Bir ihtimal daha var!

Seçim barajını değerlendirdiğim yazımda “Seçim barajı yüzde 7” gibi iddialı bir başlık atmıştım.

Barajın yüzde 10’da kalmasının en fazla AK Parti’nin işine yarayacağını, çünkü bu durumda MHP, İYİ Parti ve HDP’nin baraj altında kalma ihtimali olduğunu anlatmıştım.

Ancak MHP lideri Bahçeli’nin son günlerde sıklıkla yüzde 10’luk barajın indirilmesini gündeme getirdiğini belirterek, AK Parti’nin MHP’nin bu talebine sessiz kalamayacağını ve büyük bir ihtimalle barajın yüzde 7’ye çekilebileceğini vurgulamıştım…

Son günlerde dillendirilen bir konu baraj meselesinde bir ihtimali daha ortaya çıkardı.

MHP lideri Bahçeli’nin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan da seçimlerde ittifakın gündeme gelebileceğini dillendirdi.

Erdoğan seçim ittifakını gündeme getirdi, ancak seçim barajının indirilmesi konusunda tek bir kelime dahi etmedi.

Bunu şöyle okuyabiliriz; Erdoğan, MHP’nin barajı konusundaki hassasiyetini seçim ittifakı çerçevesinde aşmaya çalışacak. En güçlü argüman olarak da HDP ve İYİ Parti’nin durumunu kullanacak.

Bahçeli’yi ikna etmek için, “eğer baraj yüzde 7, ya da yüzde 5’e çekilirse hem HDP, hem İYİ Parti meclise girebilir ve tüm dengeler değişir. Eğer baraj yüzde 10’da kalır ise iki parti de meclise giremez ve siyasi istikrar bozulmaz” tezini kullanabilir.

Bu durumda AK Parti ile ittifak yapacak olan MHP için bir baraj sorunu da yaşanmamış olur.

Ancak diyebilirsiniz ki İYİ Parti ile HDP de CHP ile ittifak yapabilir.

Zaten Erdoğan, sadece MHP’yi rahatlatmak için değil, CHP’yi de böyle bir ittifaka yönlendirmek için bu konuyu gündeme getiriyor.

Çünkü CHP’nin İYİ Parti ile ittifak yapması çok büyük bir anlam ifade etmiyor.

Ancak HDP ile ittifak, CHP’nin kolay karar vereceği bir mesele değil. Çünkü böyle bir ittifaka CHP seçmeninin azımsanmayacak bir bölümünün onay vermesi zor.

Eğer HDP ittifak dışında kalır ve yüzde 10 barajını da aşamaz ise, bu AK Parti’nin en az 60-70 sandalye daha fazla kazanması anlamına gelir.

Hal böyle olunca seçim barajı ancak MHP ikna edilememesi durumunda yüzde 7’ye iner.

O zaman iddialı bir cümle daha kuralım; seçim barajı ya yüzde 7 olur, ya da ittifaklar gündeme gelir, baraj yüzde 10’da kalır.