Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği'ne ve ABD genelindeki bazı konsolosluklarımıza burada bulunan Türkler başvuruda bulunarak tahliye uçuşu konulmasını talep ettiler. 

Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği'ne ve ABD genelindeki bazı konsolosluklarımıza burada bulunan Türkler başvuruda bulunarak tahliye uçuşu konulmasını talep ettiler.

Dışişleri Bakanlığı'nın bu başvurular üzerine devreye girdiğini öğrendik.

Geçici vize ile ABD'de bulunan vatandaşların dönüş talebi dikkate alındı. Korona virüsü nedeniyle durmuş olan THY seferleri açılmadan önce, 24 Nisan iç​in ABD'den; New York ve DC'den, 23 Nisan'da da LA'den uçuş konulması kararlaştırıldı.

14 Nisan tarihine kadar elçiliğe veya konsolosluklara talep iletmiş vatandaşların, karantinada kalmayı kabullerine dair verdiği taahütnameler ve başvurular Ankara'ya iletildi.

14 Nisan'a kadar bir başvuru yapmamış olanlarsa, öncelikli listede bulunanlar vazgeçer ve bilet almazsa uçuşta yer olması durumunda bilet alabilecek.

Elcilikten bu uçuşla ilgili talepte bulunanlara gelen bilgilendirme yazısında, sözkonusu seferdeki ilave yerlerin bilet satışlarının da 20 Nisan 2020 Pazartesi günü saat 5PM (EST) itibaren (ilgili konsoloslukların kapsadığı eyaletler) görev bölgesi dışında bulunan vatandaşlarımıza da açılacağı belirtildi.

Evcil Hayvanlar Alınmayacak

Sağlık Bakanlığı'nın aldigi karar uyarınca bu uçuşlarda evcil hayvan alınmayacak.

Geçtiğimiz haftalarda kedilerin korona virüse karşı dayanıklı olmadığını, virüs kapabileceklerini, köpeklerin daha dayanıklı olduğunu aktaran çalışmalar, yabancı basında yer aldı.

Bilet Fiyatlarının Ardından Talep Düştü

Tahliye uçuşlarına yönelik ilan Pazar sabahı yapıldı. Son duyumum Pazar akşam itibarıyle başvuru sahiplerinin ilgili emaillerin ardından bilet alımına çok akın etmediği yönünde.

Bu kişilere Cuma yapılacak uçuş için Pazartei akşamına kadar süre verilerek bilet önceliği sağlandı. Ancak vatandaşlar ya Cuma'ya kadar vakit var düşüncesiyle ya henüz maillerine bakmadı ya da fiyatı daha düşük bekliyordu. Hatta bunun bedava bir hizmet olacağı beklentisinde olanlar var.

Uçuşun fiyatı gazeteciler arasında da sosyal medyada tartışma konusu oldu. Kimi meslektaşlarımız vatandaşı düşünerek habercilik yaptıkları gerekçesiyle bu fiyatı doğru bulmadıklarını açıkladı.

THY'nin bize yaptığı ilk açıklama uçağın boş geleceği şeklindeydi. Bu nedenle ticari bir uçuşta, uçak boş geliyorsa tek yön biletin normalde, aynı aydaki bilet fiyatlarından bir miktar yüksek olması olağandı.

Aktarılan olguları, aynı şekilde vatandaşın bilgi almasını düşünerek izah etmek, bir kurumu savunma amacıyla hareket edildiği anlamına da gelmez. Ve bu gerekçeyi ifade etmek, vatandaşı düşünmediğiniz anlamına da gelmez.

"Devlet vatandaşa ticari mi bakıyor" tarzı argümanlarla konuya dahil olanlar da oldu, "elbette vatandaşa böyle zor bir dönemde ücreti karşılığı hizmeti sağlamak bile bir hizmet, elbette ücretini de ödeyecekler" diyen de oldu...

Fakat biz kendi aramızda bu tartışmayı yaparken, ABD Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı ve Türkiye'de bulunan ABD vatandaşlarına, üç uçağın Los Angeles, New York ve DC'ye kalkacağı duyruldu...

Dolayısıyla kısıtlı bir yolcu kitlesine de olsa, zira Türk vatandaşlarına bu uçuş icin bilet satılmıyor, bilet satışı olacağı, uçağın boş geleceği argümanını boşa çıkardı.

Hala kaç ABD'li bu uçuşlarla gelecek ve uçak Türkiye'den ne dolulukta kalkacak tam olarak bilmiyoruz. Çünkü daha zaman var. O yüzden bu fiyat tartışmasına noktayı şimdilik koymuyoruz.

Bu arada ABD Dışişleri 29 Ocak'tan başlayarak 52.931 Amerikalı​yı 97 farklı ülkeden tahliye etti. Dışişleri'nin seyyahat etmeyin uyarısını 4. seviyede yapmasıysa 19 Mart tarihini buldu.