İsrailli kaynaklar, Gazze ateşkes anlaşması kapsamında cumartesi günü serbest bırakılması planlanan yüzlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hükümetinin kararını beklemek üzere ertelendiğini bildirdi.
Bir İsrailli yetkili, isminin açıklanmaması koşuluyla Netanyahu'nun "bu akşam bir güvenlik değerlendirmesi yapacağını" söyledi. Başka bir kaynak ise, "teröristlerin serbest bırakılmasındaki gecikmeyle ilgili olarak, güvenlik değerlendirmesi tamamlandıktan sonra Gazze ateşkes anlaşmasının bir sonraki adımları hakkında karar verileceğini" belirtti.
İSRAİL'İN 620'DEN FAZLA MAHKUMU SERBEST BIRAKMASI GEREKİYORDU
Filistinli Esirler Kulübü'ne göre, Gazze'deki devam eden ateşkes anlaşması kapsamında yedinci rehine-mahkum değişiminin bir parçası olarak Cumartesi günü 620'den fazla Filistinli mahkumun serbest bırakılması planlanıyordu.
Bu mahkumların serbest bırakılması, Hamas'ın Cumartesi günü Gazze'den altı İsrailli rehineyi serbest bırakmasına karşılık olarak yapılıyordu.
Kaynaklar, Filistinli mahkumların salıverilmesindeki gecikmenin nedenine dair bir açıklama yapmadı.
Bu gelişme, Hamas'ın rehinelerden biri olan Shiri Bibas’ın naaşıyla ilgili “karışıklık” yaşandığını açıklamasıyla İsrail'de öfkeye yol açtı.
Perşembe günü Hamas; Shiri Bibas, onun iki küçük oğlu ve yaşlı bir esirin naaşlarını teslim ettiğini belirtti. Ancak İsrailli adli tıp uzmanları, cesetler arasında Bibas'ın olmadığını tespit etti. Bunun üzerine Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas'ın “bedel ödeyeceğini” söyledi.
Hamas daha sonra başka insan kalıntılarını teslim etti ve bunların Bibas’a ait olduğu doğrulandı.