Başkent Tahran’daki konutunda üst düzey yetkilileri kabul eden Hamaney, burada yaptığı konuşmada, ABD ile müzakerelere dair önemli mesajlar verdi.

İlk kez kamuoyuna açık şekilde bu konuda değerlendirmede bulunan Hamaney, "ABD ile yapılan görüşmeler Dışişleri Bakanlığının birçok diplomatik çabasından sadece biri. Ülkenin sorunları bu görüşmelere bağlı olmamalı ve Bercam'daki (2015'te imzalanan ve ABD'nin 2018'de tek taraflı çekildiği nükleer anlaşma) hatalar tekrarlanmamalı." ifadelerini kullandı.

İran lideri, müzakerelere bakış açısını ise şu sözlerle aktardı:
"Görüşmeler sonuca ulaşabilir veya ulaşamayabilir. Biz bu görüşmelere ne çok iyimser ne de çok kötümser bakıyoruz ancak karşı tarafa karşı çok kötümseriz."

Ayetullah Hamaney, İran’ın dış politikada sadece Batı’ya değil, komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi ile Asya, Afrika ve diğer bölgelerdeki ekonomik bağların güçlendirilmesine öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

ABD-İRAN MÜZAKERE TRAFİĞİ UMAN ÜZERİNDEN SÜRÜYOR

İran ile ABD arasındaki nükleer anlaşmaya yönelik müzakere süreci, taraflar arasında son aylarda yeniden ivme kazandı.

ABD’nin Başkanı Donald Trump, 2018 yılında ülkesini nükleer anlaşmadan (Bercam) tek taraflı olarak çekmişti. Ancak geçen ay, Trump’ın gönderdiği ve İran lideri Hamaney’e hitaben yazılmış bir nükleer müzakere davet mektubu, diplomatik trafiğin başlangıç noktası oldu.

Söz konusu mektuba İran, Umman üzerinden yanıt verdi. Ardından taraflar, 12 Nisan’da Umman’da dolaylı görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından hem Tahran hem de Washington, sürecin "olumlu ve yapıcı" geçtiğini bildirdi.

İkinci tur müzakereler için önce Roma’nın gündeme geldiği belirtilse de, İran tarafı yapılan istişareler sonucunda görüşmelerin yeniden Umman’da yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

Tarafların 19 Nisan’da yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

Kaynak: AA