Baykal’ın rol modeli Erdoğan!

Halk oylamasından çıkan yüzde 51’e, 49’luk sonucun ardından AK Parti içindeki dengelerin değişeceği ifade edilmiş, hatta partinin çökeceği bile söylenmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Yüzde 51’le kazandık diyorlar. Ama hiçbirisi gülmüyor, hiçbirisi hayatından memnun değil. Ölü toprağı serpilmiş gibi. Niçin? Kaybettiklerini çok iyi biliyorlar” ifadelerini kullanarak mağlubiyetten zafer çıkarma çıkartma gayretine girmişti.

16 Nisan’ın hemen ardından AK Parti cenahının gardı düşse de asıl deprem CHP’de yaşanıyor. Kılıçdaroğlu’nun “Mühürsüz zarf” yaygarasına karşın parti içindeki muhalifler sandıktan çıkan mağlubiyetin farkında. “Aniden” CHP’nin başına gelmiş, geldiğinden beridir de herhangi bir konuda başarı gösterememiş Kılıçdaroğlu’nun son zamanlarda sergilediği “diktatorya” selefi Deniz Baykal’ın “CHP tehditle, öfkeyle, sopa sallayarak yönetilemez” sözüne çarpıyor. CHP kurmaylarının çoğu da Baykal’a sessiz alkışlarla destek veriyor.

***

Baykal, yaptığı açıklamalarla Türkiye’de gündem oluşturma kabiliyetine sahip bir siyasi figür. Son zamanlarda giriştiği “Abdullah Gül operasyonundan” eli boş dönse de, CHP içindeki dengelere, cümleleri ile etki edebiliyor. Genel Başkan olması noktasında “Kurultay telaşı içinde değilim, kurultay konusu beni ilgilendirmiyor” diyor ama “Partide yenilenme gerekli, partinin önünün açılması gerekli, mutabakatla çözelim” diyerek de hem Muharrem İnce’ye gaz veriyor, hem de Genel Başkanlığın altın tepsine kendisine verilmesini bekliyor.

CHP’deki çöküşün resmi ise Baykal’ın şu sözlerinde saklı; “Ben yenilmiş olmak istemiyorum. Sen anlayamıyorsun diye ben de mi anlamayım. Ben senin rahatlığına girmek zorunda mıyım? Bak Tayyip Bey ne yaptığını biliyor. Kararlı bir şekilde, hiç aldırış etmeden takır takır yürüyor. Birileri de burada yürüsün…”

Bu sözlerin ardından da Kılıçdaroğlu’nun ve CHP’nin nasıl bir yolda yürümesi gerektiğini söylüyor. CHP yıllardır eleştirdiği, sayısız ithamda bulunduğu Recep Tayyip Erdoğan’ı kendi içinde örnek gösteriyor. Yani parti içindeki yüzleşme başladı. Muharrem İnce’nin de açıktan rekabete girmesi ve parti içindeki muhaliflerin desteğini alması, Sayek Böke’nin partideki görevlerinden istifa etmesi, Baykal’ın çıkışları ve sessiz çoğunluk Kılıçdaroğlu’nun koltuğunu sallayan unsurlar. 2014’teki CHP 18. Olağanüstü Kurultayı'nda Kemal Kılıçdaroğlu'na 740 oy çıkarken, İnce 415 oy çıkmıştı. Şimdi de yoğun bir taarruz altında.

***

Kılıçdaroğlu’nun “Üzerine ölü toprağı serpilmiş… Kaybettiler” dediği AK Parti, bu pazar olağanüstü büyük kongresine davul zurna ile gidiyor. Ama “Kazanan” CHP’de kazan kaldıranlar Kılıçdaroğlu’nun koltuğunu sallıyorlar.

HAYIRLI CUMALAR