18-19 sezonuna doğru

Spor Toto Süper Lig Lefter Küçükandonyadis sezonunun başlamasına artık bir aydan kısa bir süre kaldı. Takımlar önceki sezonlara kıyasla transfer dönemini daha sakin ve isabetli geçirmeyi tercih ediyor. Gerek Finansal Fair Play gerek kulüplerin ekonomik dar boğazları, geçmiş senelerde yaşadığımız yıldız akınını bu sene göremeyeceğimiz izlenimi oluşturuyor.

Yeni sezon hazırlıklarına UEFA ile aralarındaki kriz damga vuran Galatasaray’da, transfer dönemi diğer İstanbul takımlarında olduğu gibi sakin geçmekte. Everton’dan kiralanan 21 yaşındaki Nijeryalı Henry Onyekuru tam da Fatih Terim’in istediği tipte bir futbolcu olarak göze çarpıyor. Hızlı, dikine oynayan, teknik kapasitesi yüksek bir futbolcu. Geçen sene kupa da dahil son 2 maçta Fenerbahçe’yi 3-2’lik skorlarla geçen galibiyetlerde yaptığı 3 asistle dikkat çeken Muğdat, bu sezon Galatasaray forması giyecek.

Yeni başkan, yeni teknik kadro, yeni yapılanma… Fenerbahçe, haziran ayında gerçekleştirdiği katılımcı sayısıyla tarihe geçen büyük kongresiyle, 20 senelik başkanı Aziz Yıldırım’ın yerine büyük bir oy farkıyla Ali Koç’u getirdi. Ali Koç, ilk iş sportif direktör olarak göreve Comolli’yi getirdi. Ardından Aykut Kocaman ile yollar ayrılarak yerine PSV’nin teknik direktörü Philip Cocu’yu getirdi. Transfer döneminde Altınordu’dan 21’lik Barış Alıcı ve 18’lik Berke Özer, Nijmegen’den 18 yaşındaki Ferdi Kadıoğlu’yu alarak, genç isimlere yoğunlaşıldı. Ardından Swansea’den Fransız yıldız Andre Ayew kiralanarak kemik kadroya isabetli bir transfer yapıldı. Şampiyonlar Ligi 3. Eleme turunda eşleşilen, kanaatimce eşleşilebilecek en zorlu kura olan Benfica maçlarına yönelik yapılacak transferlerin erkenden bitirilebileceğine yönelik söylentiler var.

Transfer döneminin bir diğer genç isimlere yönelik transferler gerçekleştiren takımı Beşiktaş oldu. Eskişehir’den Dorukhan Toköz, Leverkusen’den Güven Yalçın… Ankaragücü’nde alınan Umut Nayir ve CD Cruz Azul’dan alınana Şilili Enzo Roco’dan beklenti büyük. Başarılı kaleci Fabri’nin Fulham’a 6 milyon Euro’ya transferi ve Dünya Kupası’nda ülkesi Hırvatistan’la final oynayan Vida’nın da yüksek bir bonservis ücretiyle satılması beklenirken, Negredo ve Quaresma’da durumlar belirsiz. Vida’dan gelecek paranın sağ bek forvet transferlerine harcanacağı iddiaları varken, Beşiktaş’ın orta sahada Atiba’nın yerine, o özelliklere sahip birisinin bulunması öncelik olmalı.