Son bir yılda 6 kitap yayınlama fırsatı buldum. Bunlardan üç tanesi Korona Sonrası Dönem Özel Mülkiyet ve Hürriyet Devri ikincisi ise İngilizce The End of Modern Slavery yani Modern Köleliğin Sonu isimli kitaplarıdır.

Son bir yılda 6 kitap yayınlama fırsatı buldum. Bunlardan üç tanesi Korona Sonrası Dönem Özel Mülkiyet ve Hürriyet Devri ikincisi ise İngilizce The End of Modern Slavery yani Modern Köleliğin Sonu isimli kitaplarıdır.

Dördüncü kitabım ise denizcilik hatıraları ile ilgili ve Kitapyurdu yayınlarında çıktı. 2009 Yılında altı ayda altıya yaptığım yolculuğu anlatıyor. Fakat bu denizcilik hatıralarında ilk defa duymuş olacağınızı düşündüğüm olaylar yer alıyor. Örneğin denizde kıbleyi nasıl bulursunuz? Namazın vakitleri nasıl belirlenir? İşte bunlar gibi nice ilginç bilgiler var.

Aslında bu kitabı 10 yıl önce bir yayınevinde bastırmış ve yayınlamıştım. Çok beğenilmişti. Fakat mevcudu tükendiği halde ikinci baskısını yapmadılar. Bazı arkadaşlarım bu kitabın nadir eserler satan kitapçılarda çok pahalıya satıldığını söylediler.

Bunun üzerine bazı ilaveler yapıp kitabımı yeniden yayınlamayı düşündüm. Umarım okuyucuların beğenisini kazanır.

Bu denizcilik hatıraları ile ilgili olarak bir okuyucum şöyle bir yorum yazmıştı. Bende kitabın tanıtım yazısı olarak bunu seçtim. Bakın neler söylemiş:

'Bahriyeli gezgin yazar Vehbi Kara'nın yeni kitabı; 'Kaptanın Hatıra Defteri' olan; Altı Ayda Altı Kıta.

Bu kitap, bir solukta okunacak evsafta. Sadece gelişigüzel okunup bir kenara bırakılacak cinsten değil yani.

Dünya kıta ve ülkeleri var, coğrafya var, denizcilik bilgileri var ve nefes kesen macera var. (Kaptan'ın işi zor, altı ay gibi uzun bir müddet yurdundan ve evinden ayrı kalmak da bahis mevzuu.)

Kendisi Bahriyemizden ayrılmış tecrübeli ve çalışkan bir denizci. Hatıra defteri olarak kaleme aldığı seyahat notlarında, bizi malûmattar edecek çok şey var.

Dünyanın kıtaları ve buralarda, gittiği memleketlerin ahvali hakkında bilgiler var. Onların yaşayışları, ekonomik vaziyetleri ve coğrafî yapısı hakkında malûmatlar da veriliyor.

Coğrafya ilmine dair ilgileneceğimiz mevzular var. Hatta herkesin malumu olmayan bilgi ve tecrübelerini de yazar bizimle paylaşıyor.

Zaman, yön bulma, bulunduğunuz yerin tespiti ve kıble tayini hakkında alaka celp edecek malumat ediniyoruz. Batı veya Doğu yönünde ilerledikçe varılan gün değiştirme çizgisinden geçildiğinde bir günü hiç yaşamamış veya bir gün fazla yaşamış olunduğunu da öğreniyoruz.
Okyanusların fırtınalı zamanları, dev dalgalar ve bunları atlatma halleri de kitabın satırlarında. Okyanus ortasında, dev dalgalı bir fırtına içerisinde, maddî sebep ve yardımların sukût ettiği bir vasatta, ancak Allah'ın yardım edebileceği bir vaziyet.

Denizcilik bilgilerinden bizi de alakadar edecek bazı bilgiler de ediniyoruz. Yazarın bilgi ve tecrübeleri, dikkatli ve çalışkanlığıyla elde ettiği bazı pratik buluş ve malumatlar da ilgi çekici.

Bir solukta okunabilen akıcılıktaki bu kitapta macera da var: Deniz korsanlarıyla alakalı olan malumat, bir macera romanı okuyoruz gibi heyecan verici. Yazarın korsanlarla karşılaşması, onlardan kurtulma manevraları v.s. Allah'ın inayetiyle ciddi bir tehlikeye düşmeden atlatarak yoluna devam etme halleri gibi merakaver, cazip satırlar bu eserde.

Bu okunası, seyahat-macera-coğrafya- denizcilik v.s mevzularını muhtevî kitabı eminim siz de bir solukta okuyacak ve bitirmeden bırakamayacaksınız.

Daha fazlasını kitaba havale ederek, yazarı 'Bahriyeli Seyyah' olarak tavsif ettiğim Kaptan Vehbi kumandanımı tebriklerle kutluyorum. Kendisinin yaşadığı ve herkesi alakadar edecek malumatları bizimle paylaştığı için de tahsin ve teşekkürlerimi sunuyorum.

Buyurun siz de bu hacmi küçük, evsafı büyük ve hoşça vakit geçireceğiniz, güzel, faydalı malumat alabileceğiniz eseri edinerek kendinize de bir iyilikte bulunun, vesselam…'