İklim değişikliği kanunu kamuoyunu yakından ilgilendiren konuların başında geliyor. İklim kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Sosyal medyada ve pek çok haber sitesinde karşılaşılan iklim kanunun ne olduğu ve neleri kapsadığı pek çok vatandaş tarafından sorgulanıyor. İşte İklim Kanuna dair merak edilen ayrıntılar…

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KANUNU NEDİR?

İklim değişikliği konusu dünyayı tehdit eden en temel konuların başında geliyor. Bu bağlamda, ülkeler iklim değişikliğiyle savaşmak için ulusal ve uluslararası düzeyde adımlar atıyor. Türkiye de bu konuda önemli bir adım atan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye de İklim Kanunu Teklifi Taslağı'nı hazırlayarak Şubat 2024 te meclise sundu. İklim Kanunu kapsamında neler yapılacak? İklim Değişikliği Başkanlığı, ulusal, sektörel ve tematik raporlamalar yapacak, teşvik mekanizmaları geliştirecek, Türkiye Yeşil Taksonomisi kurulacak. İthal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması oluşturulacak. En önemli husus ise, doğrudan sera gazı emisyonlarına neden olan faaliyetleri yürüten işletmelerin, İklim Değişikliği Başkanlığından sera gazı emisyon izni alması zorunlu tutulacak.

İklim kanunu onaylanırsa ne olur

Sera gazı emisyonlarının takibine ilişkin yasaklara veya sınırlamalara aykırı, sera gazı emisyonu raporunu verilen süre içerisinde sunmayanlar, 500 bin Türk lirasından 5 milyon Türk lirasına kadar idari para cezasına çarptırılacak. Ayrıca ozon tabakasını incelten maddeleri kullanan, ithal eden, ticaretini yapan ve piyasaya arz edenlere 2,5 milyon Türk lirası, bu maddeleri içeren ürünlere, onarım ve servis amaçlı hizmet veren gerçek ve tüzel kişilere 250 bin Türk lirası idari para cezası verilecek.

İKLİM KANUNU ONAYLANIRSA NE OLUR?

İklim kanunu onaylandığı zaman, ülkemizde yürütülen iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm çalışmaları hızlanmış ve adil çerçeveye oturtulması bekleniyor. Bir süredir hali hazırda iklim değişikliği ile mücadele etmek için gönüllü olarak adımlar atan kuruluşlar bulunuyor. İklim değişikliği ile mücadele etme konusunda destek veren işletmelere kanun kapsamında destekler verilecek, bu mücadelede hiç bir adım atmayan işletmelere ise idari yaptırımlar uygulanacaktır.

İklim kanunu kapsamı

İKLİM KANUNU NELERİ KAPSIYOR?

İklim değişikliği kanunu, tarım, hayvancılık ve su kaynaklarının korunmasına yönelik önlemler alınacak. Ayrıca kuraklık ve erozyon gibi tehditlere karşı da ulusal düzeyde rehabilitasyon çalışmaları yürütülecek. Ayrıca hidrojen gibi temiz teknolojilerin yaygınlaşması için kamu ve özel sektör iş birliği desteklenecek.

İKLİM KANUNU MECLİS’TEN GEÇTİ Mİ?

İklim Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündeminde yer almaya devam ediyor. Bayram tatilinin ardından Meclis’in 8 Nisan Salı günü yeniden çalışmaya başlandı. İklim Kanunu Teklifi’nin Genel Kurul’da ele alınacağı düşünülüyor. Fakat İklim Kanunu hala Meclis’ten geçmedi. Mevcut durumda taslak aşamasındaki teklif, komisyon süreçlerinden geçerek Genel Kurul’a ulaştı. Oylamanın ardından düzenlemenin yasalaşması bekleniyor.

Kaynak: Yunus FİLİZ