Efendim, Aklüpmani dini; iktisadi yönü ağır basan siyasî, içtimaî, satanî, kervani ve fanfonî  bir dindir. Dışı süslü şekli ve rengi argümanlarla bezeli bu din, Karunî düşünceye odaklıdır. Toplamak ve yığmak üzerine kurulu bu din olduğunu geçen yazımızda belirtmiştik. Şimdi kaldığımız yerden bu dinin özelini ve özelliklerini tanıtmaya devam edeceğiz.

Efendim, Aklüpmani dini; iktisadi yönü ağır basan siyasî, içtimaî, satanî, kervani ve fanfonî bir dindir. Dışı süslü şekli ve rengi argümanlarla bezeli bu din, Karunî düşünceye odaklıdır. Toplamak ve yığmak üzerine kurulu bu din olduğunu geçen yazımızda belirtmiştik. Şimdi kaldığımız yerden bu dinin özelini ve özelliklerini tanıtmaya devam edeceğiz.

Budistlerin: 'Her şey geçicidir ve insanın bağlanabileceği herhangi bir şey yoktur.' Görüşünü Maniyi hariç tutmak koşulu ile kabul ettiklerini beyan eden Lüpmenler, Mani olmadan hiçbir şeyin olamayacağını ifade etmektedirler. Mani'yi tek ilah olarak kabul eden bu din mensupları Mani'nin kendilerine şefaat etmesi için de sık sık 'Akmani' duasını okumaktadırlar. Şimdi bana Akmani duasını da sorarsınız biliyorum. En iyisi size Akmani duasını okuyayım efendim! Yalnız dua okunurken avuç içlerinizi aşağı doğru getirmek üzere ellerinizi açacak yüksek sesle AKMİN diyeceksiniz. Demezseniz çarpılırsınız, bunu bilesiniz! Hadi, şimdi hep birlikte Akmani duasını okuyalım. Ellerinizi dizden 6 cm. uzaklıkta açtınız mı? Hazır mısınız? Başlıyorum.

Mani mani kemani

Zaman, lüp lüp zamani

Mani olamaz fani

Nerde, ne kaldı hani?

Güne geceye fiş fiş

Kem gözlere kemik şiş

Oğlaklar oldu çebiş

Uyuyanlara piş piş

Uymayanlar ham keşiş.

Bir düğümde kırk boğum

Mani yoksa ben yoğum.

Bele bağlı kravat

Satalım haraç mezat

Ne demişti Manici

Bayrak, toprak, yat, kat, at

Gördün işte bak, şah mat!

Ayılana zama zum

Bayılana çifte mum

Yastığa köşe nakış

Ölenlere bol alkış

Havuz başlarına kum

Mani döner hüp döner

Işık yanar söz söner

Gemiye yol gösterir

Denizlerdeki fener

Karışana beş karış

Horoza haydi kış kış!

Tavuklara bol yarış

Aman gölgede kırış

Çuval az, harar gerek

Korkma sokmaz engerek

Yeter ki olsun barış.

Keven dikeni mişmiş

Sarımsak yedili diş

İşte piriz işte fiş

Bu pilav çoktan pişmiş

Ada, moda; iç soda

Kapalıdır bu oda

Çizgi mi! Ne çizgisi?

Bu, Mani'nin ezgisi

Yanmasın keten helva

Mahkeme, kadı, dava

Bu kervan böyle yürür

Postları eşek sürür

Mani ile yön emin

Gök yarım, sarı zemin

Hadi, edelim yemin

Diyelim candan Akmin

Akmin, Akmin hû Akmin!

Not: Aklüpmani dinini ifşa ettiğim için Lümenler kurulunun beni 'horoz' etmek üzere toplandıklarını üzülerek öğrenmiş bulunuyorum. Bu dinle ilgili bildiğim diğer bütün bilgileri bundan böyle siz değerli dostlara henüz basımını gerçekleştiremediğim 'Aman da ne Güzel Ülke' adlı 'Büyüklere Masalllar' kitabımda anlatmaya çalışacağım.

Şimdilik hoşça ve dostça kalın.