Sur içi'nin manevi sultanlarını heyecan içinde keşf etmeye devam ediyoruz. Hayatı hakkında az malumat sahibi olunsada türbesi ve tekkesindeki huzuru deruni bir şekilde hissedeceğiniz bir hazrete yolumuz çıkıyor şimdi.

Sur içi'nin manevi sultanlarını heyecan içinde keşf etmeye devam ediyoruz. Hayatı hakkında az malumat sahibi olunsada türbesi ve tekkesindeki huzuru deruni bir şekilde hissedeceğiniz bir hazrete yolumuz çıkıyor şimdi.

( Hazreti Ahmedü'l-Buharî Efendi, Emîr Ahmed Buharî, Emîr Buharî )

İstanbul'da İki aynı isimli 'Emîr Buharî 'bulunmaktadır:

İstanbul'daki biri Fatih-Malta'da (Fatih Camii yakınında), diğeri Fatih-Unkapanı'nda olmak üzere iki Emîr Ahmed Buharî Türbesi bulunmaktadır. Cibali'de medfûn olan Ahmed Buharî Hazretleri (k.s.) çoğu kez Fatih-Malta'daki Emir Buhari Camii bahçesindeki türbesinde medfûn olan Emîr Ahmed Buharî Hazretleri (vefat: hicri 922/ miladi 1516) ile karıştırılmaktadır.

Tekkeye adını veren Nakşibendî şeyhi Ahmed Buharî (vefat hicri 994/ miladi 1586), Buhara'dan İstanbul'a gelerek Unkapanı'nda Üsküplü caddesiyle Yeşil Tulumbalı sokağının kavşağında bulunan bir evde ikamet etmiş, vefatından sonra Padişah Sultan III. Murad tarafından kabrinin üzerine bir türbe inşa ettirilmiş, ancak türbe zamanla ortadan kalkarak yerine evler yapılmıştır. Tekkenin son şeyhi Ali Fakrî Efendi, Ahmed Buharî'nin II. Mahmûd'un rüyasına girerek kendisini bu durumdan kurtarmasını istediğini, padişahın da ulemadan ve Nakşibendî şeyhlerinden Mustafa Mısrî Efendi'ye şeyhin mezarını bulmasını irade ettiğini, Mustafa Mısrî Efendi'nin mezarı keşfen bulduğunu, padişahın emriyle evlerin yıkılarak yerine bir türbe ve tekke inşa edildiğini söyler.

Tekkenin Şeyhleri:

Tekkeye ilk olarak Mustafa Mısrî Efendi (vefat hichri 1237/ miladi 1822) şeyh tayin edilmiş, vefatından sonra yerine Kıbrıslı Şeyh Hasan Hilmi Efendi (vefat hicri 1248/ miladi 1832) geçmiştir. Üsküdarlı Ali Behçet Efendi'nin halifesi ve Hasan Hilmi Efendinin damadı Rıfkı Efendi döneminde 1836 yılında tekke binalarına bazı ilaveler yapılmıştır. Rıfkı Efendi'nin vefatı üzerine (vefat hicri 1271/miladi 1855) Beşiktaş'taki Yahya Efendi Dergahı türbedarı Şeyh Mahmûd Efendi seccadenişin olmuş, vefatından (1291/1874) sonra yerine oğlu Ali Efendi (vefat hicri 1294/ miladi 1877) tayin edilmiştir. Tekkenin son şeyhi Ali Fakrî Efendi (vefat 1928), 1877'den tekkelerin kapatıldığı 1925 yılına kadar bu görevi sürdürmüştür.