Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yaş sebze ve meyve ihracatında pestisit (ilaç) kalıntısı sorununu en aza indirmek için özel istek analiz fiyatlarının serbest bırakılmasını talep etti. Çavuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 1 Şubat'ta yürürlüğe giren yönetmeliğiyle özel istek analiz fiyatlarının ciddi oranda arttığını belirterek, bu durumun ihracatçılar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade etti.

Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, yaş meyve ve sebze ihracatında pestisit kalıntılarıyla mücadelede önemli adımlar atıldığını ve ihracatçıların bu konuda büyük hassasiyet gösterdiğini vurguladı. Ürünlerin geri dönmemesi için resmi analizlerin yanı sıra özel istek analizlerine de tabi tutulduğunu belirten Çavuşoğlu, bu uygulamanın kalıntı ihbarlarında önemli bir düşüş sağladığını kaydetti.

Ardahan ve Kars'ta Nevruz coşkusu Ardahan ve Kars'ta Nevruz coşkusu

Ancak, yeni yönetmelikle özel istek analiz fiyatlarının bakanlık tarafından belirlenmesi ve resmi analiz fiyatlarından düşük olmaması kararının ihracatçıları zor durumda bıraktığını ifade eden Çavuşoğlu, "Geçen yıl 700 ila 1300 lira arasında olan özel istek analiz fiyatları, şu anda 3600 lira artı KDV gibi ciddi bir rakama çıktı. Bu durum, ihracatçıların analiz yaptırma sıklığını azaltabilir ve kalıntı sorunlarını artırabilir" dedi.

Çavuşoğlu, özel istek analizlerinin Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta geri dönüşlerin azalmasında büyük rol oynadığını belirterek, "Son 3 yılda kalıntı nedeniyle geri dönen ürün oranı binde 2'den binde 1'e düştü. Bu başarıda özel istek analizlerinin payı büyük" diye konuştu.

İhracatçıların, kalıntı sorunu yaşamamak için herhangi bir zorunluluk olmaksızın özel istek analizleri yaptırdığını hatırlatan Çavuşoğlu, fiyatların yüksek olmasının bu uygulamayı sekteye uğratabileceğine dikkat çekti. Bakanlık yetkililerine bu konudaki taleplerini ilettiklerini belirten Çavuşoğlu, olumlu bir dönüş beklediklerini ifade etti.

GERİ GÖNDERİLEN ÜRÜNLER İMHA EDİLİYOR


Çavuşoğlu, kalıntı nedeniyle geri gönderilen ürünlerin iç piyasada tüketildiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu da vurguladı. Geri dönen ürünlerin tekrar analize tabi tutulduğunu ve kalıntı tespit edilmesi halinde imha edildiğini belirten Çavuşoğlu, "Bu ürünler kesinlikle iç piyasaya sürülmüyor. Ambalajı ve işlenmesi farklı olduğu için ayrıştırmak da kolay. Herkes müsterih olabilir" şeklinde konuştu.

İhracatçılar, özel istek analiz fiyatlarının serbest bırakılmasıyla pestisit kalıntısı sorununun daha da azalacağını ve ihracatın artacağını umuyor.

Kaynak: AA