2019 yılının muhasebesini yapın. 2019’da yaptığınız birkaç şeyi yapmamanızda ve yapmadığınız birkaç şeyi yapmanızda fayda var. Fakat bambaşka biri olmaya çalışmayın. Bu zor ve gereksizdir...

2019 yılının muhasebesini yapın. 2019'da yaptığınız birkaç şeyi yapmamanızda ve yapmadığınız birkaç şeyi yapmanızda fayda var. Fakat bambaşka biri olmaya çalışmayın. Bu zor ve gereksizdir.

Gelişmeleri sakin karşılayın. Kriz hayatın parçasıdır. Krizi çözmenin ilk aşaması durup düşünmektir. Problem çözmek için eylem planı yapın ve uygulayın. Çıkış noktalarını iyi tespit edin.

Kimseyle didişmeyin. İnsanlarla değil fikirlerle mücadele edin. Öncelikle kendi içinizdeki yanlış fikirlerle savaşın. Kendinizle meşgul olun ki başkalarını eleştirmeye vaktiniz bile kalmasın.

Kendinizi ödüllendirin. Yaptığınız her güzel şey için biraz daha barışın kendinizle. Özgüveninize tavan yaptırmanıza gerek yok ama kendi kıymetinizi en başta siz bilin ki başkaları da hissetsin.

Daha zekice harcamalar yapmaya çalışın. Ne kadar harcadığınızdan çok neye para harcadığınızı önemseyin. Saçıp savurmakla cimrilik arasında 'doğru yere harcamak' vardır.

Okumaya daha fazla zaman ayırın. Kitaplar 2020'de de en iyi dostlarımız olmaya devam edecekler. Okurken biraz seçici olabilirseniz fayda en yüksek seviyeye çıkar.

Mümkünse yeni bir ülke görün. İyi planlanmış bir seyahat ufuk açar. Gittiğiniz ülkenin dilini öğrenmeye çalışın. 10 yeni kelime bile bizi daha zeki biri yapmaya yeter.

Uzun süredir aramadığınız tanıdıklarınızı arayın. Mümkünse yüz yüze görüşün. Söze nereden başlayacağınızı bilemediğiniz o anların tadını çıkarın. Eski dostlarla yeni başlangıçlar iyidir.

Beslenmenize dikkat edin. Sağlıklı beslenme konusunda biraz araştırma yapın. Bu konuda mucize gıdalar araştırmaktan çok birkaç temel prensip belirlemek daha doğrudur.

İnsanları anlamak için daha fazla çaba gösterin. Çevrenizde derdini anlatamayan çok kişi var. Empati 2020'de de geçer akçedir ve her şey empati ile başlar.

Bir sorununuz olmasa da sağlık kontrolü yapın. Hastalıklar sizi yakalayacağına siz onları yakalayın. Temponuz çok yüksekse bir miktar düşürün. Sakin hayat hastalıklarla savaşmanın en iyi yoludur.

Sosyal medyada az ve öz paylaşım yapın. Kalitenizi ön plana çıkarın. Sosyal medyanın gücünü küçümsemeyin ama uzun zaman geçirmeye değer bir yer olmadığını aklınızdan çıkarmayın.

Teknoloji ile barışın. Daha önce klasik yöntemlerle yaptığınız bazı işlerinizi teknoloji kullanarak yapın. Hız çağının hızına yetişmenin başka bir yolu yok.

Yazılı ve görsel medyayı daha fazla takip edin. Ülkemizde ve dünyada olup bitenlere uzak kalmayın. Her gün dünyanın her yerinde yaşananlardan çıkarmamız gereken büyük dersler var.

Eksik kalan eğitimlerinizi tamamlamanın tam zamanı. Spor, müzik ya da yabancı dille ilgili başlayıp yarım bıraktığınız bir aktiviteyi tamamlamayı deneyin. Bazen ikinci bir şansa ihtiyaç vardır.

Doğal olana yönelin. Doğal gıdalar, doğal kıyafetler ve doğal tavırlar. Doğallık abartılmadıkça işe yarar. Doğallığa bu kadar yoğun bir yönelim olmasının nedeni de bu.

Zor durumda olan birine yardım edin. En iyisi yardım istenmesini beklemeden teklif götürmüş olmanızdır. Bu şekilde bütün şüpheleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Sürdürülebilirlik en önemlisidir. Ne yaparsanız yapın devamını getirmeye çalışın. Pişmanlık ise en istenmeyen şeydir. Pişman olacağınız işlere başlamayın.

Kötümserliği bırakın. Kötümser olmak yerine alabileceğiniz tedbirleri alın. Her şeyi kontrol etmek sizin değil kaderin işidir.

Ani kararlar vermeyin. Bu noktaya kolay gelmediniz. Bir çuval inciri berbat etmeden ilerlemek gerek. Zamanı gelmemiş bazı kararlar 2021'e bırakılabilir.