-Bir yerleşim yerinde aynı anda iki iftar saatinin olduğunu biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız böyle bir yer var. Bu yer haber bültenlerine de konu olmaktadır. İsteyen internetten videolarını izleyebilir.

-Bir yerleşim yerinde aynı anda iki iftar saatinin olduğunu biliyor muydunuz?

Bilmiyorsanız böyle bir yer var. Bu yer haber bültenlerine de konu olmaktadır. İsteyen internetten videolarını izleyebilir.

Burası yolun bir tarafı Ordu diğer tarafı Samsun ilimize bağlı bir yerleşim yeri. Yolun her iki tarafında cami var.

Samsun bölgesinde yer alan camide akşam ezanı Ordu tarafındaki camiden iki dakika sonra okunuyor.

Yani, Ordu tarafında oturanlar iftarlarını Samsun tarafında oturanlardan iki dakika önce açıyorlar.

Haber yapan muhabir oradaki insanlara 'iftarlarınızı hangisine ezana göre açıyorsunuz?' diye soruyor.

Vatandaşlar 'herkes kendi mahallesinde okunan ezana göre açıyor' diyorlar.

Trajikomik bir durum diyeceğimde değil; tam bir trajedi, yani çok çok acıklı bir durum!

Namaz vakitlerinin saniye saniye teknoloji ile ölçüldüğünü savunanlara duyurulur!

Alın size aynı yerde iki farklı ezan vakti!

Vatandaşımız ağlanacak bu acıklı hale gülüyor!

Burada oruç ibadetinin zayi olma ihtimalini hiç düşünmüyor. Oruç ve namazda vakit farz olup bir dakika bile sapma ibadetin yerine gelmesine manidir.

Bolu Belediyesi imsakiyelerinde yanlış gibi görünen doğru.

Ramazan-ı Şerifin ilk günlerinde haber bültenlerinde ilginç bir habere tanıklık ettik.

Haberde, 'Bolu Belediye Başkanlığınca bastırılan imsakiyelerin bir kısmında hata olduğu ortaya çıktığını; akşam ezanı Diyanet'in hazırladığı imsakiyeye göre 2-3 dakika geç okunurken imsak vakitleri de 18 dakika erken başlıyor' deniliyor.

Bolu Belediye Başkanı, vatandaşa 20 dakika fazladan oruç tutturdu diye suçlanınca 'Bir kasıt yok ihmal var' diye açıklama yapmak durumunda kaldı.

Açıklamanın devamında Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan; 'Diyanet bu sene geç açıklama yaptı. Biz de ihalemizi alan matbaa bizi yetiştirebilmek için bizi sıkıştırdı. Arkadaşlarımız da fazilet takvimine göre bu verileri almışlar.

Yaklaşık 3 bin tane basıldı. 500 tanesinde bu hata var. Ama Allah'tan iftar saatinden önce yazmamışız. 2 dakika geç açanlar olmuştur bizim yüzümüzden. Daha çok sevap kazanmışlardır ama kasti bir şey yoktu.

Dolayısıyla bunu çok fazla büyütmeye gerek yok. Bir dönem bütün Rizeliler fazladan bir gün oruç tuttu. Çünkü, ezan vaktinden önce okundu. Burada en azından vaktinden önce söylenmemiş. Öyle olsa daha büyük sıkıntı olurdu. Ama diğerlerinde düzeltildi. Bir kasıt yok. Bir ihmal var. Daha dikkatli davranılması konusunda uyardım. Bundan sonra böyle hata olmaz inşallah' diyerek hatasını düzeltmeye çalışıyor.

Başkan hata yaptık dese de hata yok TEMKİN var.

Yani, TEMKİN uygulamasına göre imsak vaktinin 18 dakika önce başlaması, akşam ezanının 2-3 dakika sonra okunması doğru olandır.

-Ne garip değil mi?

Başkan 20 dakika fazla oruç tutturdu diye suçlanıyor!

Bu ve buna benzer olayların tek açıklaması var; o da KIYAMET ALEMETİ!

Üzülme Başkan kasıt zaten yokta ihmal hiç yok; yanlış olan sonradan düzelttik dediğiniz TEMKİNSİZ vakitlerdir.

Önümüzdeki Ramazan Ayında bastıracağınız imsakiyelerin tamamında TEMKİN VAKİTLERİNİN yer alması en doğru olanıdır.

İmsak bitiminde SALA, 20 dakika sonra EZAN

'Oruç Namaz Temkin' başlıklı yazımda temkin vakitleri ile ilgili açıklamalarda bulunmuştum.

Yazımı okuyan dostlarımdan bir kaçı 2004 yılına kadar imsak vaktinde SALA, imsaktan 20 dakika sonra da SABAH EZANI okunduğunu söylediler.

Bu uygulamayı hatırlamamakla birlikte imsak ve sabah namazı vakitleri ile ilgili şüphelerin ortadan kalması için büyük ölçüde çözümün bu olduğuna yüzde 99 değil, yüzde yüz inanıyorum.

Bu uygulamaya neden son verildi bilemem, tartışmaya da gerek yok; ancak, bu uygulamanın yeniden hayata geçirilmesiyle karar vericilerin büyük bir vebalden kurtulacağı kesin olup vazifelerini hiç geciktirmeden yerine getirmelidirler.

Müslümanlar için farz ibadetlerin yerine getirilmesi zaruri olup her ne sebeple olursa olsun yerine getirilmemesi veya getirilememesi sahibini vebalden kurtaramaz.

Onun için her ibadet sahibi öncelikli olarak ibadetlerin vaktine kendisi dikkat etmelidir.

Aynı yerleşim biriminde yaşayan Müslüman kardeşlerimizin Samsun tarafında okunan ezana göre iftarlarını açmaları daha garantili olur.