Birleşik Krallık merkezli avukatlar, Filistinli silahlı grup Hamas’a yönelik yasağın kaldırılması için İngiliz hükümetine başvuruda bulunduklarını açıkladı. Bu girişim, muhalefet politikacılarından sert eleştiriler aldı.

Yasal başvuruda, Hamas yasağının Britanya’nın insan hakları taahhütleriyle çeliştiği savunuluyor. Hamas ise Filistin halkının bağımsızlık, toprak bütünlüğü, ulusal birlik ve özgürlük mücadelesinin meşruiyetine vurgu yapıyor.

BİRLEŞİK KRALLIK, HAMAS'I TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK KABUL EDİYOR

Birleşik Krallık, Hamas’ın askeri kanadını 2001’de “terör örgütü” olarak tanımıştı. ABD ve Avrupa Birliği de Hamas’ı terör örgütü olarak sınıflandırıyor. 2021’de Birleşik Krallık, Hamas’ın siyasi kanadını da kapsayacak şekilde bu yasağı genişletti ve grubu “karmaşık ama tek bir terör örgütü” olarak nitelendirdi.

Birleşik Krallık’ta yasaklı bir örgüte üye olmak, desteklemek ya da lehine açıklamalarda bulunmak gibi eylemler suç sayılıyor. İçişleri Bakanlığı, terör örgütü yasaklamaları hakkında yorum yapmadı.

Londra merkezli Riverway Law adlı hukuk firması tarafından yapılan açıklamada başvurunun Hamas’ın üst düzey yetkilisi Musa Ebu Merzuk adına yapıldığı belirtildi. Firma, “Yabancı işgale karşı silahlı mücadele dahil her yolla direnme hakkı ahlaki, meşru ve uluslararası hukukta açıkça yer almaktadır” ifadelerine yer verdi.

Hamas güçleri, 7 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’nden İsrail sınırını aşarak saldırı düzenlemiş, İsrail verilerine göre çoğu sivil olmak üzere 1.218 kişi hayatını kaybetmişti. İsrail bu saldırıya karşılık olarak Hamas’ı yok etme sözü vererek Gazze’yi yoğun şekilde bombaladı. Savaşın başladığı tarihten bu yana Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre 50 binden fazla kişi, çoğunluğu sivil olmak üzere, hayatını kaybetti.

Avukatlar, Hamas’ın yasa dışı ilan edilmesinin “orantısız” olduğunu ve grubun Birleşik Krallık’ın ulusal güvenliği için bir tehdit oluşturmadığını savunuyor. Ayrıca yasağın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi dâhil olmak üzere Britanya’nın insan hakları yükümlülüklerine aykırı olduğu ifade ediliyor.

Ancak başvuru, özellikle muhalefet kanadında tepkiyle karşılandı. Gölge Dışişleri Bakanı Priti Patel, Hamas’ı “şeytani, İran destekli bir terör örgütü” olarak tanımlayarak, yasağın kaldırılmasını isteyenlerin bu örgütün tehditlerini ciddiye almadığını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi