Birbiri ile yanyana ve ahenk içerisinde olup daha fazla şık düşecek bir başka kelime bombini var mıdır doğrusu bilmiyorum. Uzunca ve hatta çok uzun bir süre bu iki kavramın birbiriyle raks edişinin tabi iz düşümü, rakiplerine açık ara fark atmış olmasıdır.

Birbiri ile yanyana ve ahenk içerisinde olup daha fazla şık düşecek bir başka kelime bombini var mıdır doğrusu bilmiyorum. Uzunca ve hatta çok uzun bir süre bu iki kavramın birbiriyle raks edişinin tabi iz düşümü, rakiplerine açık ara fark atmış olmasıdır.

Bu iki kavramın birbiriyle şık bir ilişki kurmuş olmalarının çok sağlam, gerçekçi, dürüst ve hukuki bir temelinin ve bağlamının var olup olmadığı elbette tartışma götürür bir konudur. Zira zaman zaman defaatle vurguladığım gibi, olgu ile algı arasına sokulmuş nahoş parazitler yorumlama sapmasına sebep olmuşlardır.

Ancak, bahsini yaptığımız bu uzunca süre pekte benzeri görülmemiş raksedişin, yükseklerde ve hatta çok yükseklerde seyrüsefer etmekle birlikte hızını ve irtifasınıda bizzatihi kendisinin ayarladığı AK Parti, bahsini yaptığım uyuşumdan kaynaklı özgüvenden almıştır.

Sınırları ve şiddetini kestirme ve ölçümünün pek mümkün olmadığı o süreçlerde, önüne geleni önüne katan, kendisini layüsel gören, başka bütün oluşumlara tepeden bakan, aradaki mesafenin farkındalığıyla açık ve alani küstahlık gösterilerini övünç kabilinden sahayada sürmekten imtina dahi etmemiştir.

Toplumun kendisine tanıdığı yüksek kredibilite ve buradan kaynaklı kurumsal özgüven, atarlı cümleler kurmalarının, yüksek risk alabiliyor olmalarının, karşıt oluşumların eleştiri ve tavsiye kabilinden söyleyeceklerine ağızlarını açma fırsatı bile tanımayan kaba, softa ve küstah bir özgüvenin yaşandığı süreçlerdi .

Toplum ve AK Parti arasındaki bu tarifsiz ve limitsiz hoşnutluk ilişkisi doğru, yanlış, olumlu, olumsuz, makul yada değil her söylemi akp lehine dolar üzerinden kazanca tahvil edildiği izahı zor, mantıktan bağımsız ve bir o kadar can yakan ve sıkan bir süreçti.

Milli gelire oranla ABD'nin dahi üzerinde olduğunuzu iddia etmiş olmanın mantığını çözemezken, birde geniş kesimlerce alkışa tabi tutulması sosyal bilimlerin değil patolojinin konuları arasına girmekteydi. Ancak, durumun böylesi vahamet arz ediyor olması bahsini yaptığımız rıza ve hoşnutluk ilişkisini ortadan kaldırmıyordu.

Olayın aymazlık, haksızlık, adaletsizlik, hukuksuzluk ve tutarsızlık olduğu üzerine itiraz yükseltenlerin sesi ve kendisi sinek vızıltısı statüsüne indirgenip hiçleştirildiği o süreç, eldeki imkanların şehevi bir zevk ile tepe tepe kullanımına son derece müsait bir zemin hazırlıyordu.

Sorgusuz, sualsiz ve tam bir güven ve teslimiyet üzerine bina edilmiş bu ilişki, uyarı ve ikaz kabilinden ve hatta bunların şefkat içeriyor olmasının bile bir önem taşımayarak ilgi ve alakanın çok ötesine dışlanmış olması, koca bir yirmi yılın berhava edilişinin ana gerekçesi konumundadır.

Şuursuz, sorumsuz ve vicdansız yönetim ve söylemlerin sonucundaki sarhoşluk bulutlarının kalkıyor olmasıyla birlikte, kara deliğin büyüklüğü ve irtifa kaybının yüksekliği bir devrin sonunun işaret fişeğiydi.

Mutlak teslimiyet ve toplumsal mutabakat, yerini, kitlesel kopuş ve yarılmalara bırakmakla birlikte, büyük ve yüksek volumde itirazların ve isyanlarında dile geldiği süreci elverişli hale getirdi. Son derece doğru, yerli yerinde ve yine son derece geç kalmış bu yüksek volum itirazlar, zararın dönülmesinden kaynaklı kar avuntularını mutluluk kırıntısı olarak geçmişte itiraz edenlerin hanesine yazmaktaydı. Bu süreç içerisinde ülkenin bütün katmanlarıyla ne denli büyük kayıp ve tahrifatlara uğramış olduğunun bilinci, buruk bir hoşnutluk yaratmaktaydı.

Havada, bir motoru alev alev yanan bir uçak, denizde, iskele tarafından büyük bir yırtık dolayısıyla su alan bir gemi ve dolayısıyla yolcusu ve hatta mürettebatıyla birlikte kopan, kaçan ve terk eden kitlelerin varlığı akp'nin akibetini ve bu akibetin felaketini ortaya koymaktadır.

Büyük bir kopuş ve arayış içerisinde olan geniş kitlelere yeni, anlamlı, değerli ama hepsinden önemlisi sahici bir hikaye koyabilen oluşumların kazanacağı sürecin başındayız.