İsveç ve Finlandiya'nın NATO katılımına Türkiye'nin itirazı, daha önce NATO katılım sürecinde benzer tartışmaların yaşanıp yaşanmadığını gündeme getirdi. Yunanistan, Yunan mirasını çalma girişimi olduğu gerekçesiyle ülkenin adını protesto etmek için Makedonya'nın bloğa kabulünü yıllarca engelledi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO katılımına Türkiye'nin itirazı, daha önce NATO katılım sürecinde benzer tartışmaların yaşanıp yaşanmadığını gündeme getirdi.

Yunanistan, Yunan mirasını çalma girişimi olduğu gerekçesiyle ülkenin adını protesto etmek için Makedonya'nın bloğa kabulünü yıllarca engelledi.

Atina'nın Üsküp'ün NATO'ya katılmasına yönelik itirazını kaldırmak ancak Yunanistan ve Makedonya'nın 2019'da önce adını Kuzey Makedonya olarak değiştirdiği bir anlaşma imzalamasıyla mümkün oldu.

1966'da Fransa'da De Gaulle güvenlik politikalarında daha bağımsız olmak için ülkenin NATO üyeliğini full üyelikten geri seviyeye düşürdü.

2009'da Fransa Sarkozy ile full statüye geri döndü. Yunanistan da 1974'de benzer şekilde daha az aktif hale geldi.

Erdoğan Türkiye'nin Yunanistan ve Fransa'nın NATO'ya yeniden full scale katılımları ardından yaşanan tecrübelerden aldıkları derse değindi. Ve bu kez İsveç ve Finlandiya üyeliğinde tuzağa düşmeyeceklerinin altını çiziyor. Net bir ton bu.

ABD makamları her fırsatta bu mesele Türkiye'nin bu ülkelerin politikalarıyla ilgili kaygılarıyla ilgili dese de, ABD'den beklenenin sadece bu ülkelerin politikalarında bir değişim sağlaması olmadığı düşüncesi hakim.

Amerikan basını da sürecin başından beri her gün bu hususta F-16lar dahil nasıl adım atılacağını sormaya devam ediyor.

Çavuşoğlu, Çarşamba günü New York'ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

Daha sonra her iki ülke de ortak bir açıklama yaparak, "ABD ve Türkiye, mevcut jeopolitik zorluklarla yüzleşmek için birlikte yakın çalışmaya kararlıdır." İfadelerini kullandı.

Çavuşoğlu ve Erdoğan'ın mesajlarındaki ton farkı bile dikkatle izlenmekte

ABD'li yetkililer, Türkiye'nin sonunda İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka katılmasını kabul etmeye ikna olacağından emin olduklarını söylediler.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, "Günün sonunda Finlandiya ve İsveç'in etkili ve verimli bir katılım sürecine sahip olacağından ve Türkiye'nin endişelerinin giderilebileceğinden eminiz." Dedi. Perşembe akşamı Seul'e uçarken ise Türkiye bloke ederse F-16 satışı ne olacak' sorusuna, bu mesele Türkiye'nin bu ülkelerle meselesi, bu senaryoları konuşmak zorund akalacağımızı düşünmüyorum' cevabını verdi.

Okları İsveç ve Finlandiya'ya çevirmeyi seçiyorlar.

Bir yandan bazı Cumhuriyetçiler ABD içerisinde Ukrayna yardımına karşı çıkıyor ve bir kısmı da NATO genişlemesi için henüz karar vermediklerini açıkladılar.

Erdoğan'ın Biden'in ilgisini çekmek istediğini ifade edenlerin yorumları bir tarafa; asıl Cumhurbaşkanı Erdoğan uzunca süre NATO ile ilgili ne diyecek diye uluslararası medya kuruluşlarının odağında olacak gibi görünüyor.