Geçen ki yazımızda Mısır Tarlası mezarlığında medfun Köpekçi Hasan Baba’dan bahsetmiştik. Yine Mısır tarlası mezarlığından o civarın manevi sahiblerinden tekkesi hala mevcut Emin Baba hazretlerinden bahsedeğiz...

Geçen ki yazımızda Mısır Tarlası mezarlığında medfun Köpekçi Hasan Baba'dan bahsetmiştik. Yine Mısır tarlası mezarlığından o civarın manevi sahiblerinden tekkesi hala mevcut Emin Baba hazretlerinden bahsedeğiz. Emin baba'dan bahsederken mürşidi Salih Baba'ya değinmeyi çok isterdik lakin hayatı hakkında net malumat sahibi olamadık.

Emin Baba hazretlerinin hayatı hakkında bilgi çok azdır. Rivayete göre Emin Baba, tekkenin inşa edildiği bu yerde küçük bir kulübede; bir şilte, iki hasır iskemle, bir cezve ve fincandan başka eşyası bulunmayan münzevi halde yaşayan bir Bektaşi babasıdır. Pertevniyal Valide Sultan'ın yolu Emin Baba'nın manevi ocağına düşüyor. Şu an ki mevcut yapı, Edirnekapı Sur dışı, Fethi Çelebi Mahallesi 113 ada, 3. Parsel, Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan vakfına bağlı dergah, 1284/1867 yılında Pertevniyal Valide Sultan tarafından Bektaşi Emin Baba için yaptırılmış (vefatı 1304/1886). Emin baba'dan sonra yerine Mahmud baba postnişîn olmuştur. (vefatı 1306/1888)

'Bektaşi Sırrı' kitabında Emin baba tekkesi ile ilgili şöyle bir kayıt yer almaktadır. Eğrikapı haricinde Emin baba Dergahı namıyla vaktiyle bir Bektaşi dergahı varmış. Fakat sonraları tarik-i Nakşibendiyye-i Halidiyye'den bir zata verilmiş olduğundan şimdiki halde Nakşibendi dergahıdır.

Bu kayda göre Mahmud baba'dan sonra dergahın Nakşi'lere verildiği tahmin edilmektedir. 1307/1890 tarihli Mecmûa-i Tekaya'da dergah postnişini olarak 'Halim Efendi' adı geçmektedir, ancak Halim Efendi'nin Nakşibendi mi, Bektaşi mi olduğunu tespit edememekteyiz. Yalnız Eyüp sultan sırtlarındaki mezarlıkta Seyyid Halilurrahman adlı, Emin baba dergahının postnişini olduğu söylenen bir Nakşibendi postnişini 1312/1894 tarihli bir şahidesi bulunmaktadır. Uzun süre harab ve yıkık vaziyette kalan tekke, bu yıl (1997)içinde tamir edilerek, ihya edilmiştir.

Emin Baba'nın mezar taşı kitabesi:

Padişah-ı hazret-i Sultan Aziz'in maderi

Hazret-i Pertevniyal Sultan-u zişan-ı aliya

Dergah-ı pak rıza u Hakk ma'mûr eyledi

Görmemiş asla felek böyle kerem-kan u seha

Rahata oldu mübeddel ehl-i fakrın firkati

Böyle sahib-i merhamet Sultana kılsınlar dua

Oldu bu evrad-ı ezkarın hemi dilde kadîm

Daima olsun mu'în-i Halık ve arz u sema

Subhiya cevherle tarih-i zahida bu dergahı

Ol Emin Baba'ya elmah-ı murtaza gördü reva

Sene 1284/1867