Ayasofya, bilindiği gibi kilise olarak inşa edildi ve burada hristiyanlık simgelerini ifade eden mozaikler bulunmaktadır. İstanbul alınıp burası camiye dönüştürüldüğünde ne hikmetse bu mozaikler sökülüp başka bir yerde sergilenmesi yerine üzerine ince bir sıva ile kapatılıp gizlendi.

Ayasofya, bilindiği gibi kilise olarak inşa edildi ve burada hristiyanlık simgelerini ifade eden mozaikler bulunmaktadır.

İstanbul alınıp burası camiye dönüştürüldüğünde ne hikmetse bu mozaikler sökülüp başka bir yerde sergilenmesi yerine üzerine ince bir sıva ile kapatılıp gizlendi. Sanki, ileride burası hristiyanların eline geçtiğinde onların dini mirasını korumak için yapılmış gibiydi...

Bu, dönemin siyasilerine yakışmayan bir tavırdır.

Belki de dönemin Hristiyan dünyasının tepkisini çekmek istemedikleri için de olabilir.Ya da yeni bir haçlı seferine meydan vermemek için.Bilindiği gibi meşhur 1096 haçlı seferlerinin tetikleyen neden Mısır Fatimi halifesinin buradaki kiliseleri yıkması ile başlamıştı.

Sebebi ne olursa olsun aynı yanlış yine tekrarlandı.

Mozaikler yine gizlendi..

Bunun yerine Ayasofya'daki mozaikler tahrip edilmeden sökülüp yan tarafta veya başka bir tarihi mekanda oluşturulacak Ayasofya müzesine konulamaz mıydı?

Ya da ülkemizde bolca bulunan kiliselerin süslenmesinde kullanılamaz mıydı? Böylece hrisitayanlar da buraları gezerek hasret giderebilir, müzeye giriş bileti alabilirdi...