Yüz veya yüz elli bin nüfuslu tarihî bir taşra şehrimiz… Son maddî ve şeytanî zenginlikten nasibini almış ve eski kültür ve mimarî dokusunun tamamı veya bir kısmı tahrip edilmiş, yerine iğrenç ve çirkin beton bloklar dikilmiş. Haddinden fazla otomobil var.

Bizim kendi medeniyetimize göre bu şehirde neler eksiktir, neler fazladır?

1. Eskiden bu şehirde İslam medreseleri ve İslam mektepleri varmış, artık onlar yok. İmam-Hatip mektebi onların yerini tutamaz mı? Kesinlikle tutamaz. Bu şehrin bir İslam şehri olması için mutlaka İslam medreseleri ve İslam mekteplerine sahip olması gerekir. Nasıl medreseler ve mektepler? Gerçek kaliteli medreseler ve mektepler.

2. Eskiden bu şehirde tasavvuf tarikatları ve tekkeleri varmış, onların yerinde de yeller esiyor. Şehrin İslam şehri olması için mutlaka tarikat, tekke olması gerekir. Nasıl tarikat? Şeriata uygun tarikat.

3. Bir şehrin İslam şehri olması için orada yaşayan Müslümanların bahçeli, müstakil İslam evlerinde ikamet etmesi gerekir. Üst üste sefertası gibi katlar halindeki dev bloklar İslam yaşayışına uygun değildir.

4. Şehrin İslam şehri olması için Müslümanların en az yüzde doksanının beş vakit namaz kılması gerekir.

5. Farz namazların camilerde ehliyetli, liyakatli, icazetli imamların ardında cemaatle kılınması gerekir.

6. Şehirde yeterli miktarda icazetli, ulema, fuqaha, meşayih ve ziyalı kimseler bulunması gerekir.

7. Cuma günleri öğle ezanı okununca işyerlerinin, dükkanların, büroların kapatılması, ticarete ara verilmesi ve halkın camilere gitmesi gerekir.

8. İslam mimarisinin ve şehirciliğinin hakim olması gerekir.

9. O şehirde en az yirmi çeşit geleneksel İslam sanatı faaliyeti olunması, ürün verilmesi gerekir.

10. İslamın yaşanması gerekir.

11. Fuhşun, hırsızlığın, dolandırıcılığın, suçların, azgınlıkların çok az olması gerekir.

12. İnsanlar günah işleyebilir ama büyük günahların açıkta, açıkta, küstahça, kuduzca işlenmemesi gerekir.

13. Bırakın insanların, orada sokak kedi ve köpeklerinin bile güvende olması, korunması gerekir.

14. Bu İslam şehrinde sadaka taşları olmalı, parası olanlar içine para atmalı, olmayanlar ellerini sokup bir miktar (hepsini değil) para almalı.

Gerçek bir İslam şehri dillere destan bir yerleşim merkezidir.

Orayı ziyaret eden yabancılar oradaki huzura, sükuna, saadete, yardımlaşmaya, ahlaka, fazilete, iyiliklere, güzelliklere, insaniyete hayran kalır.

O şehirde yeterli miktarda ziyalı insan vardır. Âlimler, ârifler, zarif ve kibar insanlar vardır. O şehir bir ilim, irfan, kitap, sanat şehridir.

Orada kötülüklere, çirkinliklere izin verilmez.

Türkiye’de eskiden böyle şehirler vardı.

O şehirlerde ilim, irfan, İslam kültürü, İslam medeniyeti, hikmet, ahlak, fazilet, sanat, iffet, mürüvvet, fütüvvet ahlakı hayata hâkimdir.

Türkiye’de böyle bir şehir varsa, lütfen ve merhameten bendenize haber veriniz, oraya hicret edeyim…



(İkinci Yazı)

Adam Olmak İsteyen Bir Gence

1. Size, Osmanlıca rik’a yazısı öğrenmek için bir yıl mühlet veriyorum. Bugünden başlayıp bu müddet sonunda, bir hattata devam ederek en azından orta derecede rik’a yazısı yazamaz, özel notlarınızı bu islamî yazı ile tutamaz iseniz, gelecek senenin Eylülünün 15’inden itibaren yetişmeniz konusunda size yardımcı olamayacağımı bildiririm.

2. Latin Frenk alfabesiyle el yazınızı üç ay içinde düzeltmenizi size son defa ihtar ediyorum. Paranız varsa paralı kaligrafi dersleri alınız, yoksa, internetten faydalanarak yazınızı düzeltiniz. Eciş bücüş kargacık burgacık yazı münevver bir liseliye ve üniversiteliye yakışmaz.

3. İcazetli bir hocadan, arkadaşlarınıza imamlık yapabilecek derecede akaid, fıkıh ve kıraat dersleri alınız.

4. Cep telefonunuz olsun ama lüzumundan, ihtiyaçtan fazla kullanmayınız. Cep telefonu bağımlısı, bağlısı, hastası, fetişisti, çılgını, delisi, kaçığı olmayınız.

5. Haddinden fazla yerseniz adam olamayacağınızı iyi biliniz.

6. Kimden, hangi kitaptan öğrenecekseniz ihlas dersleri alınız ve muhlis (ihlaslı) bir Müslüman olunuz. İhlaslı olmazsanız dünya imtihanını başarıyla veremezsiniz.

7. Benliğiniz sizin en büyük düşmanınızdır. Onu gemlemeye, frenlemeye çalışınız. Aksi takdirde adam olamazsınız.

8. Gevezelikten, zevzeklikten, gıybetten, yalandan, iftiradan, diğer lisan afetlerinden uzak durunuz. Duramazsanız geleceğiniz karanlıktır.

9. Zaruret olmadıkça ben demeyiniz.

10. Allahı, Resulullahı (Salat ve selam olsun ona) seven, Kur’ana Sünnete Şeriata bağlı olan ehl-i Tevhid ve ehl-i salat Müslümanlara düşmanlık etmeyiniz.

11. Başkalarının karılarına, kızlarına, analarına, bacılarına kötü gözle bakarak göz zinası yapmayınız.

12. Nafile ibadetlerinizin reklamını yapmayınız. Nafile oruç tuttuğunuzu, gece namazına kalktığınızı, farz olmayan sadaka verdiğinizi kimseye söylemeyiniz ve göstermeyiniz.

13. Parayı, malı, serveti, lüksü, ihtişamı, gösterişi, tantanayı, debdebeyi çok seviyorsanız adam olma hayallerinizi terk ediniz.