BÜNYAMİN EROĞLU DA HAKKA YÜRÜDÜ

Ömrünü Türk kültürüne adamış, yaptığı hizmetlerle halkın gönlünde yerini almış bir güzel insandı Bünyamin Eroğlu. Elazığ’ın yaygın tabiri ile “Büyük Abiydi.” Kolay değil adı bir şehrin sınırlarının çok ötesinde dahi “Büyük Abi” olarak anılmak, tanınmak. Büyük Abi olmak; yürek işidir, sevgi işidir, hoşgörü işidir, büyüğünden küçüğüne hemen herkesi bağına basma işidir. Bünyamin Eroğlu, bütün bu saydığımız özellik ve güzellikleri şahsında toplamasını bilen bir hizmet adamıydı. Vefalıydı, yardımseverdi, merhametliydi; güler yüzlüydü, sevecendi; çalışkandı, gayretliydi; pozitif düşünceleri ile çevresine umut aşılayan bir büyük alperendi. O, ömrünün hemen her saatini halkının mutluluğuna vakfetmişti.

Aslen Hankendili olan bu yürek adam, Bünyamin Eroğlu, 25 Ocak 1945 yılında Mehmet ve Vasfiye çiftinin altı çocuğundan üçüncüsü olarak dünyaya geldi. İlkokula Cumhuriyet İlkokulunda başladı Murat İlkokulu’nda tamamladı. 1968 yılında Elazığ İmam Hatip Lisesi’ne kaydoldu. Eroğlu, İmam Hatip Lisesi’nin hemen her sosyal faaliyetinde görev aldı. Özellikle halk oyunları dalında oldukça başarılıydı. Sesinin güzelliği okul sıralarında fark edilmişti. Ezanı mükemmel okuyordu. Anlatırlar; Bünyamin Eroğlu, bir gün Bölge Camii’nde ezan okuyormuş; dönemin müftüsü Hacı Ömer Bilginoğlu o gün Teşfikiye Camii’ne gitmek için evinden çıkmış; okunan bu ezanı duyunca yolunu değiştirip Bölge Camii’ne gelmiş; namazdan sonra da Eroğlu’na; “Sen Bilal Habeşi misin? Beni bu yaşta çekip buralara getirdin.”, demiştir.

Bünyamin Eroğlu’nun babası Mehmet Bey de musikiye meraklı birisiydi. Eroğlu, musiki sevgisini babasından almıştı. Babası, çocuklarını Harput kültürü ile yetiştirmek için özel bir gayret göstermişti. Eroğlu, 1970 yılında o zamanlar adı Halkevi olan EFTUD’un müdavimleri arasında yer alır. 1971 yılında yerel bir gazetenin açtığı ses yarışmasına Elazığ İmam Hatip Okulu’nu temsilen katıldı ve derece aldı. Okulu’nun her yıl düzenlediği “Mevlana Geceleri”ne Eroğlu, okuduğu ilahi ve kasideleri ile renk katıyordu. 1974 yılında Elazığ İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Bu arada çaldığı kavalın yanına bağlamayı da ilave etti. EFTUD’un düzenlediği gecelerde, Esat Kabaklı ve İlhami Yağcı ile sahneye çıkmaya başladı. Erzurum Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü’ne kayıt oldu. Özel durumu nedeniyle bu okulu da ayrılmak zorunda kaldı. 1976 yılında evlendi. Elazığ-Harput Kültürü adına çeşitli faaliyetler düzenledi. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli organizasyonlara imza attı. Ödüller aldı. Ud ve cümbüşte de kendisini geliştiren Eroğlu, otuza yakın besteye imza attı. Günışığı Gazetesinde köşe yazarlığı, Kanal 23’te program yöneticiliği yaptı. Özellikle “Harput Ahengi” adını verdiği programı, Elazığlı hemşerilerinin ilgiyle takip ettikleri, özlemle bekledikleri program olma özelliğini yıllarca sürdürdü. İlimizin değerli Tiyatro sanatçısı Necati Kanter’in kurduğu “Dergâh Tiyatrosu’nda” görev aldı. Güftesi ve bestesi kendisine ait olan “Vazgeçmilmiyor”, adlı şarkısı çok beğenildi ve tutuldu.

Bünyamin Eroğlu, 64 yıllık ömrünün her saatini Harput /Elazığ kültürünün yaşatılmasına vakfetti. Vatan sevgisi ile dolu, milli ve manevi değerle bağlı bu ülkü adamı uzun yıllar, EFTUD başkanlığı görevini yürüttü. Halk Oyunları Federasyonu Bölge Koordinatörlüğü de yapan evli ve üç çocuk babası Bünyamin Eroğlu, 26 Temmuz 2018 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyor ve bu günkü yazımı Bünyamin Eroğlu’nun Hakk’a yürümesi üzerine yazdığım bir şiirle noktalamak istiyorum.

Yüreği vatan olan, öz kültürün hamisi

Er oğlu er Bünyamin mekânın cennet ola

Gül yüzlü güzel yiğit; abilerin abisi

Er oğlu er Bünyamin mekânın cennet ola

Hasret, gözyaşlarını toprağa döktü yine

Ağlıyor Çaydaçıra sevdalı yiğidine

El sallıyor Elazığ gönülden sevdiğine

Er oğlu er Bünyamin mekânın cennet ola

Bu Temmuz başka Temmuz savuruyor yel bizi

Feryadımız curaya kınamasın el bizi

Harput Ahengi yetim go götürsün sel bizi

Er oğlu er Bünyamin mekânın cennet ola

Omuz verin çinleyin, bu gelen ağır yolcu

Bir yanı yapımcıdır öbür yanı sunucu

Hem Gakgo’dur hem gardaş sevgisi burcu burcu

Er oğlu er Bünyamin mekânın cennet ola

“Çık kalaya”, diyordun işte çıktın Kala’ya

Ne de emek vermiştin Avreş ile Halay’a

Ölüm hak, Hadi davran biz de gidelim toya

Er oğlu er Bünyamin mekânın cennet ola

Hadi ÖNAL/27 Temmuz 2018/Elazığ