İsrail’de yayın yapan Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Katz, İsrail ordusunun Suriye ve Lübnan’da çekilmeyi reddettiği noktalara işaret ederek, "Philadelphi Koridoru, Lübnan ve Suriye'de olduğu gibi tampon bölge olarak kalacak." ifadelerini kullandı.

Katz, İsrailli yetkililerin daha önce Philadelphi Koridoru üzerinden Gazze'ye silah kaçırıldığı yönündeki iddialarına dikkat çekerek, bölgede çok sayıda tünel gördüğünü ileri sürdü.

Öte yandan, İsrail devlet televizyonu KAN, adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, "İsrail, taahhüt ettiği üzere Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyecek. Philadelphi Koridoru'ndan ayrılmayacağız." ifadelerine yer verdi. Haberde, Hamas’ın Philadelphi üzerinden kaçakçılık yaptığı iddia edilerek, İsrail'in buna izin vermeyeceği savunuldu.

İSRAİL ENERJİ BAKANI COHEN'DEN 4 ŞART

İsrail Enerji Bakanı Eli Cohen, ülkesinin Philadelphi Koridoru'ndan çekilmesi için 4 şart öne sürdü.

Cohen, "Esirlerin geri getirilmesi, Hamas’ın çıkarılması, Gazze’nin silahsızlandırılması ve İsrail’in Gazze’de tam kontrol sağlaması" koşullarının yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

ATEŞKES ANLAŞMASI VE PHILADELPHİ KORİDORU

İsrail ile Hamas arasında 19 Ocak’ta yürürlüğe giren anlaşma, her biri 42 gün sürecek 3 aşamadan oluşuyor.

Anlaşmaya göre, İsrail’in 1 Mart’ta (42. gün) Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeye başlaması, 52. günde ise tamamen çekilmesi gerekiyor.

İsrail ordusu, 7 Mayıs 2024’te Refah Sınır Kapısı’nı ele geçirmiş, ardından Philadelphi Koridoru'nu işgal etmişti. Filistinli gruplar, Filistin yönetimi ve Mısır, İsrail'in bu adımına tepki göstermişti.

Kaynak: AA