ABD seçim sistemi başkan seçilemezse Kongre’nin devreye girmesine kadar uzanabilecek bir sistem. ABD başkanını popüler oylar belirlemiyor. Eyaletlerin seçtiği seçiciler de14 Arallık’ta başkanı seçecek. Eyaletler 8 Aralık’a kadar seçiciler ile ilgili anlaşmazlığı çözmek durumunda…

ABD seçim sistemi başkan seçilemezse Kongre'nin devreye girmesine kadar uzanabilecek bir sistem.

ABD başkanını popüler oylar belirlemiyor.

Eyaletlerin seçtiği seçiciler de14 Arallık'ta başkanı seçecek.

Eyaletler 8 Aralık'a kadar seçiciler ile ilgili anlaşmazlığı çözmek durumunda…

Olası çekişme durumunda Temsilciler Meclisi başkanı, Senato da başkan yardımcısını atayabilir..

Ancak oraya gelmeden Trump'ın itirazlarından bir sonuç çıkar mı ona bakalım.

Trump iki eyalette mahkemelerden olumsuz cevap aldı bile.

Biden Cuma gecesi yaptığı konuşmada 74 milyon ile tarihte en çok oy alan başkan adayı olduğunu hatırlattı.

'Rakip olabiliriz ancak düşman değiliz, hepimiz Amerikanız' dedi.

Bu bir zafer konuşması değildi. Biraz daha beklemek gerektiğini söyledi.

Zafer konuşmasını Kamala Harris ile yapması bekleniyor.

Seçiciler Kurulu'nda da 253 delegeye sahip. 270 delege oyu gerekiyor başkanlık için. Biden 300 delege kazanacaklarını düşünüyor.

Trump ısrarla hukuki süreç vurgusu yapıyor. Trump'ın dediği ve bazı hukukçuların da katıldığı gibi posta ile gelen oyların posta servisleri tarafından seçim merkezlerine ulaşmasına dair tarih uzatmaları illegal olarak varsayılabilir… Önümüzdeki süreçte Trump'ın Yüksek Mahkeme'de üstün çıktığını farz etsek dahi iptal edilen oylardan sonra daha fazla oy almış olması gerekecek.

Mahkeme Trump haklı dese ve iptali istenen oylar sayım dışı tutulsa,hala Biden üstün gelebilir.

Trump'ın bu noktaya kadar hakkını araması, daha fazla oy alacağı bir manzara çıkmasa bile aradaki farkın azaldığı bir tablo için hukuk mücadelesi vermesi beklenen bir girişim ve hukukla demokrasi sınırları içerisinde görülebilen bir strateji.

Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania'da yarışın çok yakın gittiği biliniyordu.

Ancak tüm bunlara rağmen mahkemeyi ikna etmesi de o kadar kolay olmayabilir. Çünkü insanlar yasal olmasa dahi salgın nedeniyle postayla kullanılan oyların bu ortamda gününde seçim merkezlerine taşınamamasına dair anlayış bekliyor. Her oyun sayılmasını istiyorlar.

Pennsylvania'da sayıma Cuma gecesi ara verildi ve Cumartesi devam edilecek. Sayım yavaş gidiyor Ve Pazartesi'yi bulacak.

Biden ve dış politika

ABD'nin Biden dönemi deniz aşırı ilişkilerinde ne gibi değişim beklendiği şimdidien analistlere en çok sorulan konuların başında.

Biden'in ilk değişimi NATO işbirliğini güçlendirmek olarak bekleniyor. Trump'ın 'Amerika First' çizgisi değişecek. Bunun için şimdiden planlama yapıldğı biliniyor.

Amerikan askerlerinin Polonya'da mı Almanya'da mı bulunacağı, Batı Avrupa ile ilişkiler, savunma anlaşmaları, aslında Obama döneminde de sorgulanmaya başlamıştı. Avrupa'nın güvenliğinin ABD'ye bağlı olması sorgulanıyor.

İkincisi Çin ve ticaret anlaşmaları konusu. Biden de ABD'nin üretim sektörünü korumaya dair uygulamalar planlasa da bu alanda da politika değişikliği bekleniyor.

Bir diğer konu İran ile Nükleer Anlaşma. Trump masadan kalkmıştı.

Trump yönetiminin BAE'ye silah satışları, Kaşıkçı cinayetinden sonra Suudi Arabistan ile ilişkileri finansal çıkar gerekçesiyle sürdürmesi tepki çekmekteydi. Biden yönetiminde bu ülkelere dair farklı beklentiler var.