1972 YILINDA TÜRKİYE'DE BİR UÇAK KAÇIRMA EYLEMİ

3 Mayıs 1972 tarihinde , Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir yolcu uçağı kaçırıldı.Uçak kaçırma olayı yurtta ve yurt dışında yakından takip edildi .Özellikle Sofya da bir basın ordusu uçakla ilgili haber almakta birbirleriyle yarıştı .Türk havayollarına ait Ankara-İstanbul seferli Boğaziçi adlı uçakta 61 yolcu 6 mürettebat vardı .4 Sol görüşlü arkadaş idam dosyaları mecliste olan Deniz Gezmiş ,Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan ı kurtarmak için böyle bir eylem planladılar .4 Kişilik ekibin lideri Sefer Şimşek ti .Diğer korsanlar Aynullah Akça ,Mehmet Yılmaz ,Yaşar Aydın idi .Ekip önce 3 kez uçakla seyahat edip keşif yaptılar. Yolcular uçağa arama yapılmadan alınıyordu .3 Mayıs tarihinde asıl eylem için harekete geçtiler .Hava korsanlarında 4 tabanca 2 bomba vardı . Yalova semalarında korsanlar harekete geçip kokpite girdiler .Pilotları zorlayarak uçağın rotasını Sofya ya çevirdiler.Sofya nın seçilmesi boşuna değildi .En yakın sosyalist rejim burda idi rahat ederiz yargılanmayız diye düşünmüşlerdi .

Uçak Sofya Vrazhdebna havaalanına indi .Korsanlar 36 saat direnip uçağı teslim etmediler.Görüşmeler umdukları gibi gelişmedi .Korsanlar Bulgar yetkililer ve Sofya Türkiye sefiri Nihat Dinç ilede görüştüler .Birkaç sefer uçağa erzak içecek yollandı .Uçakta rahatsızlanıp kalp krizi geçiren İsmet Altıngöz adlı yolcuya 2 sağlık görevlisi müdehale etti . Yapılan pazarlıktan sadece Bulgaristan a iltica hakkı koparabildiler .Yolcuları serbest bırakıp teslim oldular. Havaalanında biriken basın ordusuna kısa bir beyanat verdiler .Niçin bu eylemi yaptıklarını anlattılar.Korsanlar 2 sene kadar bir villada gözaltında tutuldular .Başlarında nöbetçi vardı .Bir yere gitmelerine izin verilmiyordu .Yaptıkları eylem meclisteki idam dosyalarının prosedürünü hızlandırmaktan başka bir işe yaramadı .6 mayıs 1972 tarihinde Deniz Gezmiş ,Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan ın idamları gerçekleşmiş .Yapılan eylem bir işe yaramamıştı .Üstelik ülkelerinede geri dönemiyorlardı .

Çete lideri Sefer Şimşek daha sonra anlatıyor yaklaşık 15 sene Bulgaristan da kaldık .Kominist partinin Bulgaristan Türklerine yaptığı zulmü, baskıyı, asimilasyonu gördük .Türklerin isimleri zorla değiştiriliyordu .Öyleki mezar taşlarındaki isimlere bile müdehale ediyorlardı .En sonunda 1989 da Türkiye ye toplu göç gerçekleşti .İnsanlar doğup büyüdükleri toprakları acı tatlı hatıraları ile beraber terk etmek zorunda kaldılar . Sefer Şimşek yıllar sonra verdiği bir röportajda, "Sizi teslim olmaya iten neydi" sorusuna "Her şeyin bittiğini, amacımıza ulaşamadığımızı anlamıştık" diye yanıtlayacaktır. Bulgaristan da kaldığı dönem içinde ülkenin hiçte dışardan şişirilip pohpohlandığı kadar kaliteli bir yer olmadığını bizzat içinde yaşayarak öğrendi. Sonraları işsizliğin suni iş alanları yaratılarak ortadan kaldırıldığını, sistemin asla eleştirilemediğini, Todor Jivkov’un sosyalizmi değil, kendi diktatörlüğünü kurduğunu anladı.

Sefer Şimşek Almanya da .Aynullah Akca İsveç te Yaşar Aydın ise Hollanda da yaşıyor .Mehmet Yılmaz ın nerde yaşadığını öğrenemedim .Sosyal medya aracılığıyla Yaşar Aydın ın kızıyla ve Aynullah Akça ilede birkaç sene evvel tanışıp yazışmıştım .Sefer Şimşek yaşadıklarını 1992 de Almanya da Frankurt şehrinde Dağyeli yayınevinde bastırdığı 139 sayfalık Zorla Gönüllü İvan / soydaş masalları isimli kitapta anlatmıştır .Aynullah Akça da yaşadıklarını 2015 yılında Kalkedon yayınlarından çıkan 391 sayfadan oluşan , Deniz Gezmiş için uçak kaçıran bir hava korsanının anıları adlı kitapta anlatmıştır .Sofya da yaşanan uçak kaçırma eylemi , pekçok meşhur haber ajansını buraya çekmişti .Uçak etrafında gazetecilerin çektikleri kısa haber filmleri , film arşivlerinde restore edilerek günümüze ulaşmıştır .Reuters , Trt , Associated Press ve Guamont Pathe film arşivlerinde birbirlerine benzeyen farklı film kayıtlarına ulaşmak mümkündür .

Bulgaristan da 4 hava korsanı .Beyaz takım elbiseli Sefer Şimşek tir .

Aynullah Akça nın 2015 yaşadıklarını yılında kaleme aldığı kitabının kapağı

Dönemin bütün gazeteleri yıldırım baskı ile idam haberlerini kamuoyuna duyurdular 6 mayıs 1972