BU ADAMI HANGİ ORMANDAN KESMİŞLER?

Göreve geldiği günden bu yana kendisini dünyanın “Tek Yıldızlı Şerif”i olarak gören Trump, Ortadoğu’yu karıştırmakla beraber, ekonomik tehditlerle ülkelere ve liderlerine ayar vermeye devam ediyor Ne zaman ne yapacağı kestirilemeyen, diplomasiyi ve stratejiyi rafa kaldırmış bir tarzı var…

Velhasıl türünün son örneği…

Son olarak Venezuela lideri Madura’ya kafayı takmış durumda…

Evvela Venezuela’nın en önemli gelir kaynağı petrol ve altın ticaretini engelledi. Bu nedenle daralan ticaret alanını genişletmek isteyen Madura altın ticaretini Türkiye, Rusya, Çin üzerinden yapmaya başladı.

Bir ülkenin egemenlik hakkını hiçe sayarak o ülkenin ordusunu darbeye kışkırtmak, muhalefeti sokaklara dökmek artık küresel aktörlerin yeni taktikleri olarak göze çarpıyor.

Stratejik ortağımız benzer uygulamaları “Papaz Krizi’nde tarih ve saat vererek “papazın serbest bırakılmasını, aksi takdirde tahmin edilemez yaptırımların masada olduğu” tehditlerini bize de savurmuştu.

Kısa bir süre önce Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon yapması halinde; “Türkiye ekonomisini mahvederiz” tehdidinde bulunmuştu.

Çünkü bunu Papaz krizinde denemiş, kısmen de olsa başarılı olmuştu…

Avrupa Birliğini dahi tehdit eden “ölümü gösterip sıtmaya razı eden” bir yapısı var Trump’ın…

Görevden aldığı bürokratlardan biri; “O bir manyak!.. Dünya için kesinlikle bir baş belası” ifadelerini kullanmıştı.

Düşünün; Venezuela’da muhalefet lideri aynı zamanda meclis başkanı Guaido sokakta yemin ederek, ülkenin idaresinin kendisinde olduğunu ilan ediyor. Trump Twitter’dan destek açıklamasında bulunuyor, bir anlamda sosyal medyadan başkan ataması yapıyor.

ABD daha önce benzer uygulamaları Katar üzerinde denemişti. Bu kriz Katar Savunma Bakanının Washington’a gidip 12 Milyar Dolarlık savaş uçağı alım anlaşmasını imzalaması ile son bulmuştu.

Bakalım Madura’nın maduriyeti nasıl giderilecek?

Yalnız, Venezuela ve Madura hakkında bilmemiz gerekenler var. Dünyanın en yüksek petrol rezervine sahip olduğu söyleniyor. Buna rağmen varlık içinde yokluk çeken bir ülke olduğu.. Enflasyonun çok yüksek olduğu… Halkın derme çatma tenekeden evlerde yaşadığı… Falan filan…

Dünya kamuoyuna yansıyanlar bu şekilde.

Madura ise daha önce otobüs şoförlüğü yapan birisidir. Hugo Chavez’in siyasi mücadelesine omuz verir. Koordinatörlük, milletvekilliği, dışişleri bakanlığı ve başkan yardımcılığına kadar yükselir. Chavez’den sonra başkanlık koltuğuna oturur.

Sosyalizmin tamamen tedavülden kalktığı bir dünyada, halkının temel ihtiyaçlarını karşılamaktan aciz bir sistem; ister istemez kapitalizmin davetçisi oluyor. Venezuela’da halk sosyalizmle kapitalizm, sağcılık ve solculuk arasında bir tercihe zorlanıyor.

Velhasıl!

Latin Amerika’nın petrol deposu Venezuela’da sular kolay kolay durulmayacağa benziyor.

İngiltere başta olmak üzere Avrupa, gardını muhalefetten yana aldı. İngiltere İngiliz bankalarındaki Venezuela varlıklarını dondurup muhalefetin kullanımına sunacağını açıkladı. Yani olay uluslararası bir boyut kazandı.

Tıpkı Suriye’de olduğu gibi…

Ama Venezuela’da uzun sürmez. Çünkü Emperyalist egemen güçlerin, sömürgecilerin bu ülkenin kaynaklarına ihtiyacı var.

Kalın Sağlıcakla…