Korona dünyaya ve insanlara çok zararları olduğu gibi faydası da oldu. Faydasını konuşmak için geç kalırsak, korona günleri geçtiğinde geri dönüp baktığımızda evlerine hapsolmuş, hapis hayatı yaşamış insanlardan farksız oluruz...

'Cahildim dünyanın rengine kandım

Hayale aldandım boşuna yandım

Seni ilelebet benimsin sandım

Ölürüm sevdiğim zehirim sensin'

Neşet ERTAŞ

Korona dünyaya ve insanlara çok zararları olduğu gibi faydası da oldu. Faydasını konuşmak için geç kalırsak, korona günleri geçtiğinde geri dönüp baktığımızda evlerine hapsolmuş, hapis hayatı yaşamış insanlardan farksız oluruz. Peki korona sürecinden biz ve dünyanın süper gücü Amerika ve onun başkanı Donald Trump hangi dersleri almalıyız?

Trump ve Amerika cephesine kısaca bakalım; dünya kasıp kavrulurken henüz Amerika'da bir şey yokken Trump 'biz önlem almayacağız' diyerek çok önemsemediğini belirtti, sonra özellikle New York'ta rakam onbinleri bulunca mecburen geri adım attı ve her gün basın açıklaması üstüne basın açıklaması yaptı. Amerika şuan 468 bin yani yarım milyon vaka ve 17 bin ölümle bu pandemide dünya 1. konumunda. Trump 100 bin ceset siparişi vermiş durumda, öte yandan Trump dünya Türkiye dahil onlarca ülkeden yardım istedi, tanı kiti, maske, diğer sağlık ekipmanları istedi. Türkiye şuanda 30'a yakın ülkeye, İspanya, İtalya, İran ve Balkan ülkeleri dahil, sağlık yardımı gönderdi.

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıllarda Trump kimseyi dinlemeden, dünyayı karşına alarak, Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etti. Kaderde boş durmadı tabi, New York'u korona'nın başkenti ilan etti.

Yine dünyadan sağlık yardımı isteyen Amerika'ya yardım edebilecek boyutta bir ülke ve üretim maalesef yok, Çin'in başka ülkere gönderdiği testlerde de korona çıktı. Siparişler iptal edildi. Amerika eğer dünyayı sömürüp üretimi düşürmeseydi, dünyaya zamanında tırlar dolusu ve uçaklar dolusu silah mühimmat yerine sağlık ekipmanı ve sağlık yatırımları yapsaydı, zorda kalan ülkelere demokrasi götürüyorum yalanıyla petrolüne çökmeseydi bugün başka bir dünya olabilirdi. Amerika'nın parası yok mu? Tabi ki var ama o paralar şimdi ihtiyacı olan sağlık kitlerini bulup alamıyor, bir Covid tedavisi 16 bin dolardan başlıyor ve ABD'de koruyu ve ücretsizlik sağlık sistemi hiç olmadı hatta oradaki Türkler ameliyat için Türkiye'ye gelip gidiyorlardı. Uçaktan ortadoğuya silahlar atan ABD şimdi o silahları yiyemiyor! Kullanamıyor ve kendi ülkesinde silah satışı rekor kırmış durumda, yağmalamalar başladı.

2020 Amerika'da seçim yılı ve muhtemelen yine Trump kazanacak, güçlü demokrat rakip Bernie Sanders adaylıktan çekildi kimse bir enkaz devralmak ve kaos'un üstüne gelmek istemez, ABD'de korona sonrası işsizlik 47 milyonu buldu. 330 milyonluk amerika'nın %15'i işsiz demek bu. Umarım ABD Korona sonrası aklına başına toplar insanlık değerlerine geri döner ve dünyanın jandarmalığına soyunduğu barbar ve hukuksuz günleri için af diler!

Peki biz ne dersler çıkarmamız lazım;

'Yeryüzünde gezip dolaşmadılar mı ki, düşünecek kalpleri, işitecek kulakları olsun? (Dolaştılar, ama ibret almadılar). Çünkü gerçekte gözler değil, göğüslerdeki kalpler (kalp gözleri) kör olur.'

Hacc Suresi 46. Ayet mealinde Rabbimiz bizi uyarmış, ibret almamızı öğütlemiş peki ibret aldık mı? Yanıbaşımızda yaşanan savaşlarda yüzmilyonlarca insan öldü çocuk öldü ne yaptık? 'Sizi Allah'a şikayet edeceğim' dedikten sonra ölen suriyeli çocuk yüzünden 1 gece sadece 1 gece uykumuz kaçtı mı? Gözlerimiz ağlamaktan şişti mi? Öte yandan Turist olarak ya da iş olarak, batıdan insanlığın her geçen gün bittiğini gördük, sadece Amerika'dan obeziteden her gün binlerce çocuk ölüyor umrumuzda mı? Bakın açlıktan her gün ölen 30 bin çocuğu saymıyorum bile. İnsanlık ailemiz için dertlenmedik? Ne olacak bu insanlığın hali diye dertlenmedik? Ne olacak bu tuttuğum futbol takımının hali diyen çok var ama uykuları kaçıyor, yenilgi sonrası televizyonu kıran bile var!


'Allah'ın izni olmadıkça hiçbir kişinin iman etmesi mümkün değildir. Akıllarını kullanmayanlar üzerine Allah bir uğursuzluk yükler.'

Yunus suresi 100. Ayet ise aklını kullanmayanları düşünmeyenleri uyarıyor.

'Allah kimi hidayete erdirmek isterse, onun gönlünü İslam'a açar. Kimi de saptırmak isterse, sanki göğe yükseliyormuş gibi, göğsünü dar ve sıkıntılı yapar. Allah, inanmayanları işte böyle pislik içinde bırakır.'

En'am suresi 125. Ayet ise apaçık ortada pislik içinde kalmış materyalist bir dünya, şehir suyuna antideprasanlar karışıyor artık, sular içilmiyor, elektirk doğalgaz kesilse yapacak hiç bir şeyimiz yok, hayat pratiğini unuttuk, bize sunulmuş konfor hayatına çok şeyimizi feda ettik,

Sonuç olarak;

Benzine indirim üstüne indirip yapılıyor ama bir yere gidemiyoruz, son model araçlarımız var ama binemiyoruz, paramız var ama gezemiyoruz, en güzel boğaza nazır restaurant'a gidemiyoruz, dünya nimetleri hepsi bir anda bitti. Hep camiler bizi özledi gitmedik, şimdi biz camileri özlüyoruz, omuz omuz durmayı özlüyoruz, ellerimizi sımsıkı tutup namaz sonrası 'Allah kabul etsin' deyip gülümsemeyi özlüyoruz.

'Dünya sevgisi her çeşit hatalı davranışların başıdır. Bir şeye olan sevgin seni kör ve sağır yapar.' Hadis'i şerifi her şeyi özetlemiyor mu?

Peygamber Efendimizin Abdullah İbni Ömer'in (r.a) omzundan tutup nasihat ettiği gibi bizde kendimize dönelim şöyle diyelim:

'Dünyada bir garip veya bir yolcu gibi ol.'

O hep aldandığımız içimizdeki dünya sevgisini bu süreçte sorgulayalım, Allah(cc) yeniden sağlıklı düşünmemizi ve ibret almamızı kabul etsin inşallah(amin)