96 Kilodan 81,5 Kiloya Muhteşem Yolculuğum - 2

Yöntemden önce temel bazı kavramlar var. Onlardan bahsetmeden olmaz. Bu temel kavramları özümserseniz, iş size göre mi değil mi karar verir, karar verirseniz de başarıyla uygularsanız. Ama temelleri kavramadan işi yapmak zor.

Temel bir kavramımız şu: Canlılar kıtlık ekonomisinde hayatta kalacak şekilde doğal seçilime uğramışlardır. Ve dünyada insan dışı canlıların hemen hepsi hala kıtlık ekonomisinde yaşar. İnsanların bir kısmı bile kıtlık ekonomisinden kurtulabilmiş değildir.

Kıtlık ekonomisinin olayı şudur: Besin kolay bulunabilen bir şey değildir. Ve zaman zaman hayatın akışını zora sokacak kadar kıt bulunur. Hatta kıtlıktan ölmek bile gayet olasıdır. Bu yüzden bizim ve bize benzer canlıların bedeni kıtlığa göre evrilmiştir.

Ve mutasyonlar, doğal seçilimler öyle onlarca yılda gerçekleşmez. Mutasyonların sonuçlarının doğal seçilimle ana yapıya etki etmesi için normalde yüzbinlerce yıl falan geçmesi gerekir. Özel durumlarda suni katkılarla bu süre kısalabilir. Ama özünde durum bu: Kıtlık ekonomisinde yaşayacak şekilde evrildiniz. Ve vücudunuz, genleriniz ne buzdolabını biliyor, ne soğuk hava zincirlerini, ne marketleri, ne olağanüstü verimli tarımsal gelişimleri... Vücudunuz için kıtlık hala devam eden bir risk. Oysa hayatın gerçekliği pek de öyle değil.

Peki kıtlık ekonomisinde yaşayan bir beden ne yapar? Kolay besin bulduğu zaman DEPOLAMAYA BAKAR! DEPOLAR... DEPOLAR... VE YİNE DEPOLAR! Hatta metabolizma hızınızı da düşürür. Ne de olsa SEMİRTMESİ gerekir sizi. Yoksa kıtlık kışını nasıl atlatacaksınız!!!

Peki ne zaman yakar depoladıklarını? Kıtlık olduğunda! Daha önce asla değil. Onlar zor zamanlar için biriktirilmiş değerli stoklar. Siz ah şu yağlar diye sızlanıyor olabilirsiniz ama vücudunuz için o yağlar altından bile değerli, onlar sizi kıtlıkta hayatta tutacak birikimler!

Bunu nasıl yapar vücudunuz? Kan şekerinizle yapar mesela. Özellikle karbonhidrat ve şeker ağırlıklı bol gıda bulduğunuzda, kan şekeriniz hızla yükselir. Vücut bu tehlikeli duruma karşı İnsulin salgılar ve 3 saat gibi bir sürede şekeri kontrol altına alır, düşürür.

Normal seviyeye dönen kan şekerini siz açlık gibi hissedersiniz. Çünkü 3 saatte midenizde, sindirim sisteminizde az da olsa bir yer açılmıştır ve tekrar tıkınma imkanınız doğmuştur. Yağ biriktirmek için çırpınan bedeniniz, sizi kan şekerinin düşmesiyle acıktırır.

Yani kendinizi doyurdukça açlığınız artar. Yani yağ depoladıkça daha da aç ve daha çok yiyebilir hale gelirsiniz. Sık sık az az yemeyi öneriyorlar ya size. Kusura bakmayın da normal bir beyne sahip bir insan sık sık yer de az az biraz zor yer! Sebeplerine geleceğim.

Vücut bulduğu bu bol besini yağa çevirir ve sizi de estetik açıdan tam en rahatsız eden yerlerde depolar. Peki yakmaz mı bu yağı vücut! Yakmaaazzz! Kardiyolarda yüksek nabızlar gibi çoook tehlikeli yollara başvurursunuz yakması için... Oysa o kadar kolay ki!

Ne kadar kolay olduğunu haftaya konuşacağız.