Kadiri tarikatının Resmiyye kolunun İstanbul'da özelinde önemi pek mühimdir. İstanbul'un bir çok ilçesinde bu kola ait tekke,zaviye bulunmaktadır. Yine bu köşemizde Kabakulak Asitanesini yazmıştık. Ele alacağımız Resmiyye tekkelerinin ikincisi Fâtih ilçesi, Sarmaşık semtinde, Neslişâh Mahallesi’’nde, Neyzenler Sokağı’nda olup, ‘Şeyh Seyyid Resmî Tekkesi’, ‘Şeyh Saîd Efendi Tekkesi’, ‘Cuma Tekkesi’ diye de adlandırılan Ayşe Hâtun Tekkesi’dir.

Kadiri tarikatının Resmiyye kolunun İstanbul'da özelinde önemi pek mühimdir. İstanbul'un bir çok ilçesinde bu kola ait tekke,zaviye bulunmaktadır. Yine bu köşemizde Kabakulak Asitanesini yazmıştık. Ele alacağımız Resmiyye tekkelerinin ikincisi Fatih ilçesi, Sarmaşık semtinde, Neslişah Mahallesi''nde, Neyzenler Sokağı'nda olup, 'Şeyh Seyyid Resmî Tekkesi', 'Şeyh Saîd Efendi Tekkesi', 'Cuma Tekkesi' diye de adlandırılan Ayşe Hatun Tekkesi'dir. Dergahın en eski adı, 'Şerafeddin Bağdadî Tekkesi'dir.

Mehmed Şerafeddin Bağdadî Efendi Hz. Tekkenin bahçesinde medfundur. Kendisi aslen Mısırlıdır. Tekkenin yapılış tarihi yaklaşık olarak 1784-85 yılıdır.

Hz. Şerafeddin Bağdadî'nin bu tekkede şeyhliği olmadığı söylenirse de Kasım-Aralık 1784'te vefatına kadar yalnız başına burada oturmuş ve buraya sırlanmıştır. Ayşe Hatun 10 Ocak 1786 tarihinde ev ve arsasını tekke olmak üzere vakfetmiştir.

Hicrî 1199 (mîladî 1784-85) yılında 'Edirnekapusu civarında Löküncüler'de Şeyh Mustafa Tekkesi' diye bir tekkenin var olduğunu biliyoruz. Löküncüler, bugünkü Sofalıçeşme Caddesi'nin biraz kuzeyiimiş. O halde Löküncüler'deki Şeyh Mustafa Tekkesi'nin Ayşe Hatun Tekkesi olduğuna dair şüphe olmamaktadır.

Tekkenin ilk şeyhi Mustafa Resmî Âhî Hazretleri olup, postnişînliği 'Eskici Şeyh' diye bilinen küçük kardeşi Mehmed Saîd Hazretleri'ne devretmiştir. Mehmed Saîd Hazretleri 26 Ocak 1811 günü Hakk'a yürümüş, tekkenin hazîresine sırlanmıştır.

Cemaleddin Revnakoğlu'na göre Mustafa Resmî Âhî Hazretleri'nden sonra önce büyük kardeşi Süleyman Safî Hz., onun Kabakulak Âsitanesi'nde posta oturmasından sonra küçük kardeşi Mehmed Saîd Hazretleri Ayşe Hatun Tekkesi'nin şeyhi olmuşlardır.

Tekkenin kurucusu Ayşe Hatun, tevhîdhanedeki maksûrede medfûn imiş.

Tekkenin Şeyhleri ve Hazîrede medfûn bazı zatlar:

• Mehmed Saîd Hazretleri

• Abdülkadir Efendi Hazretleri

• Mehmed Hakî Hazretleri

• Ahmed Şemseddin Hazretleri

• Mehmed Nûri Hazretleri

• Şeyh Mustafa Efendi

• Eş-Şeyh Es-Seyyid Şerafeddin Mehmed el-Bağdadî

• Şerîfe Hatîce Molla Hanım

• Şerîfe Fatma Hanım

• Emîne Raife Hanım

Not: Sur İçindeki Velilerin hayatlarının kısa bilgisi ve fotoğraflarının yer aldığı, rehber niteliğindeki kitabım @akilfikirkitap'tan çıkmıştır.