operasyonlar yapılacak ve Kandil’e imha edilecek. Üçüncü şart ise vurulan terör örgütü lav edilip, Barzani’ye bağlanacak…

Terör örgütü PKK, Suruç saldırısını bahane ederek Adıyaman’da bir askeri hemen ardından da Ceylanpınar’da evinde uyuyan iki pilisi şehit etti. Bu hain saldırı sonrasında TSK, PKK’ya yönelik yurt içinde ve urt dışında belirlenen hedeflere operasyon başlattı.

7 Haziran seçimlerinde PKK, halkı silah zoruyla korkutarak oyların HDP’ye verilmesini sağladı ve seçim sonucunda HDP büyük bir zafer elde etti. HDP’nin bu başarısına rağmen örgüt neden terör olaylarını başlattı? sorusunun cevabını bulmak için geçmişe bir göz atmak, özellikle Irak ve Suriye’deki gelişmeleri iyi okumak gerekmektedir.

PKK’NIN İLK HEDEFİ BARZANI OLDU

PKK, karargahını Kandil’e kurduğunda ilk saldırdığı yerler arasında Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin yönetimindeki köyler oldu. Bu saldırı PKK-Barzani arasındaki gerginliğin de başlangıcı oldu.

PKK, TALABİNİ İLE BİRLİKTE BARZANİ’YE SALDIRINCA…

Türkiye’nin, PKK’ya yönelik mücadelesinde Barzani hep Türkiye’nin yanında yer alırken, bir başka Kürt lider Talabani ise örgütün yanında yerini aldı. Talabani ilk başlarda Türkiye’nin desteklediği Barzani’ye karşı PKK ile birlikte savaştı. Hem PKK hem de Talabani’nin saldırısında maruz kalan Barzani’nin imdanına Türkiye yetişti. Türkiye bu vesileyle Irak’ta Türkmenlerden oluşan bir barış kuruluşu kurarak orada bir tampon bölge oluşturdu ve böylelikle müttefiki Barzani’yle daha yakın ilişki kurmaya devam etti.

BİRLEŞECEKSİNİZ!

Bir zaman sonra PKK ile kanki olan Talabi, PKK’nın hançerini yemeye başlayınca çareyi Türkiye’ye yanaşmakta buldu. Böylelikle Barzani’den sonra Talabani de terör örgütüne karşı Türkiye’ye yakınlaşmış oldu. Bu arada Saddam’la mücadeleye giren ABD, Irak’ta istediğini elde etmek için Talabani ve Barzani’ye ihtiyacı vardı. Bölgedeki çıkarları için iki Kürt liderin birbirlerine karşı düşmanlıklarını istemeyen ABD, Talabani ve Barzani’ye birleşeceksiniz!, Birleşmezseniz dünyada söz sahibi olamazsınız uyarısını yaptıktan sonra iki Kürt lider birleşme kararı alarak, Barzani K. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı olurken, Talabani ise Irak Cumhurbaşkanı oldu.

PKK, ÇÖZÜM SÜRECİNİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Aradan yine zaman geçti. Türkiye PKK’yı bitirmek için çözüm sürecini başlattı. Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım üstüne yatırım yapılıyor Batı’da ne varsa Doğu’da da o götürülüyordu.
Çözüm sürecini Türkiye’de olduğu gibi fırsata çevirmek isteyen PKK, bazı militanlarını Kandil’den indirip K. Irak’a yani Barzani’nin hakim olduğu bölgeye göndererek o bölgeye hakim olmasına imkan sağladı. Kandil’den inen teröristler Barzani’nin bölgesinde çiftçi oldular, esnaf oldular… velhasıl halkın içine karıştılar.

BARZANİ’YE 17-25 ARALIK BENZERİ DARBE

Aradan geçen sürede K. Irak Kürt halkı da PKK’nın geçmişte kendilerine yaptıklarını unutarak, ‘bunlarda benim gibi Kürt, bunlar da benim dostum’ demeye başladı. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen PKK, halkın içine nüfuz etmeya başladı ve aynen Türkiye’de Erdoğan ve AK Parti’ye yönelik gerçekleştirilen 17-25 Aralık operasyonunun benzerini PKK, Barzani’ye karşı yapmaya başladı. Barzani’nin yolsuzluk yaptığını ve Barzani’nin hakim olduğu bölgeyİ iyi yönetemeğini dillendirilerek PKK’nın bölgeyi daha iyi yöneteceğinin propagandasını yapmaya başladılar.

IŞİD DEVREDE

Bu sırada bir başka terör örgütü IŞİD ortaya çıkmış Irak’ta birçok bölgeyi ele geçirmiş bu bölgeler arasında Irak Kürdistan Bölgesi peşmergelerinin denetiminde bulunan Sincar bölgesi de vardı. PKK ve Peşmerge Sincar’ı geri almak için Işid’ karşı birlikte büyük bir savaş başlattı. Çetin geçen savaşın ardından IŞİD, Sincar’dan çekilmek zorunda kaldı. IŞİD’in çekilmesinden sonra PKK, Sincar’ı Peşmerge’ye bırakmak yerine oraya çöreklenince Barzani küplere bindi.

