Eleştirel düşün! Duyduğun her şey doğru değildir. Kimin söylediği, kime söylediği ve ne zaman söylediği belirleyicidir.

Eleştirel düşün! Duyduğun her şey doğru değildir. Kimin söylediği, kime söylediği ve ne zaman söylediği belirleyicidir. Eleştirel ol ama eleştirel düşünceyi bir bilgiyi değersizleştirmek için kullanma, tersine bilgiyi anlamlandırmak ve değerli hale getirmek için kullan. Bilgiyi saf, temiz ve kullanılabilir hale getirmek için kullan. Bilgiyi tehlikelerinden arındırmak için kullan. Olumsuz eleştiri bir gülün dikenlerine odaklanmışsa işe yarar. Gülüne odaklanmışsa orada sorun vardır. Oradaki samimiyet tartışmalıdır.

Yaratıcı düşün! Her insan biriciktir. Bu yüzden dünyaya bazı yenilikleri sadece sen getirebilirsin, çünkü senden bir tane daha yok. Yaratıcı olmayı sadece kendinin tıpatıp aynısını bulursan bırakmayı düşünebilirsin. Yaratıcılığının farkına varmanı sağlayacak şey sanatla iç içe olmandır. Sanat dallarını incele. Sanat dünyasında olup bitenlerin iyi bir takipçisi olman farkını ortaya koyar. Sanat dallarıyla yakın olduktan sonra farklı düşünceler oluşturman ve bu düşünceleri hayata aktarman daha kolay ve daha doğal olacaktır. Sonrasında ise yaratıcılığın sana vereceği orijinalliğin, saygınlığın ve kendini gerçekleştirme duygusunun tadını çıkar.

İletişim kur! Bu dünyada yalnız yaşamıyorsun. Ailen, arkadaşların, komşuların, iş arkadaşların ve hayatının değişik yer ve zamanlarında beraber olduğun insanlar... İnsanları asla ihmal etme. Etrafında seni merak eden insanlar var. Seni tanımak isteyenler. Zaten tanıyanlar da neler yaptığını bilmek isteyebilirler. Belki sadece dün akşamki futbol maçından bahsetmek istiyorlar. Belki de eski bir ortak arkadaş hakkında konuşmak. İnsanlara zaman ayır. Onlarla iletişim kurmaktan korkma! İnsanlara seninle sohbet etmeyi çok görme. Herkes sadece çıkarı için iletişim kurmak istemez. Her iletişimin bir bedeli yoktur. Herkes çıkar temelli düşünmez. İletişim her zaman araç değildir, bazen de amaçtır. Allah bizi birbirimizi tanıyalım diye yaratmıştır.

İşbirliği yap! İşlerin karmaşıklaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Başarı için takım çalışması olmazsa olmaz. Takım başarısının olmazsa olmazı ise bir insanın takım içindeki yerini bilmesi ve bu görevine uygun davranmasıdır. Ayrıca farklı konularda uzmanlaşmış kişilerden oluşan takımlar kurmadan başarı elde etmek imkânsız oluyor. Bu yüzden takım gerektiren işleri asla tek başına yapmaya kalkışma. Başarı ve fark istiyorsan takım çalışması yapabilmelisin. Ya mevcut bir takımın bir parçası olmalısın ya da yeni bir takım kurmalısın. Bir takım kurabilmek, bu takım için kurallar belirlemek, bu takımı motive edebilmek ve çalışır durumda tutmak seni her zaman diğer insanlardan onlarca adım ileriye taşıyacaktır.

Bilgiyi oku! Sana gerekli olan bilgileri nereden bulabilirsin? Üniversite, kitaplar, kütüphaneler veya internet. Bilgiyi elde ettiğin yolları dene. En güvenilir kaynaklardan elde et. Bilgiyi al, bilgiyi çalma! Elde ettiğin bilgiyi kendi bilgin gibi yayma. Bilgiyi sınıfla; bilgiden yararlan ve yararlandır. Bilgi ile ilişkinde dengeyi koru. Bilgiyi sadece arşivlenecek bir malzeme gibi görme. Bilgiyi saklama. Ne bilgiyi değersizleştir ne de ona aşırı değer verip tapın.

Medyayı oku! Televizyonlardan, gazetelerden, dergilerden, radyolardan, internet sitelerinden veya sosyal medyadan yeterince faydalan. Sadece tek yayın organını izlemen seni yanıltabilir. Birbirinin zıddı yayın organlarını da takip edebilirsen orta yolu kendi kendine yakalayabildiğini görebilirsin. Medyadan aldığın bilgileri doğrudan kullanmak ve yaygınlaştırmaktansa onları analiz edip öyle kullanmayı düşünmelisin. Örneğin bir gazetedeki köşe yazısıyla tersini savunan başka bir gazetenin başka bir köşe yazısını okuyup “doğrusu galiba şöyle olur” diyebilirsin.