Bir Çift Göz De Sen Açabilirsin

Yeryüzü Doktorları, Gözlerini Aç projesiyle yetersizlikler nedeniyle tedavi olamayan katarakt hastalarının ışığı oluyor. Dünyada 100 milyon katarakt hastası var ve Yeryüzü Doktorları “Gözlerini Aç” diyerek bugüne kadar 3 bin 725 katarakt hastasına görme yetisini tekrar kazandırdı.
Yeryüzü Doktorları Derneği’nin bugüne kadar dünyada 40’dan fazla ülkede tıbbi ve insani yardım çalışmaları gerçekleştirdiğine daha önceki yazılarımda yer vermiştim. Bu hafta “Gözlerini Aç” kampanyasını Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı göz doktoru Oktay Özkan ile konuştuk.
On yıldır göz sağlığına yönelik projeler yaptıklarını belirten op. Dr. Özkan, göz sağlığı projeleri kapsamında Sudan, Filistin, Somali, Moritanya, Kongo DC, Azerbaycan, Yemen, Nijer, Kenya, Somali, Uganda ve Lübnan’a giderek yetersizliklerden dolayı ameliyat olamayan katarakt hastalarına desteklerini ulaştırdıklarını bildirdi. Yeryüzü Doktorları katarakt operasyonları başta olmak üzere göz muayeneleri ve ameliyatları, gözlük ihtiyaçlarını karşıladıkları göz sağlığı projelerine bu yıl “Gözlerini Aç!” kampanyasıyla devam ediyor.
Bu projeyle yüzlerce hastanın tedavisi sağlanıyor, pek çok ülkede yüzlerce katarakt operasyonu, binlerce muayene ve ihtiyaç sahiplerine gözlük temini gerçekleştiriliyor ve bu proje katarakt hastalarına umut ışığı oluyor.

3 Bin 725 Göz Açıldı

Yeryüzü Doktorları, yardıma ihtiyaç duyan ülkelerde bugüne kadar 20 bin 664 muayene, 8 bin 525 civarında gözlük dağıtımı ve 3 bin 725 katarakt operasyonu ile yeryüzüne iyilik dağıtmaya devam ediyor.
Op. Dr. Özkan, ayrıca göz cerrahi ünitelerinin kurulumu, yerel sağlık personelinin eğitimi gibi kapasite artırıcı faaliyetlerle göz projeleri kapsamında hizmet götürülen bölgelerdeki sağlık kuruluşlarının desteklenerek, yerel kapasitenin güçlendirilmesini hedeflediklerini belirtiyor. Böylece yerel partnerlerin de desteğiyle projelerin sürdürülebilir kılınması sağlanıyor.
Dr. Özkan, sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla gidilen ülkelerde tedavi edici ve koruyucu sağlık projeleri kapsamında fako cihazı, biyometri, göz mikroskopu, el aletleri gibi teknik ekipmanları da temin ettiklerini bildiriyor.

100 Milyon Katarakt Hastası Var

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 300 milyona yakın görme bozukluğu yaşayan insan var. Yüzde 80’i tedavi edilebilir olan bu görme bozukluklarının uygun yöntemlerle tedavi edilmemesi nedeniyle her yıl binlerce insan görme yetisini kaybediyor. Hala 100 milyon katarakt hastası bulunuyor. Sadece Nijer’de 300 bin kişi görme yetisini kaybetti, bu sayının 138 binini ise katarakt hastaları oluşturuyor.

“İkinci Kez Doğduk”

Proje yöneticisi Sefa Şimşek ile ekibi Uganda'nın Butambala bölgesindeki Gombe Hastanesinde iki hafta boyunca ücretsiz göz ameliyatları gerçekleştirdi. Oluşturulan kamplarda yaptıkları ameliyatlardan bazı yaşam öyküleri şöyle:
Ugandalı yaşlı bir çifte katarakt ameliyatı yapıldı. Başkent Kampala'da küçük bir köyde kocasıyla yaşayan 70 yaşındaki Sicolastica Ajambo ve kocasının tekrar görmesi sağlandı. Ajambo’nun eşinin gözleri 7 yıl önce kapandı, bir yıl sonra da kendi gözlerinden biri görmemeye başladı. Paraları olmadığı için ameliyat olamayan çift, Yeryüzü Doktorları’nın ameliyatları neticesinde ikinci kez doğmuş gibi oldu. Ajambo, evinin arkasındaki bahçede meyve sebze yetiştirip satıyor ve komşulardan gelen yardımlarla geçimini sağlamaya çalışıyor. Ajambo’nun 10 çocuğu oldu, tüm evlatlarını erken yaşlarda çeşitli sebeplerden kaybetti. “Onlar hayattayken her şey yolundaydı, her şey çok güzeldi. Onlar ölünce hayatımızda çok şey değişti, çok sıkıntılar çektik. Onlar adeta bizim gözlerimizdi, onlar gitti gözlerimiz de gitti. Türk doktorlara minnettarız, onların sayesinde yeniden doğduk” sözleriyle Ajambo, Türk doktorlara teşekkürlerini iletiyor.
Şimşek, “Gombe Hastanesinde ücretsiz göz ameliyatları yaptığımızı öğrenen Ajambo’yu, hastaneye 7 saat uzaklıktaki köyünden ambulansla getirdik. Burada Türk doktorlar tarafından ameliyat edilerek yıllar sonra gözlerine yeniden kavuştu” diyor.
82 yaşındaki Richard Egesa ise, “Gözlerim görüyorken bir kaç köy ötedeki göle gidip balık tutuyordum. Orada tuttuğum balıkları pazara götürüp akşama kadar satıyordum. Ama gözlerim kapandıktan sonra elimden hiç bir iş gelmemeye başladı” diyerek özetliyor hayatını. Gözlerini ücretsiz ameliyat eden Türk doktorlara bir ömür boyu dua edeceğini belirten Egesa, karısına artık daha az yük olacağı için mutlu olduğunu da ekliyor.
Uganda'da çoğunluğu köylerde yaşayan hastalar hem çevredeki hastanelerde uygun tedavi şartlarının, ameliyat imkanlarının olmaması hem de maddi sıkıntılardan dolayı doktora gidebilme şansı bulamıyor. Afrika'da son yıllarda katarakt problemi yaşa bağlı olarak artış gösteriyor. Körlüğe varan sonuçları olabilen katarakt, Afrika'da özellikle kötü hayat şartları ve yetersiz beslenme gibi sebeplerle birçok göz hastalığının ortaya çıkmasına yol açıyor.
Uganda’da 614, Somali’de bin 12 ameliyat gerçekleştiren Yeryüzü Doktorları, Gözlerini Aç diyerek çalışmalara devam ediyor ve bu yıl hedefleri 4 bin insanın tekrar görmesini sağlamak. Bir çift gözün daha açılmasına, yeryüzüne iyilik götürenlere destek olabilmemiz dileğiyle…
Sağlıkla kalın. Bize yazın, sizin için araştırıp yazalım.