İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Arjantinli Yahudiler Derneği (AMIA) saldırısıyla ilgili yürütülen dava kapsamında İranlı yetkililere yöneltilen suçlamalara karşı Tahran’ın resmi tepkisinin iletildiği bildirildi.

Açıklamada, Dışişleri Bakanlığı Amerika Genel Müdürü İsa Kamili’nin, Arjantin maslahatgüzarına İran’ın protesto notası sunduğu ve söz konusu yargı sürecinin, “uluslararası hukuk ilkeleri ve teamüllerini ihlal eden bir yaklaşım” olarak değerlendirildiği belirtildi.

Kamili, suçlamaların “asılsız” olduğunu vurgulayarak, bu tür adımların İran ile Arjantin arasındaki diplomatik ilişkileri zedeleyebileceğini dile getirdi.

Açıklamada, suçlamalara konu olan İranlı yetkililerin kimliklerine ilişkin bilgi verilmedi.

Arjantin basınında yer alan haberlere göre ise geçtiğimiz hafta ülke yargısı, 1994 yılında başkent Buenos Aires’te gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili olarak İran Lideri Ayetullah Ali Hamaney hakkında tutuklama talebinde bulunmuştu.

AMIA SALDIRISI

18 Temmuz 1994’te Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te, Arjantinli Yahudiler Derneği (AMIA) binasına yönelik düzenlenen bombalı saldırıda, bir minibüsün infilak etmesi sonucu altı katlı bina tamamen çökmüş, 85 kişi yaşamını yitirmiş, 300’den fazla kişi yaralanmıştı.

Saldırının ardından İran ve Hizbullah sorumlu tutulmuş, zaman zaman İranlı yetkililer hakkında gözaltı kararları çıkarılmış ve Interpol’e yakalama başvuruları yapılmıştı.

Kaynak: AA