Avrupa’da Türk takımları


Geçen sezon Avrupa’da grubunu hiç mağlubiyet yaşamadan lider bitirip çıkarak rekor kıran Siyah-Beyazlılar bu sene Avrupa Ligi’ne Süper Lig’i 4. bitirdiğinden ötürü 2. ön elemeden başladı. Beşiktaş, Faroe Adaları ekibi b36 Torshavn’ı ilk maçta 2-0, ikinci maçta 6-0 yenerek bir kazaya mahal vermeden adını 3. tura yazdırdı. Rakip her ne kadar güçsüz olsa da Lens ve Larin’in performansları göz doldurdu. Kara Kartal 2. Turda Avusturya’nın Linz ekibiyle eşleşti. İlk maçı 4-0 kazanan LASK Linz, deplasmanda oynanan rövanş mücadelesini de 2-1 kazandı bir üst tura yükseldi. Beşiktaş UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turunda Avusturya'nın LASK Linz ekibiyle oynayacak. Siyah-beyazlılar rakibiyle ilk maçı 9 Ağustos'ta Vodafone Park'ta rövanşı ise 16 Ağustos'ta Avusturya'da oynayacak.

10 senedir Şampiyonlar Ligi hasreti çeken Fenerbahçe, seribaşı olamamasından mütevellit, Benfica ve Dinamo Kiev arasından, güçlü Portekiz ekibi Benfica ile eşleşti. Sarı-Lacivertliler ön eleme öncesi Swansea’den Ayew’i kadrosuna katarak, bir nebze de olsa elini güçlendirdi. Ancak hemen hemen her sene Şampiyonlar Ligi’nde boy gösteren, nadiren gruptan çıkamama başarısızlığı gösteren Benfica ile aralarında büyük bir tecrübe farkı olduğu aşikar. Ancak 2 sezon öncesi Beşiktaş’ın gruplarda şimdi ki halinden çok daha güçlü olan Portekiz ekibinden 2 maçta da 1’er puan aldığını hatırlatıp, karamsarlığa düşmemek gerektiğini düşünüyorum. İlk maçı 7 Ağustos’ta Portekiz’de oynayacak olan Sarı Kanarya, rövanşı tam bir hafta sonra 14 Ağustos’ta Kadıköy’de oynayacak. Fenerbahçe turu geçmesi halinde UEFA'nın aldığı karar nedeniyle Ukrayna ve Rus takımları birbirine rakip olamamasından ötürü Slavia Prag-Dinamo Kiev eşleşmesinin galibi ile değil de PAOK-Spartak Moskova maçlarının galibiyle Play-Off mücadelesi verecek.

Şampiyonlar Ligi’ne direkt gidecek olan son şampiyon Galatasaray da ise, transferde Onyekuru’dan sonra sessizlik devam ediyor. İyi bir ‘8’ numaraya ihtiyacı olan Sarı-Kırmızılıların, UEFA’nın Finansal Fair Play uygulaması sebebiyle eli kolu bağlı. Gomis’in ha gitti, ha kalıyor durumu, Belhanda’nın formsuzluğu derken, taraftarların aklındaki en büyük pozitiflik; futbolcular üzerindeki ‘Fatih Terim’ etkisi.