1967 ALTI GÜN SAVAŞI

Haziran ayı 1967 de olan 6 gün savaşının 52. Yıl dönümüydü. 1967 de İsrail 8 Arap ülkesininden oluşan ittifakı yenerek topraklarını 4 misli büyütmüştü.6 gün savaşı dünya üzerinde olmuş en garip savaşlardan biridir.

Daha savaşın 1. günü İsrail ordusu Arap ittifakına çok büyük bir bozgun yaşattı.16 Mısır havaalanı yerle bir edildi. 280 Mısır uçağı,52 Suriye uçağı, 20 Ürdün uçağı ve bir çok da Irak uçağı henüz yerdeyken daha kalkamadan tahrip edildi. İsrail bu ani baskınla Arap ülkelerinin bütün hava kuvvetlerini neredeyse yok etmiş oldu.

Suriye, Irak, Ürdün, Cezayir, Yemen, Sudan, Kuveyt ve Suudi Arabistan İsrail´e savaş açtı. Abd tarafsızlığını ilan etti. İsrail 6 gün savaşı sonrasında topraklarını tam 4 kat genişletti.Savaş sonunda 250 binden fazla Filistinli, 100 binden fazla da Suriyeli ise mülteci durumuna düştü.Savaş sonrası Doğu Kudüs, Sina çölü ,Golan tepeleri,Gazze şeridi İsrail in eline geçti.

1967 savaşının incelenmesi gereken enteresan bir olayı var.İsrail bir Amerikan savaş gemisini bomba layıp ağır hasar verdirmiştir. 1967 Arap İsrail Savaşını gözlemlemek üzere bölgeye gönderilmiş hafif silahlı (ve komplike dinleme gözleme sistemlerine sahip olduğu ) 'Amerikan Donanması'na ait USS Liberty zırhlısının 8 Haziran 1967 tarihinde uluslararası sularda, Sina Yarımadası yakınlarında İsrail tarafından deniz ve havadan saldırıya uğraması olayıdır. Gemi yaklaşık 75 dakika boyunca ateş altında tutulmuş 34 asker ölmüş 171 asker yaralanmıştır. İsrail yanlışlıkla vurduğunu iddia etmiş ve özür dilemiştir. Abd özrü kabul etmiştir.Gemi mürettebatının yakınları dernek kurup bu olayı dünyaya her sene olayın yıldönümünde programlar düzenleyerek çeşitli etkinlikler düzenlerler.Olay kasıtlı saldırı olduğu halde Abd olayı örtbast ederek konuyu kapatmıştır.Amerika yı yöneten Yahudi lobisinin ne kadar güçlü olduğunu görün .Bundan 50 yıl öncede bu böyleydi .Şimdide böyle.Geminin kasıtlı bombalandığı gün gibi belli .Ama neden bombalandığı hala belirsiz .You Tube de El Jezirye nin bu konuyla alakalı yaptığı bir belgesel var .Bunu mutlaka izleyiniz.Gemi delik deşik edilmiş adeta kevgire çevrilmiştir.

İslam dünyasının 1967 6 gün savaşlarını çok iyi analiz etmesi gerekir.Güçlü bir hava kuvvetleri. Güçlü bir hava savunma sistemi.Güçlü bir tank birliği.Kısacası kimseye göbek bağıyla bağlı olmayan bağımsız güçlü bir ordu.

Amerika nın şımarık çocuğu İsrail ortadoğuda hala kan dökmeye devam ediyor.Ona dur diyebilecek kimsede şuan bulunmuyor.İsrail 50 yıldır işgal ettiği toprakları bırak tahliye etmeyi ,yeni yerleşim birimleri inşa ederek tüm dünyaya kafa tutmaktadır.

Sosyal medyada trollerin atıp tutmasıyla savaş kazanılmıyor.Savaş kolay bir iş değildir.Bir örnek vereyim Fırat kalkanı operasyonu 216 gün sürdü .Suriye içinde 24 km derinliğe inebildik. Kilis ten Şam a mesafe 420 km .Hatay Yayladağı ilçesinden Şam a mesafe 348 km. Olayın ne kadar ciddi olduğunu görün.Operasyonda 71 şehit verdik 25 tankımız kullanılamaz hale geldi .Halbuki dönemin siyasileri 3 günde Şam da Emevi camisinde cuma namazını kılmaktan bahsediyordu.İşin garibide hiç kimse ne sorguluyordu, ne düşünüyordu. Askeri uzmanlardanda tık yoktu....

Mısır hava kuvvetlerinin daha kalkamadan imha edilen savaş uçakları.Bu savaştan sonra bir daha uçaklar birbirine çok yakın konumlarda park edilmedi.

Amerikan deniz kuvvetlerine ait USS Liberty dinleme istihbarat gemisi .Gemi İsrail hava kuvvetleri tarafından saatlerce bombalandı , torpillendi.Delik deşik edildi . Yardım ekipleri geldiğinde koca gemi kevgire dönmüştü.