Bu hafta Beştepe Millet Camii’nde kılınan Cuma Namazı bir takım eleştirilere neden olduğu gibi bir çok soruyu da beraberinde getirmiştir. Kılınması isabetli veya değil, ben bunu bilemem...

Bu hafta Beştepe Millet Camii'nde kılınan Cuma Namazı bir takım eleştirilere neden olduğu gibi bir çok soruyu da beraberinde getirmiştir.

Kılınması isabetli veya değil, ben bunu bilemem; çünkü, ibadet ve diğer malumatlarla ilgili hususları kendi düşüncelerimiz değil, bağlı bulunduğumuz mezhebin fıkhı belirler.

Camilerde cemaatle namaz kılınma yasağına tüm akli selim Müslümanlar karşı çıkmamış ve makul karşılamışlardır. Yani, İslami kesimlerden bu konuda bir tepki olmamıştır.

Şunu da belirtmeliyim ki, bu yasağa karşı olmasalar bile şuurlu Müslümanlar bu acıklı duruma neden duçar olduğumuzun sebepleri üzerinde durmakta ve bunun üzüntüsünü yaşamaktalar; bu da işin başka tarafı.

Ülkemizde yaşanan olaylara bazı kişi ve kesimler nesnellikten uzak, içinde bulunduğu düşünce iklimi veya menfaatine nasıl uygun düşüyorsa öyle tepki veriyorlar. Mesela, adamı Cuma Namazının kılınıp kılınmaması hiç ilgilendirmez; ancak, eleştirilmesi gereken bir durum varsa herkesten çok eleştirir.

Maalesef, özellikle de fitne üretim merkezleri tarafından çatışma malzemeleri toplumun birlikte hareket etmesi gereken zamanlarda bile kasıtlı olarak piyasaya sunulmaktadır. Bunların olumsuz propagandalarının etkisi bertaraf edilerek bu zor günleri birlikte atlatmanın gayreti içinde olmalıyız.

Bir de Mehmet Metiner gibiler var. Bunlar doğru veya yanlış bir şeyler söylüyorlar. Ben kişilerin doğru ve yanlış sözlerinden çok samimi olup olmadıklarına bakarım.

Samimi olunmadığı zaman insanın güvenirliği ortadan kalktığı gibi doğru şeyler söylense de söylenenler hava da kalıyor ve insanlara olumlu bir etki yapmıyor.

Bütün samimiyetimle derdim Mehmet Metiner değil; çünkü, ben de Mehmet Metiner'in örnekliği anlamında hiç bir karşılığı yok. Ancak, geniş kitleler tarafından yazar ve siyasi kişilikleriyle tanınan sürekli televizyon açıkoturumlarına katılan ister Mehmet Metiner isterse diğer kişilerin söz ve davranışlarında çok daha dikkatli olmaları gerektiğine inanıyorum.

Mehmet Metiner'in Beştepe Millet Camii'nde kılınan Cuma Namazıyla ilgili kamuoyuyla paylaştığı mesajının bazı bölümlerini çok dikkat çekici bulduğum için yazıma konu ettim. Şöyle diyordu Metiner:

'-Evet, yazıklar olsun diyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kınıyorum. Kendileri sağlık gerekçesiyle Cuma ve vakit namazlarını yasakladılar. Dinimizin emriydi, doğru bir karardı. Hepimiz harfiyen uyduk, uyuyoruz.

-Peki, bu karara başta Diyanet İşleri Başkanı olmak üzere, Diyanet'in seçkinlerinin uymaması neyin nesidir?

-Hangi akla hizmettir?

-Bugün paylaşılan VIP Cuma görüntüleri hiçbir şekilde kabul edilemez.

-Millete yasak olan, Diyanet seçkinlerine yasak değilse bu asla kabul edilebilir bir durum değildir. Cuma namazının Beştepe'de yapılıyor olması asla kabul edilemez.'

Buraya kadar her şey tamam. Bazı konularda Metiner gibi düşünmesem de söylediklerini saygıyla karşılıyorum. Herkesin bu veya başka toplumsal gelişmelere ilişkin farklı tepkileri olabilir. Ben de ülkemin yönetim merkezinde az sayı da kişiyle de olsa Cuma Namazının kılınmasını makul buluyorum.

-Her neyse, Metiner'in aşağıdaki sözlerine lütfen dikkat buyurun!

'Sanki Cumhurbaşkanı'mız ordaymış, o istiyormuş diye böyle bir Cuma Namazı kılındığı algısı oluşturmak Sayın Cumhurbaşkanı'mızın şahsında, milletin gönlünde taht kurmuş, siyasetine de yönelik bir suikast girişimi değil de nedir?

Son derece üzgünüm. Diyanet'i şiddetle kınıyorum.'

Bu yazıyı okuyan herkese soruyorum. İnanın bu sorunun cevabını verebilmek için insanın zeka seviyesi hiç önemli değil; çünkü, az bir zekaya sahip insan bile bu soruya yüzde 99 oranında doğru cevabı verir. Soru şu:

-Cumhurbaşkanımızın Beştepe Millet Camii'nde kılınan Cuma Namazından haberi olmama durumu bin de bir ihtimalle bile olsa olabilir mi?

Bırakınız bin de biri bir milyonda bir bile ihtimal dahilinde değildir. Diyanet İşleri Başkanı Cumhurbaşkanının haberi olmadan Beştepe Millet Camii'nde Cuma Namazı kıldıracak, yapmayın Allah(cc) aşkına!

Bu durum devlet hiyerarşisine uygun düşmediği gibi otoriteye başkaldırı olup buna hiçbir başkan cesaret edemez; hem niye böyle bir davranış içine girecek ki?

-Yasağı fıkhi gerekçeleriyle açıklayan bu başkan değil mi?

Yüzde yüz inanıyorum, Cumhurbaşkanının haberi var ve olamayacağını da hiç bir şekilde düşünmüyorum. Haberi olmaması demek 'Cumhurbaşkanının cumhurbaşkanlığı bitmiş' demek olur!

-Yapma Mehmet Metiner yapma! Milleti salak yerine koyma!

Kendisi de sorduğu '…siyasetine de yönelik bir suikast girişimi değil de nedir?' sorusuna inanıyor mu, bilmiyorum(?)

Bir de, Beştepe Millet Camii'nde kılınan Cuma Namazına (VİP) nitelendirilmesini saygıdan uzak buluyor ve düşünülmeden söylendiğini düşünüyorum.

-VİP Cuma Namazı ne demek; camide VİP olur mu?