Akıllı Disiplin

Kritik hedeflerimiz için yoğun çaba gerekebilir demiştik. Ve bu çabayı akıllı, disiplinli, makul olmalı diye formüle ettik.

Akılla disiplinin ortaklığına geldi sıra: Akıllı disiplin.

Çalışma disiplinine fazlaca odaklanmak, ağaçlara odaklanmaktır. Detaylara, iş yapma şeklinize, verimliliğe bakarsınız. Bunlar insanın içinde kendini çok rahat kaybedebileceği şeylerdir. Oysa ormanda yolunuzu sadece tek tek ağaçlara bakarak bulamazsınız. Sık sık ormanın geneline bakış atmanız gerekir. Odağınızı ağaçlarda dolaştırırken uygun aralıklarla geriye çekilip ormana da bakmalısınız.

Çalışma ve çaba disiplinine aşırı derecede odaklanan insanlar, bu çabayı kendisi için sarf ettikleri hedefi unutma eğilimindedirler. Akıllı disiplin, çabanın detaylarına gerekli özeni gösterirken, çabanın genel durumunu da kontrol altında tutmanızı ister.

Acaba hedefi hala istiyor muyum?

Hedefi elde etmeye yönelik en uygun çaba hala bu mu?

Bu sarf ettiğim çabayı daha etkin bir şekilde yapmamın yolu olabilir mi?

Başta işi böyle yapmak uygun göründüğü için böyle başladım ama şimdi çaba göstermeye başlayınca fark ettiklerimle, yeni öğrendiklerimle, güncelleme yapmam gerekiyor mu?

Bu soruları ve benzerlerini sorabilmek ve cevapları bulup ona göre davranmak için disiplinin kendi içinde tamamen kaybolmamalı, yaptığımız işten ve iş yapma şeklimizden birkaç adım geri atıp genel gidişatı akıllıca görebilmeliyiz. Akıllı disiplin budur.