Akılcı Antibiyotik Kullanımı

Akılcı Antibiyotik Kullanımı bilgilendirme toplantısına katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de antibiyotiklerin gereksiz kullanıldığını belirterek, toplumda bu konuda bilinç oluşturulması gerektiğini vurguladı. Antibiyotiklerin gereksiz kullanımına karşı bakterilerin direnç geliştirdiğini ifade eden Akdağ, “Antibiyotik kullanımında OECD ülkeleri arasında en kötü durumda olan biziz” dedi. Türkiye’de polikliniğe başvuran her 3 hastadan 1’ i antibiyotik kullanıyor. Bu rakamın 6 reçetede 1 olması gerekiyor.

Antibiyotik ateş düşürücü, ağrı kesici değildir

Virüslerin sebep olduğu nezle ve gripte antibiyotik kullanılmaması gerektiğini dile getiren Akdağ, “Antibiyotik alırsam daha kolay geçer düşüncesi doğru değildir. Antibiyotikler, nezle, gribe etkisi olan ilaçlar değildir, antibiyotiklerin birçok yan etkisi olabilir, karaciğer, böbrek sorunlarına yol açabilir” diye konuştu. Akdağ, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:
*Halkımızın mutlaka doktoruyla görüşmesi gerekir.
*Kendi başına kimse antibiyotik kullanmamalıdır.
*Vatandaşlar doktorlarını antibiyotik yazma konusunda zorlamamalıdır.
*Hekime muayene olmadan antibiyotik kullanmamak gerekir ve hekimi zorlamamak gerekir.

Beta Mikrobuna Hızlı Test

Aile hekimleri, çocuk hekimleri, kulak burun boğaz ve acil hekimlerine Beta mikrobunu 5 dakikada tespit edebilecek bir test temin ettiklerini açıklayan Akdağ, “İster çocuk ister yetişkin olsun beta mikrobu hızlı test edilebilecek. Beta çıkarsa antibiyotik kullanılacak, değilse antibiyotiğe gerek yok” dedi. Önümüzdeki 3 ay bu meseleye yoğunlukla yaklaşacaklarını belirten Akdağ, Türkiye’de antibiyotik kullanımının adeta kötü bir gelenek haline geldiğine dikkat çekti. Bir dönem “Türk gibi sigara içmek” deyiminin kullanıldığını hatırlatan Akdağ, toplumsal bilinçle sigara içimi konusunda büyük bir başarı sağlandığının altını çizdi.
Hekimlerin bilgisayarlarına yol gösteren bir program yüklendiğini belirten Akdağ, “Türkiye, sağlıklı yaşam, doğru ilaç kullanma konusunda iyi bir duruma gelecektir. Akılcı ilaç kullanımı dediğimiz yeni davranış biçimini geliştirmek durumundayız. Bilgilendirerek, uyararak, yeni imkanlar kazandırarak toplumda bunu yerleştirmek zorundayız” açıklamalarında bulundu.

Nezle, Gripte Antibiyotik Etkisiz

Antibiyotiğin mikropların bir kısmına karşı kullanıldığını belirten Akdağ, sıklıkla görülen hastalık yapıcıların bakteri ve virüs olduğunu dile getirdi. Antibiyotiklerin virüslere karşı etkisiz olduğunu hatırlatarak, bilimsel araştırmaların da antibiyotik kullanımının nezle ve gribin ardından sinüzit, kulak iltihabı ya da zatürre gibi hastalıkların oluşumuna da engel olmadığını gösterdiğini bildirdi.
Gereksiz antibiyotik kullanımının toplumsal bir boyutunun olduğuna da dikkat çeken Akdağ, bu durumda bakterilerin direnç kazandığını ve zatürre, menenjit gibi ağır hastalıklarda antibiyotiklerin etki göstermediğini ifade etti.
Akılcı ilaç kullanımını toplumda yerleştireceklerini söyleyen Akdağ, “Aksi takdirde mikroplarla mücadele edemez hale geliriz. Bundan 70-80 yıl önce basit bir zatürre insanların kolayca ölümüne yol açıyordu, çünkü antibiyotik yoktu. Dünya, tabii ki bu arada Türkiye de antibiyotiksizlik çağına doğru sürükleniyor. Elimizde çok antibiyotik var ama o antibiyotiklerin etki edemediği yeni mikroorganizmalar ortaya çıktı. Biz nasıl ki mikroplarla mücadele ediyorsak, mikroplar da kendilerini korumak için antibiyotiklerle mücadele ediyorlar, genetikleri değişiyor. Dolayısıyla ihtiyaç olduğunda hayat kurtarıcı ilaçlar, ihtiyaç olmadığı zamansa toplumsal açıdan özellikle gelecekte çok zor durumda bırakacak bir durumla karşı karşıyayız. Bu bir süreç. Bu mücadeleyi yoğun biçimde sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Hızlı testlerin kullanımını Sağlık Bakanlığı’na ait kuruluşlarda başlattıklarını belirten Akdağ, özel sektör ve üniversitelere yönelik bir genelge yayınladıklarını kaydetti. Hızlı test ve yönlendirici bilgisayar programına rağmen uygunsuz antibiyotik kullanımının devam etmesi halinde hekimlere yönelik eğitimleri tekrarlayabileceklerini dile getirdi.
Üst solunum yolu enfeksiyonları nezle, grip gibi hastalıklarda hekimlerin neden antibiyotik yazdığına ilişkin hususu kayıtlarda göreceklerine değinen Akdağ, “Bir boğaz enfeksiyonuyla ilgili antibiyotik yazılacaksa hekim bu testi yapacak ve bu testin sonucuna göre antibiyotik verilecek” açıklamalarında bulundu.
Akılcı olmayan ilaç kullanımı ve antibiyotik direnci tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda ülkemizde sağlık çalışanlarında ve halkımızda akılcı ilaç kullanımına yönelik davranış değişikliği oluşturmak, antibiyotiklerin akılcı kullanımını sağlamak öncelikli hedefler arasında yer alıyor.
Sağlıkla kalın. Bize yazın, sizin için araştırıp yazalım.