15 Temmuz ve ekonomi

Hain işgal girişiminin toplum, siyaset etkileri yanı sıra ekonomiye yüklediği maliyetleri de bilmek ve bunlardan ders çıkarmamız lazım.

****

15 Temmuzdan hemen sonra ekonomiye ilk darbe girişimi çabaları Moody’s tarafından kredi notumuzu düşürmesiyle geldi. Ardından bin türlü hile ile ekonomimizi çıkmaza sürüklemeye çalıştılar, başaramadılar. Alınan tedbirlerle kısa sürede ekonomik darbe girişimini de başarısızlığa uğrattık.

****

Yeni bir hikâye şart!

15 Temmuz darbe girişimiyle görüldü ki üretmeyen tüketen ekonomik yapılar askeri müdahale olmada çökertilebilir. Bunun içinde üreten ekonomik sistem temelli bir reform paketiyle acilen teknoloji ve katma değeri yüksek ürün üretmemiz lazım.

****

Anadolu ekonomisi büyük Türkiye’nin ilk adımı!

Her zaman belirtiğim gibi Anadolu ne zaman kalkınır büyürse o zaman büyük Türkiye hayalinin gerçekleştiğini göreceğiz. Bunun içinde özellikle Müsiad’ın projeler ve çözümlerle hükümetin kapısını çalması lazım. Bu konuda bir çaba olduğunu gezilerimde Müsiad ‘a yaptığım ziyaretlerde gördüm fakat yetmez daha fazla çalışıp daha fazla proje üretmemiz lazım.

Yerli markalar şart!

Yerli marka demişken mesela yerli otomobil yıllardır üretilmek için bekleniyor. Cumhurbaşkanı her fırsatta özel sektörü bu konuda uyarıyor. Sonuç olarak bir tek somut desteği Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Barandan bir destek görebiliyorum. Yılan hikâyesine dönen yerli otomobil sorunumuzu acilen çözmemiz şart! Çünkü dünya sürücüsüz arabaları piyasaya çıkartmayı planlıyor.

****

Milli ve üreten ekonomi modeli şart!

Ülkemizin ekonomi yönetimi acilen 5 yıllık bir planla Tarımda ve Sanayide ‘’Acil Kod adlı’’ bir plan açıklanmalı. Tarımda Hollanda misali üretime yönelik adımlar şart! Apple, Twitter misali piyasa değeri olan değerler şart!

Unutmayalım ki biz sadece dış güçlerle askeri olarak savaşmıyoruz, ekonomiye saldıran çetelerle de uğraşıyoruz!