Siyaset halkın sorunlarını çözmek, halkın taleplerini karşılamaktır. Siyasetçi de halkın sorunlarını çözen, talepleri karşılayan, bilgili, öngörülü, ehliyetli ve liyakatli kişilerdir.

Siyaset halkın sorunlarını çözmek, halkın taleplerini karşılamaktır. Siyasetçi de halkın sorunlarını çözen, talepleri karşılayan, bilgili, öngörülü, ehliyetli ve liyakatli kişilerdir.

Asrın siyaset önderimizin, karikatür karakteri ve çizgi film kahramanının Meclis Grup Başkan Vekili E.A. gerine gerine cahil cesaretiyle, Türk Milletinin seviyesinden fersah fersah aşağılarda "Biz bize yeteriz Türkiye" kampanyasına katılmamak ve İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin başlattığı yardım kampanyalarını desteklemek bağlamında öyle bir şey söyledi ve öyle bir çam devirdi ki dillere destan! Dedi ki : "Anayasa'nın 127. maddesine ve ilgili mevzuata göre Belediyelerin Valiliklerden izin almaksızın yardım kampanyası başlatmaya ve yardım toplamaya yetkisi vardır. Anayasayı açın bakın…"

Yok böyle bir şey, bilgisiz, yalan söylüyor, halkı kandırmaya çalışıyor… Bu kadarına pes doğrusu!

Bu siyasetçi ve kendisini takip edenler acaba ne yiyor ve ne içiyorlar, ne çekiyorlar! Bir siyasetçi, bunu yaparsa onu peşinden takip edenler ne yapsın? Bu konuda bizim önemli bir deyişimiz aklıma geldi. "İmam öksürürse cemaat kusar."

Anayasa'nın 127. maddesinde mahalli idarelerin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken, yetkilerini kullanırken idarenin bütünlüğü ilkesi gereği merkezi idarenin idari vesayet yetkisinden bahsedilmektedir. Söz konusu maddede mahalli idarelerin yardım kampanyası başlatmalarından ve halktan yardım toplama yetkilerinden kesinlikle söz edilmemektedir.

2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'nun 3. maddesine göre kişi, kurum, dernek, vakıf, spor kulübü, gazete ve dergilerin kanunun 6. maddesine göre ilçe içinde Kaymakamlıktan, birden çok ilçeyi içine alan il içinde ise Valilikten izin almak şartıyla yardım toplayabilecekleri belirtilmektedir.

5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununda dolaylı da olsa Belediyelerin ve Büyükşehir belediyelerinin Kaymakamlık veya Valiliklerden izin almaksızın doğrudan yardım kampanyası baslatabilecekleri, halktan yardım toplayabilecekleri yönünde herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Ancak, Belediye Kanunu'nun 15, 18 ve 38. maddelerinde, Büyükşehir Belediye Kanunu'nun ise 18. maddesinde Belediyelerin yetkili organlarda karar alınmak şartıyla şartlı/şartsız bağış kabul edebilecekleri hususu belirtilmektedir. Fakat, bu hükümler genele yönelik yardım kampanyası başlatılması ve halktan yardım toplanması anlamında yorumlanmasını gerektirmez.

Dolayısıyla Yardım Toplama Kanunu'na göre tüm kişi, kurum ve STK'ların Valiliklerden izin almadan halktan yardım toplamaları mümkün değildir.

Sonuç ve tablo ortada. Anayasa; Belediye, Büyükşehir ve Yardım Toplama kanunlarında, mer'i mevzuatta Belediyelerin yardım toplama yetkilerinin olduğu belirtilmemekte olup; ilgili kanunda da her kişi ve kurumun halktan yardım toplamak için Valiliklerden izin alması gerektiği hususu sarih bir şekilde ifade edilmektedir.

Hal böyle iken bir siyasetçi Anayasa'nın 127.maddesi ve ilgili mevzuata göre Belediyelerin Valiliklerden izin almaksızın halktan yardım toplayabileceğini söylüyorsa, halkın gözünün içine baka baka yanlış bilgi veriyorsa;

Ya ipsiz sapsız cahil,

Ya da halka ihanet içindedir.

Saygı ve selamlarımla…