On bir ayın sultanı olan Ramazan ayı, biz inananlar için Kur’an-ı Kerimin indirilmeye başlandığı, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin bulunduğu ve asla telafisi olmayan çok özel bir aydır.

On bir ayın sultanı olan Ramazan ayı, biz inananlar için Kur’an-ı Kerimin indirilmeye başlandığı, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin bulunduğu ve asla telafisi olmayan çok özel bir aydır. Bu mübarek ay, Müslümanlar için asırlardır her zaman ürpertilerle, muştularla dolu bereketli bir ibadet mevsimi olmuştur. Bu aydaki ecir ve mükâfatla müminlerin sevap hanesi daha bir çoğalmış ve bereketlenmiştir.

Evet, Ramazan ayı Allah'la olan bağlarımızın en yüksek düzeye çıktığı bir aydır. Oruç bu aya mahsus bir ibadet olarak bizlere farz kılınmıştır. Günde beş vakit namazla birlikte, Ramazan'a mahsus bir namaz olan teravih namazı da yine bu ayda icra edilir.

Ramazan ayı yardımlaşma ayıdır. Bu ayda zenginlerimiz zekâtlarını, imkânı yerinde olanlar fıtır sadakalarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırır. Bu ay bize birçok hususta esasen sabrı öğretir. nefsani isteklere sabır, şeytani vesveselere sabır, açlığa ve susuzluğu sabır, insanlardan gelebilecek olan sıkıntılara sabır vs vs.. Ramazan’dan istifade etmenin en önemli yollarından biri de ve beklide en önemlisi ‘’Elimize, dilimize ve bütün benliğimize sahip olarak’’ oruç tutmaktır. Yoksa oruç tutmak asla sadece ve sadece aç kalmak değildir… Ne güzel söylemiş Türk İslam Düşünürü Yunus Emre;

Bir kez gönül yıktın ise

Şu kıldığın namaz değil,

Yetmiş iki millet dahi

Elin gözün yumaz değil.

Evet, bu sefer her zamanki gibi olamayacaktı… Kendi kendimize söz vermiştik. Yunus’un dediği davranacak, hiçbir gönlü yıkmayacak, Allah’ın rızasını kazanmayı başaracaktık.! ‘’Bu Ramazan bizim için çok farklı olacaktı.!’’ Hatta öyle ki, bu sefer nefsimize de oruç tutturarak melekleşme safhasına geçecektik. Allah ile olan bağlarımızı arttırıp, ona tövbe edecek, içine düştüğümüz bataklıktan kendimizi kurtaracaktık. Mazlumlara, yetimlere soframızı açıp onlarla ekmeğimizi bölüşecektik! Peygamber efendimizin buyurduğu gibi, ‘’işleri asla zorlaştırmayacak, kolaylaştıracaktık’’. Yine bu mübarek ayda Allah’ın rızasını kazanmak için, cemaatle kıldığımız Teravih namazlarımızı kaçırmayacak, bolca Kur’an-ı Kerim okuyacak, af dileyecek ve ibadet edecektik…

Heyhat… Yapabildik mi, yaptık mı ne dersiniz dostlar? Yine yapamadık ve kendimizi bu seferde kandırdık değil mi? Vazgeçemedik yine şu yalan dünya hırsından, malından, mülkünden, aşından işinden.. Oysa dünya kadar malımızda olsa, Allaha imanınız olmadıktan sonra ne kadar yaşarsanız yaşayın, sonu ölüm değil mi? Bu işin sonunda hesap yok mu? Sonu Allaha dönüş değil mi..? Halbuki toprağın altı, kendini vazgeçilmez sanan insanlarla dolu değil mi..?

Peygamberimiz efendimiz buyurdu ki; "Her kim Ramazanı şerif ayında bir ilim meclisinde bulunursa, Allah-u Teâla onun her adımına karşılık bir senelik ibadet yazar, kıyamet gününde ise benimle birlikte arşın altında bulunacaktır." İlim meclislerinde bulunduk mu dostlar ne dersiniz? Yoksa Tevarih’e bile gitmeyip, gecelerimizi Avrupa Futbol Şampiyonasını izleyerek ya da Türkiye’nin eğlence portalı , Acun’un Survivor’un da Damlanın itiraflarını dinleyerek mi geçirdik… Ne dersiniz? Ya da okey masalarında taş çalıp sabahlayarak, nargilemizi mi püflettik… Yoksa gece gündüz horul horul uyuyarak Sosyal Medya Âlim’inin ‘’Orucu uykuya tutturan, sevabı da rüyasında görür… fetvasına mı mazhar olduk.!!

Velhasıl sayılı günler yine su gibi hızla akıp geçti. Şimdilerde minarelerden müezzinler, Merhaba, Merhaba.. Hoş geldin Ya şehri Ramazan… yerine, hüzünlü ve yanık sesleri ile, ‘’Elveda ey Şehr-i Ramazan elveda, Elveda ey Şehr-i Rahmet elveda, Elveda ey Şehr-i Kur'an elveda’’ diye seslenerek yüreğimizi ta derinlerden sızlatıyorlar.. Ramazan-ı şerif ayı o kadar bereketli ve bir o kadar kıymetli ki, insan kadri kıymetini bu mübareğin gitmeye hazırlandığı son anlarında sanırım daha da iyi anlıyor..

Ezcümle, Evet Ramazan ayı artık bitmek üzere, seneye bu mübarek aya bir daha kavuşabilir miyiz Allah bilir… Herhangi bir garantimiz de yok.! Yarın gece ise Kuran-ı Kerimin indirilmeye başlandığı, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi. Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gece. Hadi o zaman en azından bu geceyi ıskalamayalım, bir günlüğüne de olsa keselim şu yalan dünya ile olan girift ilişkimizi. Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tövbe, istiğfâr ederek ve Allah’a el açıp dualarla geçirelim.

Peygamber efendimiz ‘’ Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır’’ buyurmuştur.

Yüce Rabbim yapmış olduğumuz ibadetlerimizi, hayır ve hasenatımızı kabul eylesin, Kendi rızasına uygun davranışlar sergilemeyi cümlemize nasip eylesin. Hepimizi bayram sabahına ulaştırsın. Ramazan ayında elde ettiğimiz bütün güzellikleri bir yıla ve nihayetinde bir ömre aktarmayı nasip eylesin.

En güzel günler sizin olsun. Yüzünüzde hep gülücük, hayatınız da yüzünüz kadar güzel olsun. Kadir geceniz ve Ramazan Bayramınız mübarek olsun..