BÜYÜK HOLDİNGLER BORÇ YAPILANDIRMA KUYRUĞUNDA

Türkiye’de 2018 yılının 2,6 ayından beri ekonomik krizle beraber, bankacılık sektöründe kredi hacmi düşerken batık kredi miktarı ise hızla artıyor.

Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumunun (BDDK) Eylül 2018 ayı temel göstergeleri raporuna göre sadece mikro işletmeler, küçük işletmeler ve orta ölçekli KOBİ esnafının bankalara olan toplam borç tutarı, Haziran 2018 tarihinde 652 milyar TL. Sı iken, Eylül ayında 663 milyar TL. Sına yükselmiştir.

İşletme sınıflarına göre orta büyüklükteki KOBİ kredilerinde bir önceki çeyreğe göre 11 milyar lira borç artışı gerçekleşmiştir.

Eylül 2018 dönemi itibarıyla bankalar tarafından icra takibine konulan kredilerin toplam tutarı 86 milyar TL’dir.

Türkiye’de Batık krediler 10 ayda 11 milyar lira arttı:

Bankalara 86 milyarı aşkın borç ödenemiyor

2018 yılının 2,6 ayından beri ekonomik krizle beraber, bankacılık sektöründe kredi hacmi düşerken batık kredi miktarı ise hızla artıyor. Buna göre, yılbaşından ağustos ayına kadar bankalarda oluşan batık kredi hacmi 15 milyar,4 00 milyon lira artarak 86 milyar liraya dayandı.

Geçen yıl ağustos ayında ise takipteki kredi oranı 62.milyar 911 milyon dolar civarındaydı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aylık verilerine göre ağustostaki 79 milyar 392 milyon liralık batık kredide en büyük pay 14,milyar 200 milyon lirayla toptan ve perakende ticaret, motorlu araçlar servis hizmetlerine aitken, ikinci sıradaysa 12.milyar 600 milyon lirayla imalat sanayi bulunuyor. Üçüncü sırada ise 7 milyar liralık takipteki kredi miktarıyla inşaat sektöründe olduğu görülmektedir.

Keza Enerji sektöründeki şirketlerin iç ve dış toplam 51 milyar dolar borcu olduğu belirtildi.

Türkiye’nin ilk 500 büyük şirketlerin içerisinde ilk sıralarda yer alan Doğuş, Yıldız,

Yeni Elektrik Üretim A.Ş.Gibi holding sahipleri ise 2019 yılı için borç ödeme temrin planları için, Garanti bankası, Yapı Kredi, Vakıfbank ve İş Bankası vs. Bankalardan almış oldukları kredileri ödeyememe riskine karşı borç yeniden yapılandırma talepleriyle masaya oturdukları basında yer almıştır.

Doğuş Grubu’nun dövizdeki kur farkından dolayı zarar ettiği gerekçesiyle bankalarla masaya oturduğu ve borç yapılandırması istediği öne sürülüyordu. Grubun Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği 2017 yılı bilançosuna göre bankalara 23,5 milyar liralık borcu bulunuyor. Yine bilançoya göre grup geçen yıl 2 milyar 800 milyon lira, 2016 yılındaysa 2 milyar lira zarar etti.

Gruba ait beş şirketin altındaki yaklaşık 2,3 milyar avro tutarındaki kredilerin yeniden vadelendirmeye tabi tutularak, bunlar için yaklaşık 3,6 milyar avro tutarında teminat havuzu ortaya konulduğu ifade edildi.

Son birkaç ay içerisinde Türkiye’nin önde gelen sermaye grupları bankalardan borç yapılandırması talebinde bulunmuşlardır.

Keza Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun(BDDK) Eylül 2018 dönemine ait şu çarpıcı sonuçlar ortaya konulmuştur.

Türkiye’de bireysel kredi kartlarının toplamı bir önceki çeyreğe göre artış göstererek 102 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Konut kredileri toplam borç tutarı 197 milyar TL.

İhtiyaç tüketici kredileri toplam borç tutarı 212 milyar TL seviyesindedir.

Türkiye’deki tüm ticari kuruluşların üye olduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Başkanı 31.08.2018 tarihli yaptığı açıklamasında Türk Şirketlerinin borcu, 81 milyon Türkiye vatandaşının borcu haline gelmiştir açıklamasını yaptı.

Ekonomimiz bir örümcek ağı gibi ve her şirket birbirine bağlı haldedir.

Bir şirket battığı takdirde beraberinde onlarca şirketin batmasına yol açacaktır.

Şayet önlem almayıp söz konusu şirketlere mali destek sağlanmaması durumunda, Türk ekonomisi ağır darbe alacaktır.