Dünyada en yaygın oyunların başında kağıt oyunları özellikle de iskambil gelir. Papazlara geldiğimiz bu dönemde iskambil kağıdındaki papazlar hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

Dünyada en yaygın oyunların başında kağıt oyunları özellikle de iskambil gelir. Papazlara geldiğimiz bu dönemde iskambil kağıdındaki papazlar hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

Malumunuz olduğu üzere iskambilde dört ayrı papaz vardır ve bunlar aslında iş olsun diye konulmamış olup her birisi tarihteki dört önemli hükümdarı simgelemektedir.

(Bu arada bazıları hoca iskambili nereden biliyor diye sorabilir? Hocalar hitap ettikleri toplumun sosyolojisini, kültürünü ve davranışlarını bilmek zorundadır ama bu konuya özel ilgimin nedeni daha önce yazmış olduğum Haçlı Seferleri kitabındaki bir hükümdarın iskambil kağıdındaki bir kişi olduğunu öğrenmem ile başladı.)

İskambil kağıdındaki 4 papaz şunlardır:

  1. Sinek (Köylüyü simgeler) Papazı Büyük İskender'i simgeler.

  2. Karo (Toprak sahiplerini simgeler) Papazı Jul Sezar'ı simgeler. Bu arada papazlarımızdan kolu kesik olan tek papaz budur. Bunun nedeni de kağıt oyununu bulanın o olduğu ve aşırı bir kumarbaz olduğu için kolu kesilmiştir denilir...

  3. Kupa (Kiliseyi - yöneticileri simgeler) Papazı Kral Şarlman'ı temsil eder. Zaten konuya ilgi duymamın nedeni de bu şahıstır. Haçlı Seferleri düşüncesinin kökenlerini incelerken olay beni ona kadar getirdi. Onun önemi Kutsal - Roma Germen devletinin kurucusu kabul edilmesinden gelmektedir.

  4. Maça (orduyu simgeler) Papazı da Hz. Davud'u temsil eder. Onun önemi İsrail devletinin kurucularından ve Kudüs'ü kurup başkent yapmasından gelir.

Yani basit bir oyunda ne şifreler gizlidir. Aslında bizim papaz dediğimiz batılılar tarafından kral denilmektedir ki zaten her birisi batı dünyası için ciddi anlam ifade eden krallardan birisini simgelemektedir. Papazlara gelmeyin...