BELEDİYE SEÇİMLERİ İKİ KADEMELİ OLSA

Değerli Dostlarım ve Sevgili Okuyucularım!
Belediye seçimlerine her geçen gün yavaş yavaş yaklaşıyoruz.
Siyasi partiler gizli ya da açık ittifak yolundalar. Chp ve İyi Parti bir anlaşmazlık içinde. Hdp’nin ise gizlice Chp adaylarını destekleyeceği, Chp’nin de Hdp adaylarını destekleyeceği yönünde masa altından bir anlaşma yapmış görünüyorlar.
Mhp’de ise Sayın Devlet Bahçeli’nin üç büyük şehirde aday ilan etmeyeceğini açıklamasıyla tercihini bütün Türkiye’ye duyurdu.
Masa altından, gizli gizli değil halkın önünde açık ve net konuşarak kararlarını bildirdiler. Sayın Recep Tayyip Erdoğan Devlet Bey’in bu jestini karşılıksız bırakmadı ve “Bizim de Mhp’ye bir jestimiz olacak”dedi.
Şimdi gelelim esas mevzuya. Dostlarım benim acizane fikrim şudur;
Neden belediye seçimleri iki kademeli olmasın?
Örneğin 81 ilde sadece il bazında böyle bir uygulama yapılsa iyi olmaz mı?
Böylece gizli ittifaklar, sözleşmeler olmadan muhalif partiler kendi adayını çıkarır. Aynı Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi 50+1 alan başkan olur.
Çarşaf liste de denebilir buna ki ilk meclis böyle seçildi. Neden sora değişti vekil seçim şekli. Bunun yorumunu da arşivlere bırakıyoruz. Elbet sonsuza dek gizlilik diye bir şey olmaz. Bu fiziğe aykırı.
Muhtarlarımızı da halk seçmekte. Yani bu sistem haddizatında uygulanmakta. Bizim teklifimiz dairenin genişletilmesi. Genel merkeze olduğu kadar halka karşı da sorumlu başkanlarımız olur.
Avrupa'da halk seçimlere katılmıyor. Avrupa Parlemantesu(AP) seçimlerine katılım %43. Batıda bir çok devlette bu böyle maalesef. Yani (BM)Birleşmiş Milletler bir karar alsa; katılımın %50’nin altında olduğu seçimler geçersizdir, diye, şu olur; başta ABD olmak üzere batıda bir çok hükümet gece 12’de düşer.
Biz, Avrupa gibi az katılımlı seçimler yaşamış olmak istemiyoruz. Avrupa bu az katılımlı seçimlerle ilgili halkın sesine kulak asmaz ise, dip dalga denecek ikinci yüzyıl savaşları ile karşı karşıya kalır.
Avrupa ve dünyadaki seçimlerle bunun ne alakası var diye bir soru akla gelebilir.
Ey azizler.!
Biz kainatta izafiyet vardır inancındayız. Kelebek etkisi misali her şey birbirine bağlıdır bir şekilde. Dünya bu ayıplardan kurtulmalı.
Bir sistemi değiştirirken kademeli gidilmeli. Eski uygulamalar birden durdurulursa travmalar olur. Eski sitsem bazı yerlerde devam ederken yeniler pilot bölgelerde denenebilir.
Gerçeklerle yüzleşmek en iyi çözüm yolu.
Başarılı, sulhla dolu bir seçim süreci temennisi ile.Allaha emanet olun