Türkiye  2. Dünya savaşına  girmedi.Tarafsız politikalar izlemeye çalışıp ,en az zararla  bu büyük yıkımdan kurtuldu.Buna  rağmen  biz 2. Dünya savaşı dönemi  salgın  hastalıklar ,ilaçsızlık ,Doktorsuzluk,Yetersiz beslenme yüzünden 22 bin civarı  insanımızı kaybettik.

Türkiye 2. Dünya savaşına girmedi.Tarafsız politikalar izlemeye çalışıp ,en az zararla bu büyük yıkımdan kurtuldu.Buna rağmen biz 2. Dünya savaşı dönemi salgın hastalıklar ,ilaçsızlık ,Doktorsuzluk,Yetersiz beslenme yüzünden 22 bin civarı insanımızı kaybettik.Trakya ya düşman saldırısı olabilir diye buralar devlet teşvikiyle boşaltıldı.Savunma için Çakmak tabyaları devasa paralar harcanarak inşa edildi.İnsanlar aç kalmasın diye ekmek karneye bağlandı ve temel gida maddesine herkesin ulaşılması sağlandı.2. cumhurbaşkanı İsmet İnönü milyonlarca insanı babasız kalmaktan kurtarmıştır.Eğer savaşa girseydik Ne Alman ne Rus ordusu önünde durabilecek gücümüz yoktu.Pekçok askeri uzman özellikle dönemin hava kuvvetlerini 1 hafta uçuracak akaryakıtın olmadığını açıkça söylüyor.Buda bize durumun ciddiyetini belirtmekte yeterli.

Tarihler 22 haziran 1940 ı gösterdiğinde Nazi Almanyası ile Fransa Compiegne antlaşmasını bir tren vagonunda imzaladılar.Nazi orduları Paris e girmiş Fransa teslim olmuştu.Peki 2 güçlü devlet neden antlaşma imzalamak için bir vagonu seçtiler.1. Dünya savaşı sonrası Almanya yenilmiş Fransa Almanya ya çok ağır bir antlaşma imzalatmıştı.Antlaşma Paris yakınlarında Şark Ekspresinin 2419 numaralı vagonunda imzalandı.Daha sonra bu vagon tarihi öneminden ötürü müzeye konulup ziyarete açıldı.Fransa heyeti başkanı Mareşal Foch imzalar atıldıktan sonra Almanya heyetine kapıyı gösterip artık gidebilirsiniz demişti.Hitler bu muameleyi unutmamış intikam için yıllarca bir bıçak gibi bilenmişti....Çoğu insan bilmez ama Hitler denen faşist herifi yaratan Versay anlaşmasının ağır maddeleridir.Maddeler Sevr antlaşmasından daha ağırdır.....

22 haziran 1940 tarihinde Nazi orduları Paris e girdi .Fransız ordusu yenildi.Hitler 1. Dünya savaşında antlaşmanın imzalandığı vagonun getirilmesini emretti .Ss birlikleri vagonu gene aynı noktaya Compiegne ormanı içindeki bölgeye yerleştirirler.Antlaşmanın filminde görünen anıt Nazi Bayrağıyla kapatılan Heykel ise Fransızlar tarafından zaferin simgesi olarak mütarekenin imzalandığı yerde yapılmıştır.İşte vagon tekrar bu bölgeye getirilmiş aynı duygular bu sefer Fransız heyetine tattırılmıştır.

Fransa heyetinin başında mareşal Vichyvar.Vagona önce Hitler ve kurmayları giriyor.SonrasındaVichy ve kurmayları.HitlerVichy i ayağa kalkıp saygıyla selamlıyor.İmzalaratılıyor.Hitler çok neşeli.Fakat 5 yıl sonra savaşın sonunda Nazi orduları yenileceği kesinleşince 1945 yılında, SS askerleri tekrar böyle bir utanç yaşanmasın diye vagonu ateşe vermiş ve yok etmişlerdir.Fakat mareşal De Gaulle yönetimindeki Fransızların cevabı gecikmemiş ve 7 Mayıs 1945'te Nazilerin kayıtsız şartsız teslim olduğu antlaşmayı 5 yıl önce Charles Huntziger'in teslimiyet mütarekesini imzaladığı kalemle Keitel'e imzalatmışlardır.

