Çalışmayı ve üretmeyi şart koşan ahilik sisteminde, meslek edinmek, meslekte uzmanlaşmak ve kaliteli mal üretmek sistemin temel unsurlarındandı. Bu yüzden ahilik sisteminde, mesleki eğitime özel önem verilmişti.

Çalışmayı ve üretmeyi şart koşan ahilik sisteminde, meslek edinmek, meslekte uzmanlaşmak ve kaliteli mal üretmek sistemin temel unsurlarındandı. Bu yüzden ahilik sisteminde, mesleki eğitime özel önem verilmişti. Ahilik sisteminde mesleki eğitim çok küçük yaşlarda başladığı için, ahi esnafının mesleğini ayrıntıları ile öğrenerek yetişmesi doğal bir sonuçtu. Ahilik sisteminin getirmiş olduğu usta-çırak ilişkisindeki karşılıklı güven duygusu, çırağın mesleğinde uzmanlaşması için, olumlu bir iş ortamı sağlıyordu. öte yandan ahiliğin ustaya yüklemiş olduğu, çırağını iyi yetiştirme sorumluluğu, ustanın bu konuya özen göstermesini zorunlu kılıyordu. Ahilikte bir ustanın yetiştirebileceği çırak sayısının sınırlı tutulması, çıraklara ayrılan zaman ve gösterilen ilginin düşmesini engelliyordu. Bu durum ise; çırağın mesleğinde iyi yetişmesine katkı sağlıyordu. Ahilik sisteminde, çıraklık sayısının bir standarda bağlanıp, sınırlı tutulması, insan kaynakları açısından kalifiye iş gücü oluşturmayı sağlıyordu. ahilik sisteminin uygulandığı mesleki eğitimden geçen çırak, aynı zamanda ücret karşılığı üretime katılan, yani mal üreten bir kişiydi. Böylece çırak hem tecrübe ediniyor hem geçimini sağlıyor ve ham de iş gücünü ülke kalkınmasına katıyordu. yani emekte, işte ve üretimde israftan kaçınılıyordu. Ahilik sisteminde iki tür üyelik biçimi vardı. Bunlardan ilki çalışma hayatı içinde olan; yamak, çırak, kalfa ve ustadan oluşan aktif üyelerdi. Bu üyeler; üretim, çalışma, sosyal sorumluluk, toplumsal denge gibi Ahilik değerleri çerçevesinde; ülkenin ekonomik ve sosyal yapısını oluşturan Ahilerdi. İkinci üyeler ise; Ahilik teşkilatının aktif üyesi iken iş kazası, hastalık, yaşlanma gibi nedenlerden ötürü çalışamayacak durumda olan pasif Ahilerden oluşuyordu. Emeklilik, güçsüzlük, sakatlık ve hastalıktan ötürü çalışma hayatının dışına çıkmış üyelerine, Ahilik teşkilatınca orta sandıklarından yardım yapılırdı. Ahilik sistemi bu yönüyle sosyal güvenlik sistemini de içeren bir teşkilattır.

Ahi'nin eli, kapısı, sofrası açık olmalı; gözü beli ve dili kapalı...

Ahilik değerlerimizi kuşanmaktır.ahilik; yiğitlik, mertlik, cömertliktir

Bir olalım iri olalım diri olalım.ilim ve sanattan haberdar olmayanlar aç olur, müflis ve bivaye, herkese muhtaç kalır. Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir akıl ve ahlak ile...Çalışıp bizi geçen bizdendir. Ehli kanaatim var benim. birliğidir..ahilik; hak almak, hak vermektir.

AHİ BABANIN USTALIĞA YÜKSELEN GENCE NASİHATİ

'Harama bakma, Haram yeme, haram içme, doğru, sabırlı, dayanıklı ol, yalansöyleme, Büyüklerinden önce söze başlama, Kimseyikandırma, Kanaatkarol, Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme, eksik tartma. kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini, hiddetli İken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaç iken bile başkalarına verecek kadar cömert ol.

Fütüvvetin ve ahiliğin temeli iyi ahlaktır. İyi ahlak mürüvvet-i tamdır. Tam mürüvvet ise şu özelliklerden oluşur: sır tutmak, ayıbı gizlemek, doğru olmak, kusuru terk etmek, iyilik yapmak, kötülükten uzak durmak, nefse hakim olmak, vefa göstermek, sufi olmak, riyadan uzak durmak, affetmeyi bilmek, kötülüğe iyilikle karşılık vermek, sohbeti kesenle sohbet etmek, yumuşak söz söylemek, böbürlenmemek, tevazu göstermek, mutsuzları mutlu etmek, nankör olmamak, başkalarına yedirmek, gıybetten uzak durmak, yasaktan kaçınmak, Allah'a kul olmak, bidati yaymaktan kaçınmak, hile yapmamak, kindar olmamak, kıskanç olmamak, tama etmemek, kanaat sahibi olmak, çağrılmayan yere gitmemek, nabza göre şerbet vermek, halk içinde olmak, çok konuşmamak, adil olmak, edeplilerle oturup kalkmak, herkese hizmet etmek, kötüyü örtüp iyiyi söylemek, hevaya uymamak, gizlice nasihat etmek, ibadet etmek, sabırlı olmak, şükr etmek, misafiri Tanrı'dan kabul edip ikramda bulunmak, gücü yettiği kadar ikramda bulunmak, neyi varsa paylaşmak.

Diğer yazımızda görüşmek üzere…..YA SELAM

Sosyal Medya hesablarımız: youtube/İbrahim Yerlikaya

twitter @muabbiri facebook/ibrahim yerlikaya

instagram/değişim uzmanı