Aşı kalkanı


Son zamanlarda aşılarda civa bulunduğu ve aşı içerisinde yer alan çok düşük düzeydeki alüminyumun Alzheimer hastalığına neden olduğu yönündeki iddiaların basında yer alması üzerine Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof.Dr. Mehmet Ceyhan bir açıklama yaptı.
Aşı, yaklaşık 230 yıldır bütün dünyada uygulanan, milyonlarca ölümü engelleyen, bazı hastalıkları ortadan kaldıran ucuz ve en etkili sağlık koruma yöntemi. Aşılama sayesinde aşıyla korunulabilen hastalıklar en az yüzde 98 oranında azaldı ve bazıları ortadan kalktı. Ancak medyada yer alan aşı karşıtı söylemler nedeniyle aşı reddinde ciddi bir artış gözlemlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, “Örneğin aşıyı reddeden aile sayısı ülkemizde 2011’de 183, 2013’de 913, 2015’de 5091 iken, 2016’da 10 binin üzerine çıktı. Aşılamayla her yıl yaklaşık 14 bin ölüm engellendiği dikkate alınırsa aşılanmayan bu 10 bin çocuğun bir kısmının öleceğini tahmin etmek zor değildir.Bunun neticesinde bazı hastalıklarda artış olduğunu üzülerek izlemekteyiz. Örneğin, bildirilen boğmaca vakaları son üç yıldır belirgin bir şekilde artmaktadır” diyor.
Korumada Toplumsal Etki Önemli
Hiçbir aşının etkinliğinin bireysel aşılamada yüzde yüz olmadığını belirten Prof. Dr. Ceyhan, “Aşıların bir hastalığı tam olarak önlemesi ancak toplumsal etkiyle olur. Yani bazı kişilerin aşılanmaması, aşılanan kişilerin de aşıdan maksimum yarar elde etmesini engellemektedir” uyarısında bulunuyor. Ayrıca ülkemizde aşılar artık uzun süreden beri tekli dozda uygulandığından civa bulunmuyor.
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği de, gribin dünyada her yıl 3 ila 5 milyon kişide ciddi seyirli hastalığa yol açtığını ve yaklaşık 500 bine yakın kişinin ölümüne neden olduğunu bildirdi. En çok ölümlerin 65 yaş üzerinde görüldüğü belirtilen açıklamada, “Aşılama sayesinde hastalığın görülme sıklığını, ciddiyetini ve ölümleri azaltmak mümkündür. Ayrıca, grip ve zatürre gibi solunum yolu hastalıklarına karşı yapılacak aşılar aynı zamanda gereksiz antibiyotik kullanımını da engellemektedir” uyarısında bulunuldu.
Aşıların hastalıklara karşı birer kalkan olduğunu unutmayalım.
Sağlıkla kalın.