ABD’nin Suriye politikası değişir mi?

Haklı da olsanız, sorunu çözecek politikalar ve çözüm önerileri de sunsanız, eğer güçlü değilseniz bunun pek fazla bir önemi olmuyor.

Suriye’de iç savaşın başlamasıyla birlikte Türkiye olası göçe dikkat çekerek, Suriye sınırları içerisinde uçuşa yasak güvenli bölgeler oluşturulmasını istedi.

Türkiye’nin bu haklı önerisine, koalisyon güçlerini oluşturan ne ABD’den, ne de Avrupa ülkelerinden destek geldi. Öneri geçiştirildi ve göç dalgası başladı.

İç savaştan kaçanların büyük kısmı Türkiye’ye akın ederken, çoğu çocuk mülteci konumuna düşen kayıtlı Suriyeli sayısı 6 milyonu aştı.

Bugün Türkiye göç alan ülkeler arasında 3 milyonu aşkın mülteciyle ilk sırada yer alırken, Türkiye’yi sırasıyla Lübnan, Ürdün ve Irak izliyor...

Şimdi bazı gazeteler, Trump’ın ABD Başkanı olduktan sonra dile getirdiği Suriye’de güvenli bölge projesini, “Trump’tan güvenli bölge sürprizi” başlığıyla verdiler, ancak bu hiç de sürpriz değil.

Aslında Trump, daha Cumhuriyetçi Parti’den başkan adaylığı kesinleşmeden, geçtiğimiz Haziran ayında Atlanta’da yaptığı konuşmada bu görüşü dile getirmiş ve oluşturulacak güvenli bölgelerin masrafının da Körfez ülkeleri tarafından karşılanmasını istemişti.

Trump aynı görüşünü Başkan olduktan sonra da tekrarlıyor, değişen bir şey yok yani…

Şimdi olaya kabaca bakarak, Trump’ın bu çıkışına sevinebilir ve aynen Türkiye gibi düşünüyor diyebiliriz.

Ancak bana göre kazın ayağı öyle değil! Trump, bu çıkışıyla Türkiye’nin görüşüne mi yanaşıyor, yoksa PKK’nın PYD aracılığıyla Kuzey Suriye’de ele geçirdiği bölgeleri koruma altına almayı mı amaçlıyor, diye düşünmekte fayda var.

Bunu önümüzdeki günlerde daha net göreceğiz.

Zaten Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Trump’ın bu çıkışıyla ne kastettiğinin belli olmadığını belirterek, temkini elden bırakmadılar.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Müftüoğlu da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin başından beri Suriye'de güvenli bölge oluşturulmasını savunduğunu belirterek, “Trump'ın bu konudaki çalışmasının neticelerini görmek lazım” diyor.

Temkinli olmakta, dereyi görmeden paçayı sıvamamakta fayda var. Yaptığı her açıklama ile dünyayı hop oturtup, hop kaldıran Trump’ın Suriye ve Ortadoğu politikası henüz bir netlik kazanmış değil.

Kişisel düşüncem, bazı renk tonları olsa da Trump’ın, Obama’dan farklı bir politika izlemeyeceği yönünde…

Ne olup bitecek, birlikte izleyip göreceğiz.