İran, Birleşmiş Milletler’in Tahran’ın nükleer programına ilişkin düzenlediği Güvenlik Konseyi toplantısını protesto etmek amacıyla Perşembe günü İngiltere, Fransa ve Almanya’nın diplomatlarını Dışişleri Bakanlığına çağırdı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, toplantının “ABD’nin gergin ve kışkırtıcı yaklaşımının bir yansıması” olduğu belirtilerek, “Bu toplantının teknik veya hukuki hiçbir gerekçesi yoktur.” denildi.
ABD BM TOPLANTISINDA İRAN'I SUÇLADI
Çarşamba günü gerçekleştirilen BM Güvenlik Konseyi toplantısında, ABD heyeti İran’ı nükleer programıyla ilgili “küçümseyici davranışlar” sergilemekle suçladı.
Toplantının, Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEA) İran’ın nükleer programına ilişkin raporunun ardından düzenlendiği bildirildi. Raporda, İran’ın yüksek derecede zenginleştirilmiş uranyum stokunu yüzde 60 saflaştırma seviyesine kadar önemli ölçüde artırdığı ve bunun nükleer silah üretimi için gerekli olan yüzde 90 saflık seviyesine tehlikeli derecede yakın olduğu ifade edildi.
İran Dışişleri Bakanlığı, Avrupa diplomatlarının toplantıya çağrılma nedeninin “İran’ın barışçıl nükleer programına ilişkin kapalı kapılar ardında düzenlenen bu toplantıya karşı duyulan tepki” olduğunu açıkladı.
İran, 2015 yılında Birleşik Krallık, Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve ABD ile nükleer anlaşmaya varmış ancak ABD Başkanı Donald Trump, 2018’de bu anlaşmadan çekilerek Tahran’a yönelik ağır yaptırımları yeniden yürürlüğe koymuştu.
Öte yandan, Çin hükümeti Çarşamba günü yaptığı açıklamada, hafta sonunda İran ve Rusya ile üçlü nükleer müzakerelere ev sahipliği yapacağını duyurdu.