ABD, Türkiye’nin Başika bölgesindeki askeri varlığını geri çekmesini istemekle, koalisyon güçlerinin Suriye’deki varlığını da tartışmaya açmaktadır.

Amerika, Türkiye’den, askeri birliğini geri çekmesini istemesinin gerekçesi olarak, herkesin kabul edebileceğini düşündüğü, Irak’ın egemenlik haklarının ihlal edilmemesi gerektiğini ileri sürüyor. Sen diyor, nasıl kendi ülkende, rızan olmamasına rağmen başka bir ülkenin askeri birliğini istemiyorsan, rızası olmadığı bir durumda başka bir ülkenin sınırları içinde askeri bir faaliyette bulanamazsın, diyor. İlk bakışta bu düşünceye insan hak verir ve doğru olan da budur, diyebilir. Ancak ileriki günlerde ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin varlığı Suriye’deki Beşar Esad yönetimi tarafından Birleşmiş Milletler’e şikâyet konusu yapılırsa, Amerika ve koalisyon güçleri nasıl bir gerekçe ile orada kalmaya devam edecekler?

Suriye kesinlikle koalisyon güçlerinin kendi ülkesinde askeri operasyonlar gerçekleştirmesi ni istemiyordur. Türkiye, Irak devleti sınırları içindeki askeri faaliyetlerine son verdiği andan itibaren Rusya’nın isteği üzerine Suriye devleti bu söylemleri dillendirmeye başlayacaktır. “Amerika ve koalisyon güçleri Suriye’nin istememesine rağmen, orada askeri operasyonlar yapabilir, ancak Türkiye Irak’ın istememesine rağmen Başika’da askeri eğitimler veremez” diyerek, çelişkili olan iki düşünceyi, gücünün verdiği ikna edicilikle devlet yönetimlerine kabul ettirebilir. Uzun vadede kendi kamuoyuna ve demokrasi taraftarı olan batı kamuoyuna bu çelişkili durumu kabul ettirmesi mümkün değildir. Demokratik bir ülke olmasa idi, hiç kimseye hesap vermek zorunda olmasa idi, bu çelişkiyi hiç kimse Obama yönetimine söyleyemeyecekti . Rusya, demokraside ileri bir merhalede olmadığı için, hiç kimse, “Biz niye Ukrayna’nın istememesine rağmen, içişlerine müdahale ediyoruz” diye bir soruyu Putin’e soramamaktadır. Soran olursa da sesi yüksek çıkmamaktadır. Rusya halkı, Putin’e soramaz ama Amerika halkı Obama’ya bu çelişkiyi soracaktır. Tony Blair gibi Obama’da hata yaptığını günün birinde itiraf edecektir. Hiç kimse sormasa bile hesap günü, Allah soracaktır.

Obama yönetimi niçin, bizim Irak’tan çıkmamızı istiyor? Çünkü Rusya’ya, Suriye’deki askeri operasyonlarına ihtiyacı var. Rusya en çok DEAŞ dışındaki muhaliflere askeri operasyonlar gerçekleştirmekt edir. Amerika İslami kimliği olan muhaliflerin iktidara gelmesini istemiyor. Ancak bu muhaliflere, Türkiye tarafından ılımlı muhalifler olarak görüldüğü için askeri operasyonlar gerçekleştiremiy or. Her ne kadar zaman, zaman Türkiye’nin destek verdiği ılımlı muhalifler, Amerika’nın liderliğindeki koalisyon güçleri tarafında bombalansa da, Türkiye’nin kamuoyu önünde bu tür operasyonlara açıkça karşı çıkması nedeniyle, bombardımanlar muhalifleri bitirme noktasına getirinceye kadar devam ettirilemiyor. Çünkü Türkiye bir NATO üyesidir. NATO üyesi olan bir ülkenin alenen karşı çıktığı operasyonlara kalkışması, Amerika’nın uzun vadedeki çıkarlarına ters düşmektedir. Bu nedenlerle ılımlı muhalifleri bitirecek sayıda operasyon yapamayan Amerika, Rusya’nın Suriye’deki ılım muhaliflere yapmış olduğu askeri operasyonlara karşı çıkmayarak destek vermektedir.

Rusya, Esad’a vermiş olduğu destekle, Suriye’de hâkimiyet kurduktan sonra, Esad’ın ilk açıklaması koalisyon güçlerinin Suriye topraklarından çıkmasını istemek olacaktır. Benim için Suriye’deki topraklarda yaşayan mazlum Müslüman halkları söz sahibi olmadıktan sonra, ha Amerika söz sahibi olmuş, ha Rusya söz sahibi olmuş, ha da 350.000 insanın ölümüne sebep olmuş Esad söz sahibi olmuş fark etmez.

Rabbim mazlumları korusun ve onların yanında olan Türkiye’ye yardım etsin. Amin

Amerika Suriye’deki ılımlı İslami muhalif grupları, Arap baharını desteklemekten vazgeçmesi nedeniyle desteklemiyor. Arap baharının en büyük destekleyicisi Amerika, Arap baharını desteklemekten niçin vazgeçti? Nasipse gelecek yazıda…