Bel Fıtığınız Mı Var?

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, bel fıtığında akut dönemden sonraki iyileşme döneminde yapılacak egzersizlerin, istirahatten daha faydalı olduğunu açıklıyor.

Prof. Dr. Erdoğan, bel ağrısı, fıtık ve soğuk algınlığı şikayetlerinin insanların hayat kalitesini olumsuz etkilediğini belirterek, “Bel ağrısı ve fıtık ciddi bir sağlık sorunudur ve iş gücü kaybına da yol açmaktadır. Bu konuda ABD ve İngiltere'de iki ayrı işveren konfederasyonu tarafından bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada, çalışanların neredeyse yarısının izin alma gerekçesi bel ağrısı ve soğuk algınlığı olarak belirlenmiştir. Bel ağrısı ve fıtık, hastaya çektirdiği ızdırap kadar devlete de mali açıdan büyük yük getiriyor. Son yıllarda AB üyesi ülkeler, bel fıtığı için egzersiz önerilmesini tavsiye ediyor. Çünkü bel ağrısına istirahat değil, egzersiz iyi geliyor” açıklamalarında bulunuyor.


Araştırmalar Destekliyor

Prof. Dr. Erdoğan, Amerikan Hekim Birliği ve Amerikan Ağrı Derneğince hazırlanan klinik uygulama kılavuzlarında da bel ağrısı olan hastaların aktif hayata devam etmesi gerektiğinin vurgulandığını ifade ediyor. Bunu destekleyen çeşitli bilimsel araştırmalardan bahseden Prof. Dr. Erdoğan, “Bel ağrısı olan hastalar için aktivite ile istirahati karşılaştıran 10 çalışmanın dahil edildiği bir araştırmada, aktif kalanlarda küçük ağrı azalmalarının orta düzeyde etkili olduğu ortaya kondu. Akut bel ağrısı olan Japon işçileri içeren bir başka araştırmada, istirahat grubu ile aktif grup karşılaştırıldı. Araştırmada, istirahat grubunda yer alan işçilerde tekrarlayan veya kronik bel ağrısının daha yüksek olduğu tespit edildi” diyor.
En sık görülen fiziksel hastalıklar içinde bel fıtığının yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Erdoğan, her bel ağrısının bel fıtığı anlamı taşımadığını da ifade ediyor.
Prof. Dr. Erdoğan, kuvvetsizlik ve uyuşukluk halinin artması, ağrının şiddetlenmesi ve şikayetlerin artması halinde cerrahi seçeneğin söz konusu olabileceğini sözlerine ekliyor. Genellikle hastalara ilk aşamada istirahat verildiğini dile getiren Prof. Dr. Erdoğan, “Eskiden hastalar 20 gün boyunca sert zemine yatırıldı. Şimdi ise mümkün olduğu kadar hareket ve egzersiz öneriliyor. Ancak, nörolojik defisit yapmış bel fıtıkları için değil bu öneri. Özellikle ameliyat ya da fizik tedavi yapılıp iyileşen hastaların bel kaslarını güçlendirici egzersizlerine devam etmesi gerekiyor. Egzersiz de mutlaka hekim bilgisiyle ve ağrının kişiyi hareket etmeyecek kadar etkilemediği akut dönemin geçtiği durumda yapılması gerekiyor” önerilerinde bulunuyor.
Sağlıkla kalın.