15 maddede ruh sağlığı


Son üç yazımız ruh sağlığı ile ilgili sorunların nasıl önleneceği üzerine oldu. Dilerseniz bu üç yazının kısa bir özetini yaparak başlayalım.
1. Sağlıklı bir aile ortamı ruh sağlığının temelidir. Buna dost ve arkadaşlarımızla olan iletişimimiz de dahil edilebilir.Dolayısıyla ailemizi ve dostlarımızı ihmal edemeyiz.
2. Uyku, beslenme ve spor beden sağlığı için önemli olduğu kadar ruh sağlığı için de önemlidir. Bedeni besledikleri kadar ruhu da beslerler. Ruhu ve bedeni ayrı düşünemeyiz.
3. Genetik önemli. Kimimizin ruh sağlığının bozulma ihtimali diğerlerine göre daha fazladır. Önlemimizi almalıyız.
4. Bağımlılık: Alkol ve uyuşturucu bugünden yarına olmasa da zihnimizin çalışma şeklini bozar. Bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durmalıyız.
5. Çalışmak ve üretmek en güzel terapidir:Sadece para için çalışmayız. Çalışmak bizi rahatlatır. Boş durmamalıyız fakat dinlenmeyi de öğrenmeliyiz.Dinlenmeden çalışmak bizi bunalıma sokar.
Son üç yazıda değinmediğimiz hususları da madde madde ekleyelim:
6. Hayır demeyi bilmemek: Hayır diyemeyen herkesin her istediğini yapmak için koşturur durur. Bundan en büyük zararı da kendisi görür. Çok yıpranır.
7. Olmamış şeylere üzülmek veya kötümserlik: Bir olay henüz gerçekleşmemiş ise yargıya varmaktan kaçınmak, kesin ifadeler kurmamak ruh sağlığı yerinde bir insanın özelliğidir.
8. Hep karamsar ve bizi yoran insanlarla bir arada bulunmak: Bizi sürekli mutsuz eden insanlarla bir arada olmak zorunda mıyız? Belki de bazı kişilerle ilişkilerinizi sınırlama bazıları ile de bitirme zamanı gelmiştir.
9. Beklemeyi bilmemek: Biraz sabır ve işin sonunu beklemek her zaman rahatlatıcı etkiye sahiptir. Haklı olduğumuza gerçekten inanıyor olabiliriz fakat insanların da bunu görmeleri için onlara biraz zaman ve mesafe bırakmalıyız. Acelecilik stres getirir.
10. Dua etmek, inançlı olmak ve her şeyi insanlardan beklememek: Müslümanlar olarak adaletinden şüphe duymadığımız bir Allah’a inanıyoruz. Bazı davranışlarımızın karşılığını bu dünyada alırız bazılarının karşılığını öteki dünyada. Bunu bilmek bizi rahatlatır.
11. Mükemmeliyetçi olmak: Hata yaptığımızda kendimizi ilk önce biz affetmeliyiz. Doğruları yapmak için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz. Fakat mükemmel olmanın insan üstü bir şey olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız.
12. Öz ve detay ayırımı: Her konunun özü ve detayları vardır. İşe detaylardan başlamak zaman ve enerji kaybettirir. Detaylar insanı boğar.
13. İstek ve hırsları sınırlandırmak: İnsanın istekleri sonsuzdur. Her istediğimiz olmaz. Amaçlarımız uğruna mücadele ederken bunu aklımızdan çıkarmamalıyız.
14. Destek almak: Psikolog ve psikiyatr desteği için “kafayı yemeyi” beklememeliyiz. Önyargılarımızı yıkmalıyız. Ruh sağlığı uzmanlarına gönül rahatlığı ile başvurabiliriz.
15. Hobiler edinmek: Çalışma hayatının verdiği meşguliyet kadar bazı hobiler de bizi meşgul eder. Hobilerle uğraşırken iş ortamındaki kadar stres altında olmadığımız için daha fazla rahatlarız.