Bu antlaşmadan 3 sene sonra 30-31 ocak 1943 tarihinde İngiltere başbakanı Winston Churchill Türkiye ye geldi.2. dünya savaşı çok sert bir şekilde devam ediyordu.Toplantı yeri olarak Mersin Adana arasında küçük bir istasyon olan Yenice istasyonunda bir tren vagonu seçilmişti.Tren vagonunun seçilme sebebi sanırım bir hava saldırısı tehlikesi idi .Kazablanka'da yapılan KazablankaKonferansı'nında Amerika Birleşik Devletleri başkanı Franklin D. Roosevelt ve Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill, Nazi Almanyası'na karşı Balkanlarda bir cephe açmayı tasarlamışlardır.Ama bu cephe için Türkiye nin destek vermesi gerekiyordu.Churcill İsmet paşayı ikna etmek için çok uğraştıysadabaşaramadı.İsmet paşa yeterli silah gücü ve teçhizat sıkıntısı olduğunu bahane ederek eksiklerin tamamlanmadan savaşa girmeyeceğini ifade etti.Yuvarlak cümlelerle karşı tarafı oyaladı.

Hem Compiegne antlaşması hemde Yenice görüşmesi dönemin görevli kameramanları tarafından filme alınmış.Filmler restore edilerek günümüze ulaşmıştır.İsmet İnönü yü beğenmeyen arkasından atıp tutanlar ne açlık yaşamışlardır hayatlarında.Nede ilaç doktor sıkıntısı çekmişlerdir.Şimdi günümüzde sokakta giderken bir çöp konteynırı yanından geçerken poşet poşet henüz yenilebilir durumda bir yığın ekmek görüyorum.Ben kendimden utanıyorum.Biz çocukken ekmek değerliydi bayatta olsa yerdik ,asla çöpe ekmek atılmazdı.Bu toplum bu hale nasıl geldi anlamak mümkün değil…

Makaleme 2. Dünya savaşı dönemi bazı görseller ekleyerek bitiriyorum .Gazete küpürleri sevgili abim Hasan Kaptan arşivindendir.Kendisine çok teşekkür ediyorum.Yenice görüşmesi fotorafları İnönü vakfı arşivinden alınmıştır.Bu değerli vakıfa çok teşekkür ederim.Umarım beğenilir ve paylaşılır..

1941 Nisan -mayıs tarihlerinde yayınlanan vapur seferleri ilanları.Halk batıdan doğuya kaçıyor. Hasan Kaptan arşivi

1941 Nisan -mayıs tarihlerinde yayınlanan vapur seferleri ilanları.Halk batıdan doğuya kaçıyor. Hasan Kaptan arşivi

1941 Nisan -mayıs tarihlerinde yayınlanan vapur seferleri ilanları.Halk batıdan doğuya kaçıyor.Hasan Kaptan arşivi

2. dünya savaşı Türkiye de kullanılan bir ekmek karnesi örneği.Türkiye de ekmek karnesi 1942-1946 yılları arasında kullanılmıştır.O dönem Avrupa da savaşa girmeyen ülkeler bile ekmek için karne kullandılar.Bu ekmek karnesi şahsi arşivimdedir.


İngiltere Başbakanı Churcill ve İsmet paşa vagonda yemekte .İnönü vakfı arşivi.

Cumhurbaşkanı İsmet paşa vagon önünde Başbakan Churcill i karşılarken.İnönü vakfı arşivi.

Compiegne antlaşması 22 haziran 1940 arkada anlaşmanın imzalanacağı tren vagonu.Önde Hitler ve kurmayları Fransız heyeti bekliyorlar.