“PKK, BÜTÜN BÖLGEDEN ÇEKİLSİN”

PKK, Türkiye’de tekrar terör olaylarını başlatmasından sonra TSK’nın Kandil’i vurmaya başlayınca Sincar vakası içine oturan Barzani, “PKK Kandil’den değil bütün bölgeden güçlerini çeksinler” diyerek PKK’ya restini çekecekti.

PEKİ YA SURİYE?


IŞİD’e karşı PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye destek olmak için Kandil’den Suriye’ye geçen örgüt mensupları, Türkiye’nin tampon bölge oluşturmak istediği bölgeleri alarak oraya yerleşti. Örgütün amacı Türkmenlerin sahip sahip olduğu bölgeleri de ele geçirip Akdeniz’e açılmaktı. Böylelikle Türkiye’nin güneyinde Suriye’nin ise kuzeyinde bir PYD-PKK devleti kurmaktı.

TAM DA BU ESNADA TÜRKİYE HAREKETE GEÇTİ

IŞİD’e karşı ABD’nin öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyonun aktif bir üyesi olmakta uzun isteksiz kalan Ankara, PYD’nin Suriye’de adım adım devletleşmeye gittiğinin farkındaydı. Tam da bu ortamda ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Christine Wormuth ve ABD’nin IŞİD’le mücadele özel temsilcisi John Allen’ın İncirlik’in ISİD’e karşı nasıl kullanılacağına ilişkin detayları görüşmek üzere Ankara’ya geldi.

TÜRKİYE’DEN İNCİRLİK İÇİN 3 ŞART

Ankara-ABD görüşmesinde İncirlik’in kullanımı konusunda anlaşmaya vardı ve Türkiye İncirlik’e karşı 3 şartını açıkladı. Bu şartlardan Birinci şart: PYD’nin çöreklendiği Türkiye’nin güneyindeki bölgeyi terk edecek ve terk edilen o bölge tampon bölge ilan edilip Özgür Suriye Ordusu’nun yönetimine bırakılacak. İkinci şart: Son dönemde terör olaylarını artıran PKK’ya karşı Türkiye’nin şimdiye kadar görülmemiş bir etkinlikte operasyonlar yapılacak ve Kandil’e imha edilecek. Üçüncü şart ise vurulan terör örgütü lav edilip, Barzani’ye bağlanacak

HDP eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş başta olmak üzere HDP, öteden beri Türkiye’nin Barzani’ni ile aktif ilişkiler kurmasından rahatsızlık duyuyor. Geçtiğimiz günlerde Kuze Irak Petrollerinin Türkiye üzerinden satışı konusunda anlaşma sağlanmış olması HDP kanadında daha da rahatsızlığa neden oldu. Öyle ki Demirtaş, "ABD ve Türkiye Barzani’yi bölgesel lider haline getirmek istiyor" diyerek bu rahatsızlığını dile getirdi.

DEMİRTAŞ, BRÜKSEL’DE “EY PE-KE-KE ELİNİZİ TETİKTEN ÇEKİN” DEYİVERDİ

ABD ve Türkiye’nin İncirlik Üssü konusunda anlaşması başta Demirtaş yönetimindeki HDP olmak üzere Kandil’i ve PYD’yi fena rahatsız etti. Kendisinin lav edileceğini anlayan PKK, Türkiye’de son çırpınışları olarak terör olaylarını artırma kararı alırken yanında da kankisi olan DHKP-C'yi de (Sutlanbeyli'inde karakola saldırı ve İstanbul'da ABD Konsolosluğu'na saldırıyı yapanların DHKP-C olması) almayı ihmal etmedi.

HDP eş Genel Başkanı Demirtaş ise soluğu apar topar gittiği Brüksel’de aldı. Demirtaş PKK’nın Avrupa temsilcileri Remzi Kartal ve Zübeyr Aydar’la tam da bu ortamda görüştü. Brüksel’e gitmeden önce PKK’ya silah bırakması için çağrı yapmayan Demirtaş, Kartal ve Aydar’ın dizinin dibindeyken, “Ey PE-KE-Ke elinizi tetikten çekin” deyiverdi.

DEMİRTAŞ KENDİNİ KURTARMANIN DERDİNDE

Peki Demirtaş Brüksel'deyken neden böyle bir çağrı yaptı sorusunun cevabını vermek için deha sahibi olmaya gerek yok. Demirtaş, Kandil’in artık gidici olduğunu anladı daha önemlisi de ufukta da bir erken seçim söz konusu olduğunu biliyor. Avrupa’daki PKK temsilcilerine 'Bizler tekrar Meclis’e sizler ise yeni Kandil olun, baksanıza Öcalan’da haber yolluyor, “Bağımsız bir Kürt devleti İsrail’e benzer bölgeeye kan ve gözyaşı getirir diyor.' diyeyen Demirtaş, yeni süreçte Kandil’i bırakıp kendisini kurtarmanın derdine düşmüş durumda.